joi, 11 ianuarie 2018

Cărți pentru cititorii începători: Gama sau DPH?

Astăzi aș vrea să fac o comparație între două cărți special concepute pentru a-i ajuta pe cei mai mici dintre cititori să parcurgă un text scris special pentru ei. 
Înainte de a împărtăși cu voi experiența noastră, aș vrea să punctez că mă bucur enorm că editura Gama și editura DPH au hotărât să acorde atenție acestui segment de cititori. Acest tip de carte a lipsit cu desăvârșire din peisaj și ar fi fost trist ca lucrurile să rămână așa. Mă bucur, de asemenea, că au apărut pe piață la timp pentru noi, întrucât Elisa, de când a venit iarna si avem mai mult timp de stat în casă, este foarte interesată de citit și scris.  Fetița noastră are acum 5 ani și 11luni.
În prezent, citește sacadat, mai confundă unele litere și ezită în fața grupurilor Che, Chi, Ghe,  Ghi, dar citește  și înțelege un text la prima vedere relativ decent. 
De aceea, am considerat că trebuie să cumpăr acele cărți ale căror indicații privind vârsta i se potrivesc: am cumpărat "Martina și pălăria", de la editura Gama, recomandată copiilor de la vârsta de 5 ani în sus, și "Aventurile lui Pufi", de la Didactica Publishing House, recomandată copiilor de 5-6 ani.


După ce le-am parcurs pe ambele, cred că mai potrivite pentru Elisa sunt cărțile din colecția de la DPH. 
La vârsta ei, a fost important să ne oprim într-un moment de succes și, având 4 povestiri mai scurte, Aventurile lui Pufi, i-a oferit satisfacția de a termina o poveste pe zi. 
De asemenea, având inserate imagini în locul cuvintelor, a avut impresia că are un ritm mai bun și mai rapid. După un cuvânt la care s-a împotmolit și pe care abia l-a citit a fost pentru ea ca o recompensă să găsească o imagine peste care a trecut repede și cu zâmbetul pe buze.
Textul este mare, aerisit, ușor de citit, din punctul meu de vedere. 

În ceea ce privește cartea de la editura Gama, din colecția Tandem, Elisa a parcurs-o mai greu și cu mai puțin interes. A terminat prima povestire doar pentru ca are ea o afinitate pentru propriul bunic pe care îl iubește enorm. 
Marele atu al cărții se pare că este fontul special, care face textul să fie ușor de citit. De asemenea, prima povestire din carte este scrisă cu majuscule, ceea ce poate că îi ajută pe unii copii. Eu am învățat-o pe Elisa litere mici de tipar pentru că majoritatea covârșitoare a cărților este scrisă în acest fel, iar majusculele obosesc cititorul. 
Poveștile sunt, într-adevăr, drăguțe, dar noi avem deja alte cărți cu povestioare similare ca subiect, lungime și ilustrații pe care Elisa le-a citit cu plăcere. De aceea, cred că acest gen de carte este echivalentul cărților pe care copilul le are deja în bibliotecă până la vârsta de 5 ani. Elisa a citit, de exemplu, Bobiță și Buburuză sau Năsturel, cărți pe care le aveam deja și, chiar dacă această carte are un font special de citit, nu cred că pentru copii acest lucru este hotărâtor. 
Salut însă indicația celor care au editat cartea de a citi în TANDEM (părinte, copil) această carte, dar și aici aș vedea puțin altfel lucrurile: am văzut editii similare în limba germană (Mitlesen Kinderbuchern) în care, pe aceeași pagină, textul cu caractere mari era citit de copil și textul cu caractere mici era destinat citirii de către părinte.

 

Concluzia mea?
Mă bucur că cititorii cei mai mici au ocazia să cumpere cărți potrivite nivelului lor de a citi! Este extraordinar că acum avem această opțiune! Pentru noi însă, pare că este mai folositoare cartea din colecția pentru cititori mini Cavaler.
Sper să vă fie de folos scurta mea recenzie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu