Jocuri de cuvinte si expresii populare pentru copii


Bine v-am regasit!
Am fost de curand la medicul pediatru pentru un control de rutina cu fetita noastra de 5 ani si, in urma concluziilor pe care le-am tras impreuna, am capatat un elan proaspat de a-i expune pe copiii nostri la cat mai multe contexte in care sa isi imbogateasca vocabularul. Deocamdata, Ema mai are un an de gradinita inafara de acesta si educatoarele ei desfasoara o evaluare mai complexa pentru a cauta solutii pentru copiii bilingvi. Incerc sa nu ma impacientez si sa fac ceea ce mi-a recomandat toata lumea: sa vorbesc limba romana cu ea, sa ii cant, sa ii citesc, sa caut contexte in care sa vorbeasca cu alti copii si alti adulti. Stiu sigur ca limba germana se va imbogati cu atat mai mult cu cat limba materna va fi stapanita mai bine. Dar trebuie sa marturisesc ca am temeri si indoieli, ca oricare alta mama care isi creste copiii astfel (expusi constant la 3 limbi). 

Ideea pe care am gasit-o mai jos mi-a venit pentru ca e bunica in vizita la noi si, pe langa bagajul cu bunatati pe care il aduce cu ea de fiecare data, aduce si un bagaj lingvistic tare bogat, viu, divers. Asa se face ca, dupa fiecare vizita a bunicilor, copiii nostri mai invata cate ceva. Partea care ii pune insa in dificultate este aceea de proverbe si expresii populare romanesti. 
De aceea am creat aceasta activitate in care ne distram si demonstram cateva actiuni care au stat la radacina expresiilor romanesti cel mai des folosite de cei din familia noastra.


  A calca pe bec nu e de dorit!


Sa cauti acul in carul cu fan este inutil!


Mai batem si noi apa in piua cateodata!

Dar de taiat frunza la caini, nu prea taiem!

Voi ce faceti pentru a imbogati si a duce expresivitate in  vocabularul copiilor ?

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare