DIY Memo tactil cu texturi şi cifre


Săptămâna trecută am fost la cumpărături într-unul din magazinele cu jocuri, jucării şi articole de hobby din care nu aş mai fi plecat! Şi, pentru că de fiecare dată când merg sunt tentată să depăşesc bugetul, am hotărât de data asta să mă apuc de treabă şi să fac eu acele jocuri la care trebuie să renunţ. De data asta am renunţat la un joc GOKI de memorie tactilă care costa 20 de euro. Pentru că sunt sigură că va fi un joc pe care ambele fete îl vor juca cu plăcere, am făcut două variante: una cu texturi, pentru Ema (2 ani) şi una cu cifre de spumă care ies în relief, pentru Elisa (4ani).

Am ales varianta de Memo tactil cu texturi am folosit:

-6 perechi de cuboizi (paralelipiped dreptunghic) cu înălţimea de 1 cm, de culoarea lemnului, bine finasate şi şlefuite(le-am împrumutat de la un joc de construcţii pe care îl aveam deja);
-pistol de lipit pentru a fixa texturile de cuburile de lemn;
-pentru texturi am ales hârtie gumată, mătase, material de faţă de masă de plastic cu model care iese în relief, partea abrazivă şi partea moale a unui burete de sase şi un carton cu valuri dintr-un set de hârtie de felicitări pe care îl aveam deja.
-un carton gros colorat şi buline de velcro(arici, scai) mici şi mari pe care eu le iau din Lidl atunci când sunt în ofertă ca să îmi ajungă tot anul.

Am făcut un şablon după care am tăiat toate  pătratele de care aveam nevoie, le-am fixat cu pistolul de lipit şi apoi am mai tăiat marginile care ieseau înafară.



Pentru prezentare şi ales să le fixez cu buline de velcro pe un carton. Din experienţă, am observat că merge mai bine ca partea moale să fie mai mare decât partea abrazivă (sau invers, important e să nu fie la fel de mari, mai ales dacă le lipiţi pe folie laminată unde mie mi s-au dezlipit cu totul).


În final, am aşezat totul pe o tăviţă, sper eu atractivă. Jumătate din piese sunt deja fixate pe carton, iar cealaltă jumătate sunt într-un săculeţ din care vom scoate una câte una piesele, le vom pipăi şi le vom aşeza sub perechile potrivite. La cum o ştiu eu pe Ema, nu va rezista să nu se uite la ele, aşa că le va potrivi după aspectul vizual, dar am speranţe că pe măsură ce va creşte, va reuşi să aibă mai mult autocontrol. Elisei ştiu sigur că îi va plăcea să le potrivească fără să le vadă!


 Tot pentru Elisa am realizat şi varianta cu cifre. Am ales să merg doar până la 8 pentru că 6 şi 9 ar putea fi uşor încurcate când sunt pipăite cu ochii închişi şi nu am vrut să adaug niciun semn distinctiv (gen o bulină deasupra) care ar fi un element senzorial nerelevant pentru memotia tactilă a cifrelor în cazul acesta. Pentru această variantă mi-au rămas nişte cuburi de lemn din acelaşi joc de construcţii şi am folosit cifre de spumă autoadezive.


Sper că v-a plăcut ideea mea şi vă va da curaj să încercaţi Memo tactil pentru micuţii voştri!

Comentarii

Postări populare