3 activități pentru un bebeluș de 9 luni

Matei, bebelușul nostru de 9 luni, nu are încă o cameră a lui. Noaptea doarme într-un pătuț atașat patului nostru, ziua pe o saltea mică pe care o punem lângă patul nostru. În rest, se joacă peste tot unde suntem noi. Așa că nu aș putea spune că are neapărat un spațiu al lui. Mai degrabă se integrează în spațiul nostru și își însușește aproape orice obiect la care poate să ajungă. In privința jucăriilor și a jocurilor care aparțin surorilor lui,  a trebuit sa eliberăm toate rafturile la care poate să ajungă el. 
Am pus în  loc câteva obiecte potrivite pentru vârsta lui și pe care le răstoarnă și le poartă prin casă după el. 
Dar, când am ocazia și în jur este ordine, ma așez cu el pe un covoraș și îi arăt cum să le folosească. Dacă imită o singură dată ceea ce îi arăt, este perfect! 

1. Oul în pahar

Această idee de inspirație Montessori îi dă copilului de 9-10 luni ocazia să își dezvolte coordonarea mână - ochi. Copilul trebuie sa așeze oul în suportul lui. Evident, la această vârstă totul se testează în gură și, din punctul meu de vedere, asta nu e un motiv de îngrijorare, face parte din firescul dezvoltării. 
Am pus la dispoziție, alternativ,  suporturi de inox și porțelan pentru că unul din lemn nu am. Oul este unul din lemn natur, neplăcut,  luat de la un joc al fetelor. La prima demonstrație nu am folosit deloc cuvinte, am repetat doar mișcarea de mai multe ori, cu pauze scurte și lăsând copilul să audă sunetul distinctiv pe care îl face oul atunci când e pus în suport. 

2. Cutia permanenței

Am cumpărat de curând acest model de cutie a permanenței care este potrivită pentru copii de la 7-8luni. Matei abia la 9 luni arată că se poate coordona,  stând în fundulet,  să introducă mingea de golf și să o recupereze. Dacă ați citit ceva din psihologia primului an de viață, atunci știți cât de important este momentul în care copilul descoperă permanenta obiectelor (înțelege faptul că obiectele există și când acestea dispar din câmpul lui vizual) . O astfel de cutie, în care mingea dispare și reapare,  este potrivită pentru nivelul de dezvoltare cognitivă a copilului tipic de 8 luni. Mai sunt și alte modele în care copilul trebuie sa deschidă un sertar sau în care trebuie sa introducă mâna într-o fantă pentru a recupera mingea. Sperăm ca bunicul să reușească să improvizeze următoarele modele!
O scurtă remarcă despre minge: mingea de golf are o textură interesantă pentru mânuțele copilului și greutatea ei este percepută mai bine decât cea a unei mingi ușoare.

3. Peștișorul pe roți 

I-am avut pe bunici in vizită și, cum ei sunt cei mai grozavi bunici pe care mi-i puteam dori vreodată pentru copiii mei, acest peștișor a fost pretextul care l-a pus pe bunicul sa meargă în patru labe, ca Matei, mai ceva ca în armată! Împreună, bunicul și nepotul au râs în hohote tot împingând și urmărind această jucărie. În rest, peștișorul de lemn stă cuminte la locul lui, Matei nu se joacă niciodată singur cu el.

Asta îmi amintește un lucru extrem de important: doar jucăria în sine nu este importantă! Importantă sunt prezența noastră, relația, momentul, emoția.

Dacă vă plac ideile noastre, vă invit să le împărtășiți cu prietenii din mediul virtual. Prezenta mea pe contul particular de Facebook în an 2018 va fi aproape nulă, deci mă bazez pe voi să dați mai departe ce considerați ca e valoros! Mulțumesc! 

Comentarii

Postări populare