Calendar de Advent 2016 - ce este și cum se face?



Prima oară când am întâlnit ideea de calendar de Advent a fost atunci când eram studentă șă aveam grijă, ocazional, de o fetiță a cărei  mamă braziliancă era catolică. În tradiția catolică, dar și în cea reformată, se obișnuieste aprinderea a patru lumânări, câte una în fiecare duminică ce precede Crăciunul. Calendarele de advent (în așteptarea Crăciunului) pentru copii au diferite forme, dar majoritatea sunt pânze cu 24 de buzunărașe în care părinții ascund o mică surpriză dulce, eventual un mic indiciu sau  o sarcină care îl bucură pe copil. La o simplă căutare pe Pinterest veți găsi o mulțime de idei foarte creative, care arată minunat. Fie că alegeți să creați ceva acasă, fie că veți cumpăra ceva gata făcut (Lidl are în fiecare an promotii pentru calendarele de Advent), important e să puneți timp deoparte pentru a vă pregăti de sărbătoare. Pentru unii, asta înseamnă post, rugăciune, mers la biserică, pentru alții curățenie și grijă arătată altora. Să nu uităm că, dincolo de luminițe, tradiții și mâncare bună, noi sărbătorim în deplină libertate întruparea Fiului lui Dumnezeu, unul dintre cele mai importante evenimente din istorie! 

Acesta e al patrulea an în care pregătim un calendar de Advent. Anul acesta, am optat pentru un calendar de Advent care îmbină surprizele dulci cu activități în familie.  În anii trecuți, în calendar, am pus fie bilețele pe care era scrisă activitatea zile, fie ornamente micuțe de iarnă. 

Am învățat în acești ani 3 lucruri importante:

1. Să petrec mai puțin timp pregătind calendarul  propriu-zis (oricât de mult îmi place sentimentul că lucrul iese din mâinile mele) și mai mult timp făcând lucruri împreună cu fetițele. Anul acesta am ales să investesc într-un suport de lemn deosebit de frumos care va face parte, sper, din amintirile frumoase ale copiilor mei. Nu mai am timp să creez ceva, chiar dacă sentimentul pe care îl am atunci când surpriza e făcută de mine mă împlinește. E un compromis pe care îl fac cu inima împăcată!

Calendarul de advent 2016
(Scena am realizat-o cu ajutorul unor figurine printate si decupate pe care le puteți descărca și voi, gratuit, de AICI)

Surprizele din calendarul de Advent 2016 (jeleuri de miere)
În spatele fiecărei ușite se va afla câte un jeleu sau o ciocolățică și un bilețel cu activitatea pe care o propun pentru ziua respectivă.

Calendarul de Advent din 2015


Surprizele pe care le-am ascuns în cutiuțele de mai sus

Calendarul nostru de Advent din 2014
 Despre el puteți citi AICI

Cutiuța de aproape

2. Al doilea lucru pe care l-am învățat e acela de a avea toate surprizele puse deja în cutiuțe și toate materialele pentru activitățile planificate gata pregătite. Mi s-a întâmplat, din păcate, să uit să completez și ultimele cutiuțe cu jeleuri și fetițele să fie dezamăgite când au găsit cutia goală!
3.Să nu ”epuizez” toate surprizele sărbătorii până în ziua propriu zisă. Dacă îi saturăm în fiecare zi cu același subiect, copiii își vor pierde interesul. Uneori am impresia că asta se întâmplă și cu unii adulți. Obosesc de atâtea ornamente și luminițe puse încă din noiembrie și așteaptă Crăciunul ”ca să treacă odată”! Am decis să ordonez activitățile planificate așa încât să las loc de surpriză, de un pic de suspans, mai ales că fetele sunt la vârsta la care încă nu cred că le-au auzit pe toate. Așa că, în unele zile,  doar ne vom aminti ce sărbătoare așteptăm, dar activitatea planificată poate să fie ceva de făcut în familie, ceva legat de prietenie, de comunitate sau o ieșire pur și simplu!

