Sistemul solar - o mică introducere

Zilele trecute o duceam pe Elisa la grădiniţă într-o dimineaţă rece, când luna încă se mai vedea pe cer. Elisa m-a întrebat cum se face că mai vedem încă luna deşi este zi...ceea ce m-a dus cu gândul la câteva lecţii pe care le-am făcut la începutul verii. Şi cum autobuzul încă nu venea în staţie, am improvizat rapid un joculeţ de mişcare. Căruciorul surioarei mai mici era Soarele, Eu eram Pământul, iar Elisa era Luna. Ne-am tot rotit, eu în jurul Soarelui şi Elisa în jurul Pământului până când ne-am încălzit bine! 

Cum vă spuneam, la începutul verii, am pregătit o ieşire la un planetariu, ieşire care nu s-a mai concretizat. Dar a fost o bună ocazie să facem o mică familiarizare cu conceptele despre Cosmos. Am folosit Prima mea carte despre Cosmos de la  National Geographic, o carte pe care o recomand din toată inima! Este potrivită atât copiilor mici, aşa cum este Elisa, dar mai ales şcolarilor mici. Noi am citit-o răsfirat, ne-am uitat mai mult la poze care sunt de o calitate extraordinară şi am numit planetele, nu am insistat să intrăm în detalii prea mult fiindcă sunt peste nivelul ei de înţelegere, dar mai ales în afara intereselor ei. Acesta e şi motivul pentru care nu am insistat cu această temă, convinsă fiind că o vom relua cu alte ocazii, atunci când va mai creşte.




După o idee pe care am găsit-o aici, am creat din farfurii de hârtie pictate de Elisa Soarele, Pământul şi Luna.  Le-am unit cu bucăţi de carton şi le-am fixat cu sfoară cu nod aşa încât Luna să se poată roti în jurul Pământului şi Pământul în jurul Soarelui.




Am lipit apoi pozele familiei noastre pe Pământ şi ne-am început călătoria în jurul Soarelui.


Am aşezat cartonaşe cu lunile anului (pe care Elisa nu le cunoaşte încă, dar ştie lunile în care sunt născuţi membri familiei) şi am scos în evidenţă că ea, pentru că are doar 3 ani şi jumătate, a înconjurat deja de 3 ori Soarele. Ema care are doar un an şi jumătate, l-a înconjurat doar o singură dată.  Cartonaşele cu lunile anului  în limba română le puteţi găsi pe acest site. Nu găsesc acum un link direct, sper că le mai au gratuit încă.

Cumpărasem de la un magazin de hobby aceste bile de polistiren având planul de a le transforma în planete. De pe blogul Cameliei ne-am inspirat când le-am înfipt în beţişoare de lemn pentru frigărui pentru a putea fi mai uşor de pictat. Ne-a făcut mare plăcere să pictăm afară, în curte, având cartea despre Cosmos ca sursă de inspiraţie.



Iar rezultatul? A fost câteva săptămâni decorul lui tati la birou, lucru care a bucurat-o tare mult pe Elisa!

Sper că v-au plăcut ideile noastre! 
Have fun!

Comentarii

Postări populare