Jocuri educative nefolosite?



De când ne-am mutat am tot improvizat sisteme de organizare pentru jocuri şi jucării. Cum nu am poliţe  de lemn sau corpuri cu rafturi, multe dintre ele au rămas în cutii şi puse una peste alta prin balcon şi cămară. Cămara??Da, recunosc, folosesc cămara pe post de depozit pentru materiale de lucru manual, pictat, jocuri, printabile de orice fel,etc). De curând am urmărit un clip care sugera ca jocul educativ să fie scos din cutia originală şi aşezat atractiv pe o tăviţă. În felul acesta nu se uzează sau nu se rupe cutia (în care se aşează cu funduleţul sora mai mică) iar copilului îi este facilitat accesul la el. Aşa că am scos câteva jocuri de care fetele ar fi interesate în perioada asta şi le-am aşezat pe tăviţe în singurul loc din casă unde pot sta cât de cît ordonate. Este un fel de "expoziţie permanentă a lunii". Cred că aşa toate jucăriile şi jocurile au o şansă egală şi nu ocupă spaţiu degeaba la noi acasă. Încerc în ultima vreme să mă orientez după interesele lor când pregătesc o temă, dar e bine să am ceva de back-up pentru când nu am timp să mai fac nimic sau se îmbolnăvesc.  
Aşadar, pentru Elisa (3 ani şi 9 luni)am pregătit următoarele:

1.Mai jos este o poză cu un puzzle foarte interesant, construit pe principii cronologice: imaginea de la bază reprezintă un şantier pe timp de toamnă, piesele aşezate deasupra vor ilustra acelaşi şantier pe timp de primăvară. Copilul este provocat să anticipeze schimbările. 


2.Am pregătit un coşuleţ cu Mini Bandolino, un joc de asociere deosebit de inteligent, excelent pentru călătorii. Acum îl facem în tandem pentru că Elisa încă mai are nevoie de un pic de ajutor la şnuruit. Voi povesti curând despre aceste jocuri!


3. Un joc simplu de asociere a opuselor "Contrario" a fost aşezat pe o tăviţă micuţă. Noi îl folosim acum pentru dezvoltarea vocabularului în limba germană. Împărţim cardurile în jumătate şi eu aleg "froh", Elisa trebuie să găsească "traurig" şi tot aşa! Evident, că poate fi folosit pentru orice limbă!


4. De pe blogul Cameliei am printat carduri cu imagini şi 3 variante pentru sunetul-litera iniţială. Ce îmi place la ele este că au un nivel de dificultate bun, în sensul că pe lângă sunetul iniţiak, carduri oferă şi varianta unui sunet din interiorul cuvântului, aşa încât copilul învaţă să discrimineze între ce aude. Noi acum lucrăm încă la varianta cu sunetul iniţial, dar poate să fie jucat, pentru variaţie, şi solicitând copilului să prindă cârligul de rufe în dreptul sunetului din interiorul cuvântului.

5.Un joc care merită toţi bănuţii este Erster Obsgarten de la Haba! Este primul joc de colaborare pe care l-am achiziţionat noi şi încă îl folosim cu drag. Este conceput pentru a fi util în învăţarea a patru culori dar ce îmi place mie în mod deosebit este că toţi jucătorii formează o echipă şi încearcă să câştige adunând fructele din livadă înainte să pătrundă cioara acolo. Se foloseşte un zar de lemn destul de mare pentru a nu fi rătăcit rpin casă. Copilul dă cu zarul şi culege fructul de culoare indicată. Fructele în sine pot fi folosite separat de joc pentru numărat, sortat, corespondenţe sau joc de rol ("de-a piaţa").

6.O altă propunere este să folosească literele ca să compună cuvinte formate din 3 sunete. Cardurile cu sugestiile de cuvinte sunt printate tot de pe micatelierdecreatie.ro şi laminate pentru a rezista mai mult! Dacă nu aveţi laminator, lipiţi-le pe carton (de la cutii de aparate electrocasnice,bomboane, cereale sau chiar carton gros).
7.Invitaţie la numărat
 Am găsit de curând tăviţa asta pe care mi-o doream de multă vreme şi m-am bucurat să îi găsesc repede un folos. Am aşezat în ea obiecte care aduc aminte de toamnă şi cifrele din lemn. A fost un succes total! Vă daţi seama de ce? Nu numai pentru că arată frumos, dar conţine şi mâncare! A început cu alunele de pădure şi caju. Câte boabe de caju ai numărat? Şi dacă o să mănânci una, cu câte crezi că vei rămâne? Lucrăm întrebări din aceasta pentru intervalul 1-5, mai mult Elisa nu poate deocamdată să compună/descompună.

Pentru Ema (1an şi 9 luni) am pregătit  un coşulet cu piese de şnuruit care îi plac foarte mult!

Ema a început uşor-uşor să lucreze puzzle, mai întâi unul de forma acesta, cu piese pătrate care se îmbină formând un şir.

  

Alt puzzle care o atrage este cel cu "mau"! Este format din 4 piese şi are un cadru în care se îmbină piesele, unul care oferă indicii despre forma piesei potrivite.


Şi cam aşa arată balconul meu acum, cămara nu v-o arăt încă:)

Comentarii

Postări populare