Independenţă şi îndemânare la aproape 3 ani? DIY: dressing frames şi şervet de masă

Aş zice că încă nu suntem acolo, dar ne dorim şi, mai ales pentru că suntem încurajaţi de experienţe plăcute dar şi mai puţine plăcute ale altora, sunt hotărâtă să nu mai ofer ajutor Elisei în sarcinile pe care poate să le îndeplinească singură şi să îi creez cât mai multe oportunităţi în care să înveţe să se descurce singură. Astfel, de vreme ce se dezbracă deja singură, inclusiv de şosetuţe, următorul pas ar fi să câştige îndemânare la îmbrăcat şi încălţat şi pentru asta ştiu că trebuie să ma înarmez cu muuultă răbdare! Mărturisesc că mi-e tare teamă că nu mă voi ţine de această hotărâre pentru că suntem mai mereu contra cronometru când ne pregătim de plecare, având-o şi pe Ema, nici nu ştiu pe cine să pregătesc mai întâi, să nu transpire, să nu se murdărească înainte de a ieşi din casă, etc. Sper să reuşim sau să vină primăvara mai repede să scăpăm de atâtea rânduri de hăinuţe! Mi-aş dori să înlănţuiască corect toate acţiunile aşa încât mersul la toaletă să fie independent si, sper eu, discret, până când ar trebui să înceapă grădiniţa.  Mi-ar mai plăcea, de asemenea, să ajute la aşezatul şi strânsul mesei la micul dejun. Şi cam atât pentru prima jumătate a acestui an!
Astăzi, cineva a dat cu praf de somn pe la noi pe acasă, iar eu am avut spor la treabă. Mi-am propus de multă vreme să fac nişte "dressing frames" -îmi pare rău, dar nu am un echivalent în limba română acum- aşa cum văzusem mai demult pe acest blog. Nu mi-au ieşit tocmai aşa cum aş fi dorit din punct de vedere estetic, dar sunt funcţionale!









 Pentru realizarea lor am folosit rame de fotografii din IKEA şi hăinuţe de la surioara mai mică pe care le-am tăiat şi fixat cu un pistol de lipit. Elisa va exersa încheiatul şi descheiatul capsei,  realizarea nodului( şi a fundiţei, pentru mai târziu), încheiatul unei curele cu găuri, al unui fermoar şi a nasturilor. Încă nu i le-am prezentat, aşa încât am ceva emoţii şi cred că rama cu închisul năstureilor va trebui înlocuită cu una care să aibă nasture mai mare. Dar erau aşa drăguţi aceşti năsturei coloraţi, încât nu m-am putut despărţi de ei! E bine să precizez că Elisa mai are la dispoziţie şi un coşulet cu hăinuţe pentru bebeluşul ei, hăinuţe pe care le calcă, le împătureşte şi cu care îl îmbracă pe bebeluş. Doar că...joaca cu bebeluşul are loc foarte rar!

Mai jos este un şervet de masă, luat tot din IKEA, pe care am cusut conturul obiectelor pe care le va aşeza pe masă când va dori să mă ajute. Dacă nu sunteţi fani cusutului, am văzut în Ikea protecţii de masă din plastic care aveau deja imprimate obiectele în poziţia corectă. Mie mi s-a părut mai drăgut să le cos, aşa mi-am amintit de învăţătorul meu din şcoala primară de la care am învăţat să cos şi să împletesc!
Că tot vorbeam de independenţă, iată o activitate care o îi oferă mare plăcere Elisei: curăţatul clanţelor! Evident, se transformă în curăţatul uşilor şi al geamurilor care sunt la nivelul ei, dar e un început bun! Se poate folosi un dispozitiv mic,de udat florile (eu l-am luat din Auchan) în care se pune apă, puţin oţet şi câteva picături de ulei esenţial de levănţică (aroma mea preferată), de exemplu.
Spor la treabă copii!

Comentarii

Postări populare