Mami meştereşte jocuri şi jucării

Una din marile mele bucurii este să creez pentru Elisa si Ema jocuri şi jucării. Improvizaţia m-a scos din încurcătură în multe rânduri iar eu am curajul (să cred că pot) să transform ceva simplu în ceva folositor şi de valoare chiar dacă nu sunt cea mai îndemânatică femeie din lume şi de multe ori simţul meu estetic dă greş. Aş dori să împărtăşesc câteva proiecte dragi mie la care am lucrat de dragul Elisei cu speranţa că vă veţi lua inima în dinţi şi veţi încerca să creaţi împreună jucării şi jocuri care nu costă mult şi după care nu ne pare rău chiar dacă se strică sau se uzează fiindcă putem să le înlocuim uşor. Noi ne dorim ca, în timp, fetiţele noastre să înveţe să aprecieze şi lucrurile simple, să poată să spună "mulţumesc" atunci când primesc o jucărie sau un joc chiar dacă pe el nu scrie FisherPrice!

Prima mea "iubire" a fost ferma de animale! A meritat? Categoric! Elisa s-a jucat "de-a fermierul" multe zile la rând, a învăţat care sunt păsările şi animalele de la fermă, dacă le plac grăunţele, morcovul, meiul sau fânul, dacă locuiesc în coteţ sau în grajd, cine ne dă laptele şi cine ne dă ouăle.


Am avut grijă să îi pregătesc în fiecare zi castronele cu hrană pentru animale încurajând-o să transfere mâncarea la animăluţe cât mai îngrijit (evident că au fost multe scăpări!) şi i-am cumpărat o măturică şi un făraş pentru copii pentru a o încuraja să cureţe după ce termină "operaţiunea" (evident, nu a stârnit aşa mare interes această propunere, pe cât speram eu).
Am folosit ca bază un capac de polistiren pe care l-am păstrat de la cutia unui cuptor cu microunde. Am învelit baza în hârtie creponată şi am lipit un "paravan"  din carton păstrat de la vreo cutie de ciocolată, cred. Animălutele sunt dintr-un puzzle incastru de lemn pe care Elisa îl lucrase deja şi se plictisese de el. Am lipit  pe spatele lor, cu ajutorul  pistolului de lipit, scobitori cu care le-am înfipt in polistiren (nu e cea mai sigură variantă, dar la noi discuţiile despre pericol de întepare au fost eficiente). Coteţul şi grajdul sunt cutii de ceai peste care am lipit hârtie. Am mai lipit şi dopuri de plastic să servească drept recipiente pentru mâncarea animalelor. Şi am pornit la joacă!
Pe acelaşi principiu, am încercat să fac o bucătărie din carton care nu a suscitat prea mare interes până de curând. Poate şi pentru că am prea înflorat-o! La bază a fost o cutie de Pampers pe care am înbracat.o în autocolant şi i-am lipit cu pistolul de lipit diverse alte cutii îmbracate pentru a servi drept aragaz, frigider şi dulăpioare. 

Tot din carton am realizat puzzle cu puţine piese. Am folosit o broşurică de la Deichman cu imagini drăguţe pe care le-am lipit pe carton. Am obţinut puzzle cu 4 şi 5 piese. Cele la care trebuie să ordoneze după număr pentru a obţine imaginea completă sunt excelente pentru ea în perioada asta!


Mi-au plăcut tare mult aceste tăbliţe pentru trasat corect cifre şi litere pe care am hotărât să le improvizez la nivelul la care aveam noi nevoie atunci. Cum era perioada când învăţam cifrele 1-2-3, am realizat aşa ceva:



Tăbliţele originale din lemn încă sunt în wishlistul nostru, dar pentru  ce am avut noi nevoie la momentul respectiv, a fost minunată şi varianta din carton pictat.

Unul din jocurile care m-a costat 2 sau 3 lei (costul bandei de izolat colorate) şi care a captivat-o pe Elisa cateva zile bune a fost acesta: 



Elisa a participat la lipit pe parchet cu mare drag! Am tras la sorţ culoarea traseului pe care vor circula maşinile, am parcus traseul cu paşi de furnică, am recunoscut forme geometrice şi în final am exersat cuvinte noi: maşinile pornesc pe traseu din garaj,  trenul se retrage la depou, avionul se repară în hangar. Nu vă faceţi griji, se dezlipeşte foarte uşor şi nu lasă urme de adeziv pe parchet, spre deosebire de scotch. Poate fi ascuns sub covor, dacă aveţi invitaţi pretenţioşi! 

Un alt joc super simplu de pregătit, pe care îl foloseam când eram pe ultima sută de metri şi nu aveam nimic altceva pregătit după somnul de prânz este acest joc de potrivire pe care l-am văzut prima oară aici :




Spor la joacă şi liber şa improvizaţie!

Comentarii

Postări populare