3 jocuri creative pentru dezvoltarea motricității si concentrării atenției

Ultimele luni au avut pentru noi un ritm mai domol și cu puține ”activități organizate”, dar asta nu a făcut decât să dea fetițelor noastre de 5 și 3 ani libertatea de a crea și de a se concentra exact pe lucrurile care le fac plăcere. O sa vă povestesc în altă postarea despre ce anume am descoperit în interesele lor cele noi. Ce vă pot spune este că mi-am oferit libertatea de a pune limite și de nu mă face disponibilă mereu când m-au cerut în preajma lor pentru a mă juca sau a le media conflictele sau a le ajuta. La începutul lui aprilie (sau mai devreme ) se va naște al treilea bebeluș așa că, din punct de vedere fizic, nu mai pot răspunde la fel ca înainte.  Și despre libertatea de a pune limite ca mamă intenționez să mai scriu aici pe blog pentru că tare folositor mi-ar fi fost să conștientizez ce nevoie avem nevoie de ele, atât eu, cât și fetele.

În acest timp, au (re)descoperit și niște jocuri care le-au ținut ocupate destul de mult timp și vreau să vi le prezint ca recomandare pentru copii de la 3, 4 ani în sus. Sunt jocuri creative, cu final deschis, jocuri care se pot face împreună sau pe care copilul le joacă singur. În plus, fiecare joc solicită mușchii mici ai mâinii și atenția concentrată a copilului, deci reprezintă ocazia excelentă de a exersa aceste abilități!

1. Colțul cu oglindă

Am primit un voucher de 5 euro în decembrie de la un magazin online și pentru că deja cumpărasem cadouri și nu aveam un buget prea mare, am optat pentru această minunată jucărie care costă vreo 10 euro. Se poate face și acasă, am văzut la mai multe mămici oglinzile acestea nu trebuie neapărat să o cumpărați. Ce regret eu este că nu am filmat prima reacție la prezentarea oglinzii, atunci când copilul observă reflectarea imaginii și compunerea simetrică! Cele două fiice ale mele, dar și verișoara lor care merge la școală au fost fascinate!  Am folosit-o cu diverse materiale: fâșii albe de hârtie pentru a compune fulgi de zăpadă perfect simetrici, mici cubulețe de lemn natur pentru a construi piramide, forme geometrice colorate și  biluțe colorate din sticlă plată.  Vă garantez minute în șir de joacă cu ea!



2. Joc de construit cu ciocan și piuneze

Fetele au acest joc și la grădiniță, le face mare plăcere să construiască cu ele, dar și numai să bată piunezele este un exercițiu bun pentru coordonare și atenție . Piunezele sunt reale, deci sunt mici, înțeapă, e nevoie de atenție în timpul folosirii jocului și la strânsul lui pentru că nu îți dorești să intre o piuneză în talpa cuiva. Noi nu am avut accidente până acum si fetele au învățat să ofere o grijă aparte acestui joc. Oferiți acest joc numai sub stricta voastră supraveghere, însoțind-o de o doză de încredere pe care să o simtă copilul pentru a lucra relaxat cu jocul.

3. Joc creativ de construcții cu piuneze de plastic (Hama Maxi Sticks)

Sunt mai multe variante ale acestui joc, unele sunt recomandate de la 1 an și jumătate- 2ani , cum e Quercetti, de exemplu. Hama Maxi Sticks e recomandat de la 3 ani și mi se pare că nu este neapărată nevoie de un astfel de joc și mai devreme. Jocul se achiziționează alături de o tablă din plastic, cu găuri în care copilul înfige piunezele. Atât piunezele, cât și tabla sunt realizate dintr-un plastic bine finisat: capetele sunt rotunjite, marginile nu zgârie, există o ușoară flexibilitate în plasticul acesta care nu îi permite să  se crape și nici să rămână blocat în tabla de lucru. Fetița mea de 5 ani s-a jucat săptămâni la rând cu el, cel mai  mult îi place să facă șiruri logice cu el. La ce este folositor? Iată câteva idei: consolidarea pensei cu 3 degete pentru pregătirea mâinii în vederea scrisului, realizarea de șiruri logice, realizarea de forme mai mult sau mai puțin abstracte(case, flori, fețe, triunghiuri, cercuri etc), gruparea pe culori și realizarea de șiruri mai  lungi sau mai scurte sau  de multțimi cu  mai multe, tot atâtea sau mai puține elemente și numărat.

Până data viitoare, vă urez: spor la joacă creativă!

Comentarii

Postări populare