Experimente pentru copii: ploaia şi vântul

Bine v-am regăsit!
Înainte de a intra în febra pregătirilor de iarnă, mai facem un scurt popas pentru a împărtăşi cu voi două "experimente de toamnă", cum le-am numit noi pentru a părea atractive pentru Elisa.

1. Ploaia
Pregătiţi un vas transparent mare, apă fierbinte şi folie transparenta. Opţional, dacă vasul cel mare este plat, aşezaţi în mijlocul lui un alt vas mai mic în care (sperăm) să cadă "stropii de ploaie" de pe folia de plastic. Vasul cel mic reprezinta uscatul. Tot opţional, puteţi să coloraţi apa în albastru, dacă explicaţia voastră porneşte de la apele mărilor şi oceanelor. Este important să nu spuneţi copilului ce se va întâmpla cu apa. Întrebaţi-l pe el ce crede că se va petrece.






Pentru a explica fenomenul pe înţelesul celor mici, puteţi să spuneţi ceva simplu de genul "Apele mărilor şi oceanelor se încălzesc de la soare şi o parte se ridică (se evaporă) până la cer. Ca atunci când mama încălzeşte apa pentru ceai sau fierbe supa şi se ridică abur fierbinte. Vaporii sunt foarte, foarte  uşori şi împreună formează norii. Ei devin din nou picături de apă din cauza condensului- ca atunci când se aburesc geamurile şi încep să se scurgă picăturile de apă pe ele!"  Nu am insistat să reţină numele stărilor de agregare sau a proceselor, are abia 3 ani şi ceva! Dar a fost important pentru mine să sesizeze asemănările cu ce se întâmplă zi de zi in jur.

Noi am repetat de 3 ori experimentul acesta şi a meritat pentru că ea a simţit că face ceva important cu mami, am exersat puţin răbdarea (trebuie să aştepte vreo 10minute până se formează picături de apă sub pelicula) şi aşa a avut ocazia să conducă ea experimentul şi să încerce să explice cu cuvintele ei ce se întâmplă cu apa.

2. Vântul
Mi-a venit ideea de a face acestă activitate urmărind acest video pe youtube. Nu mi s-a părut greu de realizat, deşi cred că Elisa ar fi fost mai fericită dacă făceam o morişcă. Dar mai avem timp.
De notat că pentru copiii mici e cam greu să sufle până se ridică aţa, dar când reuşesc, sunt foarte încântaţi, cel puţin fiica mea a fost!

O zi frumoasa! Fara vant si fara ploaie, daca se poate!

Comentarii

Postări populare