Egiptul Antic și câteva idei de activități pentru preșcolari

Este prima oară când abordăm tema Egiptului Antic și, având copii atât de mici de 5, respectiv 3 ani, nu am simțit deloc nevoia să merg adânc în subiectul acesta cu ele. Am încercat să păstrez cât de multe elemente de familiaritate și să las lucrurile să curgă natural. Totul a pornit de la vecinii noștri egipteni care au și ei copii mici și cu care am petrecut timp astă vară. Apoi s-au tot adunat prin casă obiecte care aveau legătură cu Egiptul (un puzzle, o carte, un cd, un papirus), deci tot ce am făcut a fost să le mai pun o dată împreună pe toate și să adăugăm câteva jocuri! Nu mi-am propus să epuizez tema sau să răspund la întrebări care nu au fost încă puse, pentru că știu că tema aceasta va reveni peste ceva timp cu siguranță! Iată așadat propunerile mele de activități pentru tema Egiptului:

1. Artă din Egipt

 
Am primit de ziua mea, de la vecina noastră din Egipt, ”un papirus”  pictat manual cu tematica inspirată de Egiptul Antic și m-am bucurat că l-am putut folosi pentru fete ca decor care să ne inspire să intrăm în atmosferă.  Explorăm imaginea aceasta care conține destul de multe elemente de familiaritate: stuful la fel ca în Delta Dunării, barca, pasărea.

2. Carte despre piramide din colecția Meyer KinderBibliotek
Iubesc colecția asta de cărți pentru copii și o recomand din toată inima. Noi avem mai multe titluri dintr-o ediție mai veche, dar conținutul e același ca în cărțile pe care le puteți găsi în librării la ora actuală (vorbesc aici de librăriile din Germania).



3. Piramide din nisip kinetic
Joaca la nisipul kinetic este una din preferatele lor, dar vă spun sincer că de mai bine de  jumătate de an a devenit foarte dificil pentru mine să mai am răbdare să adun de prin casă boabe de fasole, orez, făină, nisip, biluțe hidrofile și alte materiale cu care am făcut până acum tot felul de cutii senzoriale și invitații la joacă senzorială. Am tot apartamentul acoperit de mochetă și este un chin să fac curățenia apoi așa că  am decis: mami are nevoie să ia o pauză. Pentru această temă am făcut însă o excepție și am  așezat într-o oglindă cu margini înalte ce mai rămăsese din nisipul kinetic și o formă de piramidă din plastic cu care au putut să se joace la bucărărie.


4. Piramide din cuburi mici de lemn
Una din achizițiile noastre de Crăciun a fost această tăviță cu margini de oglinzi care a avut parte de o primire fabuloasă. Îmi pare rău că nu am filmat reacția copiilor atunci când au început să așeze piesele și au observat că se reflectă și pot obține imagini simetrice. Să își privească fața sau mâinile într-o oglindă în care se văd de mai multe ori le-a fascinat pur și simplu! Vă recomand din toată inima o astfel de găselniță pentru joc creativ, independent și dezvoltarea gândirii spațiale! De data asta am pus la dispoziție mici cuburi de lemn cu latura de 1 cm cu ajutorul cărora am construit piramide.


5. Audiție teatru radiofonic ”Din Egipt în Canaan”

Colecția de teatru radiofonic”Aventuri în lumea Bibliei” este foarte îndrăgită la noi acasă!  Ascultăm ”Cartea începuturilor”, ” Din Egipt în Canaan”, ”Pe urmele lui Isus” și ”Pe urmele Apostolilor” de mai bine de 2 ani și în felul acesta copiii noștri au dobândit o cultură biblică foarte bogată. De pe acest cd am ascultat întâmplările despre Moise și scoatere poporului Israel din robia egipteană.


6. Puzzle de inspiratie egipteană din lemn

Acest puzzle de lemn l-am achiziționat cu un euro de la un târg cu lucruri vechi, dar e așa o comoară! În primul rând are o calitate bună a lemnului și a culorilor, apoi imaginea reprodusă (numită Copacul vieții) are o frumusețe aparte. Nivelul de dificultate e destul de ridicat pentru că nu sunt  indicii pe tabla de lucru și piesele se îmbină ciudat pe margini, dar e mereu o bucurie când reușim să îl refacem împreună!


7. Copii din Egipt și abțibilduri din cartea Usborne
Am mai găsit prin casă o carte despre copiii lumii în care am citit despre copiii din Egipt și am căutat prin comorile Elisei pe egiptenii ei din cartea cu abțibilduri de la Usborne, o carte în care trebuia să lipească vestimentația potrivită epocii din care fac parte persoanele reprezentate. A căutat, a lipit și apoi a decupat egiptenii și pentru că s-a străduit mult să decupeze cu atenție i-am laminat figurinele pentru a se putea juca cu ele mai multă vreme. 






8. Mâncare din Egipt
La capitolul mâncare, am ales ceva contemporan, falafel. Compoziția se face foarte ușor după rețeta Jamilei de pe canalul ei de youtube. Mai puteți încerca humus cu lipie dacă doriți o experiență inedită. Noi am pregătit falafel și am împărțit cu vecinii noștri egipteni care au rămas uimiți că am reușit să îi dăm gustul  și aspectul de acasă (găsisem curcuma, special pentru asta).
9. Joaca de-a arheologul
Firma Clementoni pune la dispoziție cărămizi care pot fi cioplite de către copii cu ajutorul unei dalte și a unui ciocan din plastic, incluse în cutia în care se găsește cărămida. Jocul vine cu un ghid al micului arheolog, copilul putând să afle ce poate să găsească in interiorul cărămizii. Până acum au găsit 5 din cele 7 comori ascunse acolo, dar pe măsură ce cioplea, am înlocuit ciocanul de plastic cu unul adevărat, dar mai micuț pentru o forță mai mare, altfel ar fi durat prea mult!

10. Joc distractiv ”de-a mumia”

 Încă nu am apucat să ne mumificăm una pe cealaltă, dar cred că va ieși ceva foarte distractiv mâine!


11. Vizită la muzeu 
În weekend am vizitat împreună cu fetele Neues Museum din Berlin, colecția despre Egiptul Antic. V-o recomand din toată inima, dacă vizitați vreodată Berlinul. Având copii mici le-am dat o țintă de găsit în muzeu pentru  a-i ține interesați cât mai mult timp. Pentru noi, această țintă a fost capul lui Nefertiti, care apare în multe reclame la metrou și peste tot în oraș, așa că mi-a fost ușor să fac pregătirea. Am văzut și fotografiat sarcofage, papirusuri, obiecte comune  din Egiptul Antic (sandale, piaptăn, jocul Senet, vase, bijuterii, etc). La final, am descoperit-o și pe Nefertiti, dar nu am avut voie să facem poză, așa că am cumpărat la ieșirea din Muzeu o carte poștală care să ne amintească de ea. Ce este interesant e că au creat o replică de granit a capului lui Nefertiti special pentru a fi explorată cu mâinile de către persoanele nevăzătoare! O idee minunată!




Astfel am amenajat colțișorul nostru care adăpostește regulat diverse teme de interes pentru fetițele noastre! Sper să vă placă și să vă inspire!

Comentarii

Postări populare