Creation Quiet Book: Prima noastră cărticică din fetru despre Creaţie

Îmi plac la nebunie acele "quiet books" pe care le pot folosi copilaşii de 4-5 ani atunci când deja nu mai dorm la somnul de prânz, dar e nevoie să stea liniştiţi. Aşa că, tot admirându-le pe pinterest, am dat de acest link cu o idee de a crea acest tip de cărticele cu ajutorul pistolului de lipit, nu cu ac şi aţă/maşină de cusut variantă de care nu am timpul fizic în această perioadă. Ideal ar fi să le ofere copiilor o experienţă tactilă deosebită, să le dea de "migălit"- ceea ce e excelent pentru muşchii mici ai mâinii -şi să conţină elemente surpriză. Nu am reuşit să realizez toate ideile pe care le aveam, însă rezultatul final a fost unul încurajator. Am lucrat la ea cam 2 ore adunate, cu multe pauze, după cum m-au lăsat fetele şi cu mult spor când ele au adormit:). Am cumpărat de la Casa Retro pagini A4 de fetru colorat şi un set de fâşii de fetru, practic resturi de fetru de diferite culori.  Mai întâi am tăiat colile de fetru aşa încât să obţin pagini de format A5 pentru carte. Din păcate, nu le-am perforat de la început fiindcă aveam de gând să urmez tutorialul pe care vi l-am recomandat mai sus, în final însă varianta cu sârmuliţe pufoase care să le ţină împreună mi s-a părut mai bună decât să fi făcut şi un cotor din fetru (oricum nu-mi permitea grosimea fetrului, fiind mai ţeapăn, nu ar fi stat). Eu nu am folosit şabloane pentru că nu am răbdare să le caut, să le printez, să le decupez perfect. Am tăiat literele şi figurinele liber, cu o foarfecă cu vârf foarte ascuţit. Probabil că ar fi arătat mult mai îngrijit dacă aş fi folosit şabloane. Aceste mărunţişuri gen pompoms, sârmulite pufoase, ochişori mobili, floricele din fetru,  mărgeluţe în formă de stea sau scoici pot fi cumpărate de la raioanele de bricolaj din marile magazine (eu le vânez în Auchan), de la magazinele de profil cum e Casa Retro (dar care mi se par un pic cam scumpe) sau site-uri de profil.


Pentru ziua întâi am lipit un material negru, uşor transparent dintr-o bandană mai veche pe care Elisa o la început e prinsă cu un nasture mare. Când (în sfârşit!) reuşeşte să îl desfacă, apare lumiiiiina!

Cerul l-am reprezentat prin norisori de vată acoperiţi de o perdea albastră pe care Elisa îi poate dirija încoace şi încolo cu degetele.

Pentru ziua a treia am lipit copăcei cu câte 3 fructe (din pom poms) pe care le numărăm, şi trei flori. Elisei îi place mai degrabă să numească culorile decât să numere elementele, ceea ce e bine, oricum.

Pentru ziua a patra am aşesat 4 steluţe pe care le poate număra plimbându-le de-a lungul unei aţe mici pe care le-am înşirat.  Şi am decupat din fetru galben fazele lunii de care Elisa e fascinată în perioada asta.
 Pagina pentru ziua a cincea conţine o pasăre accesorizată cu ochişor mobil şi pene fixate tot cu pistolul de lipit. Am înşirat de data asta 5 scoici pentru a putea fi numărate în linişte.
 Ziua a şasea ar fi trebuit să conţină şi îmbrăcăminte pentru om însă bulinele de velcro din Lidl sunt prea puternice pentru tipul de fetru pe care l-am folosit pentru a-l decupa pe om, aşa că am renunţat. Iniţial, am vrut să fac un buzunăraş din care să îi scoată hainele şi să îl îmbrace.

 Pentru ziua a şaptea am ales o pernuţă decorativă cu levănţică înăuntru care să ducă cu gândul la odihnă. (observaţi că pagina e capsată la ambele capete, e greu uneori să mă concentrez cu două gâze care mişună întruna pe lângă mine!)

Folosim această cărticică duminica, la biserică, înainte de slujbă (când Elisa îl însoţeşte pe tati la repetiţii uneori) şi în timpul ei. M-am bucurat să aud că a povestit-o altor copii, cu ajutor din partea educatoarei de la grupa cea mai mică a şcolii duminicale. Cert este că am descoperit că îmi place să lucrez cu fetru, mi se pare un material stimulativ tactil şi vizual pentru că poate fi fi cumpărat în nuanţe deosebite, este maleabil şi cald la atingere. Am deja în plan şi adun idei pentru o cărticică de Crăciun! 

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare