3 jucării de bebeluși din IKEA - upcycling

Abordarea mea față de jocuri și jucării s-a schimbat odată cu timpul și cu înțelegerea faptului că cel mai mult contează prezența noastră lângă copii, nu neapărat lucrurile pe care le cumpărăm pentru ei. Așadar, încerc atunci când cumpăr jucării  sau jocuri să iau în considerare mai mulți factori printre care calitatea materialului, accesibilitatea dar și flexibilitatea. Mă gândesc cum altfel aș mai putea folosi jocul sau jucăria respectivă și asta face din aproape orice investiție un lucru care să merite pe termen lung.
De curând, am vrut să fac curățenie la jucării și să dau mai departe pe cele cu care fetele noastre nu se mai joacă. M-am oprit însă la timp și am hotărât să mai dau o șansă unora dintre ele refolosind 3 jucării cumpărate din Ikea, jucării pe care fetele le-au folosit între 1 an și 2 ani.

1. Joc de asamblare MULA transformat în forme de nisip
Toate parcurile pentru copii din zona noastră au nisip, nu covor de cauciuc, așa că mai toate ieșirile presupun cel puțin 15 minute de joacă la nisip. Pentru că nu mai vreau să car plase mari cu găletușe și lopățele pe care oricum mai mereu le pierdem, am decis vara asta să nu mai cumpăr nicio jucărie de plastic pentru nisip și să refolosesc piesele acestui joc de asamblare. A mers de minune! Nu numai că nu am pierdut piesele, dar spațiul pe care îl ocupă este mic și astfel totul e mult mai ușor de transportat. Mai ales în zile ploioase, joaca în nisipul ud a fost foarte interesantă pentru că formele astfel obținute aveau tot felul de mărimi și modele. Recomand din toată inima, mai ales în vacanță la mare, dacă nu mergeți cu mașina și aveți nevoie să economisiți spațiu la bagaje.

2. Joc de îndemânare MULA transformat în joc de șnuruire
Acest joc nu a prea a fost folosit de Ema (pentru ea l-am primit), dar a tot stat cu noi și chiar a călătorit din România în Germania în speranța că își va face și el treaba la rândul lui. Nu a fost deloc așa. Scopul lui ar fi să dezvolte îndemânarea, coordonare mână-ochi, bilateralitatea (copilul să depășească linia media a corpului spre drepta cu mâna stângă și invers), dar și recunoașterea culorilor. Noi am reușit cumva să ajungem la aceste scopuri pe alte căi. Dar, am constatat că, dacă renunț la partea metalică și așez piesele de lemn într-un coșuleț împreună cu  niște snur ale cărui capete învelite în plastic au între 1,5 spre 2 cm, jocul devine excelent pentru minute în șir de snuruire. Șnuruirea pieselor mari de lemn este primul pas din lungul șir de activități de șnuruire care îi încântă pe copii. Un joc bun de snuruire potrivit pentru vârsta de +2 ani costă cam 16 euro, bani pe care îi puteți economisi refolosind aceste piesele MULA.

3.Joc de cu inele MULA transformat în suport pentru exersarea prinderii elasticelor de păr

Un alt joc din Ikea pe care îl avem deja de 4 ani este turnul cu piese de lemn. Evident, Ema fetița noastră de 2 ani și 8 luni, încă mai exersează uneori cu el, dar am hotărât să refolosesc tija lui făcută dintr-un material flexibil ca suport pentru exersarea prinderii elasticelor de păr.  Cu două fetițe cărora le plac codițele, e important pentru mine să încep să le familiarizez cu felul cum se prind elasticele de păr. Ema așează elastice de păr mici pe care le întinde și le mulează simplu pe tija centrală, iar cu Elisa exersez răsucirea elasticului.  

Voi ce alte idei ați mai încercat cu aceste jucării?

Comentarii

Postări populare