Anul acesta, în preajma Crăciunului, fetițele noastre vor avea 4 ani și 10 luni, respectiv 2 ani și 10 luni . Pe lângă surprizele dulci, am ales o listă de activități care nu necesită prea multe materiale și care îi implică și pe ceilalți din familie, mai ales pe tati. Așadar, iată care sunt activitățile de pe lista mea anul acesta (nu neapărat în ordinea de aici):
1. Ascultăm un episod de teatru radiofonic pentru copii (cel despre Craciun) din seria Aventuri în lumea Bibliei.


2. Seară de teatru de păpuși folosind păpușelele de mână pe care le-am făcut din șosetuțe de bebeluș și bucățele de fetru.

3. Prezentarea unei cărți-puzzle cu tematica Nașterii

4. Creăm un ornament pentru ușă
Acum doi ani am făcut ceva de genul acesta, un ornament cu amprentele mânuțelor lor:

5. Mergem să  vedem un spectacol de luminițe de Crăciun

6. Facem felicitări de Crăciun
(nu m-am hotărât pe care încă)

7. Punerea în scenă cu cu figurine DIY din fetru

8. Carte despre Nasterea Domnului Isus în limba germană/engleză. Noi o avem în varianta aceasta:

9. Vizităm  pe vecina care s-a mutat la azilul de bătrâni și îi ducem turtă dulce și o felicitare făcută de noi

10. Seară de colinde acasă cu ceai și lumânări aprinse.
(împreună cu verișoara)

11. Cumpărăm și împachetăm cadouri pentru familie și prieteni
(prietena Elisei din Romania vizitează Berlinul și se vor întâlni în ziua aceea pentru a-i oferi cadoul)

12. Realizăm o filmare cu urări de Crăciun pentru familie și prietenii din țară

13. Mergem la un târg de Crăciun (Weichnachstmarkt)
(cu unchiul, mătușa și verișoara)

14. Facem ornamente din aluat sărat, crenguțe de brad și coji uscate de portocale.
În anii trecuți, am reușit să facem ornamente simple de genul acesta, din aluat sărat. Rețeta mea este: O cană de făină, o cană de sare, o jumătate de cană de apă. Se mai poate adăuga apă, dacă e necesar, important e să nu puteți prea multă de la început. Eu am ales să pun colorantul direct în apă pentru a avea steluțe roz. dar voi puteți să lăsați figurinele aleb și să le pictați împreună cu copii. Coca se întinde subțire și se lasă la uscat, lângă un calorifer, de exemplu. a doua zi, figurinele se întorc cu grijă pentru a se usca și pe partea cealaltă. Există și varianța de a le pune în cuptor, la temperatură foarte joasă, dar la mine nu a funcționat și m-am pomenit cu ele arse( dacă erau prea subțiri) sau umflate (dacă erau prea groase). Așa că, eu merg pe varianta sigură de a le usca la aer.
Steluțe din aluat sărat

Ornament cu crenguțe de brad și coji uscate de portocale prinse cu pistol de lipit

15. Vizităm o familie săracă și ducem de mâncare și o surpriză dulce

16.  Vânătoare de comori în curtea blocului (sau în casă, dacă e prea frig): ”Pe urmele magilor”

17. Sesiunea foto de familie (cu tati)

18.Decorăm casa/facem un colț tematic
Anul trecut am făcut ceva de genul acesta:
Scena nașterii lui Isus
descriere în link
19. Joc de mimă și interpretare: Ghicește persoana care a spus/a făcut! 
(cu tati)

20. Bucuria îngerilor: craft și colinde la pian (cu tati)

21. Facem biscuiți (cu bunica)

22. Mergem la serbarea de Crăciun 

23. Împodobim brăduțul
Brăduț din fâșii verzi și sclipici

Îngeraș din  farfurie de carton

24. Ascultăm povestea adevărată a Crăciunului spusă de bunicul

+ Activitate de rezervă
Pictăm îngerași
Din experiența anilor trecuți, știu că e bine să avem un plan b în cazul în care vremea nu ne permite să ieșim acolo unde ar fi trebuit în ziua aceea sau se întâmplă ceva neprevăzut. Anul acesta, am cumpărat acești îngerași din rigips pe care fetele îi pot picta.

Vă doresc din toată inimă o sărbătoare plină de bucurii!

Dacă v-a plăcut acest articol, nu uitați să apreciați pagina noastră de Facebook, Jurnal de printese!




Comentarii

Postări populare