Spuma de ras: 8 idei TESTATE de joacă senzorială


Pentru că joaca în spumă de ras este un adevărat succes la noi acasă, am hotărât să încerc toate variantele pe care le-am găsit de-a lungul timpului pe Pinterest. Vă împărtășesc asta cu zâmbetul pe buze: ”Make a sensory bin, they say. It will be fun, they say.” era mesajul atașat unei poze cu o casă plină de boabe de fasole. Mi s-a întâmplat de atâtea ori! Da, pentru noi este foarte distractivă joaca în spumă de ras, dar nu garantăm curățenie și vrem să știți la ce vă puteți aștepta.
Înainte de toate, asigurați-vă că micuțul nu are alergie la tipul de spumă de ras pe care doriți să îl folosiți. Eu am folosit în România o spumă de ras marca Auchan, cea mai ieftină. Aici am cumpărat de la Balea. Ambele au un miros pregnant, deci dacă vă deranjează, puteți cumpăra ceva mai scump și mai frumos mirositor. Pentru noi  a fost în regulă așa.

1. Spumă de ras și confetti
A fost, de departe, idee mea preferată. Dacă aveți un copil care tânjește după senzații și are nevoie de stimulare tactilă, combinația de confetti și spumă de ras este alegerea perfectă. Oferă o gâdilare permanentă, pielea e ușor înțepată din cauza particulelor de confetti, dar vă asigur că după câteva sesiuni, copilul va fi mult mai conștient de mâinile și degetele sale și asta îl va ajuta la scris, desenat, lucrat chestii migăloase cu mâinile. Este un exercițiu foate bun pentru copii care scapă lucruri din mâini, nu apasă suficient cu creionul, deschiderea capacelor, legarea șireturilor etc. Una din cauze poate fi lipsa de stimulare senzorială la nivelul mâinilor și a degetelor, deci încercați de câteva ori varianta asta de joacă cu spumă, este un excelent exercițiu de conștientizare corporală!

2. Vulcan cu spumă ras
Pentru acest experiment aveți nevoie de o cutie încăpătoate cu margini destul de înalte. Amestecați într-un recipient spumă de ras cu bicarbonat de sodiu și apoi turnați oțet. Acidul acetic va face reacție cu bicarbonatul de sodiu și ați obținut câteva minute de joacă plină de entuziasm. Dacă nu a mai făcut asta până acum și nu știe la ce să se aștepte, lăsați copilul să presupună ce se poate întâmpla și ,bineînțeles, lăsați-l pe el să toarne oțetul și să observe minunea!
Cam acesta este rezultatul, pe mine nu m-a impresionat în mod deosebit, cred chiar că spuma de ras a încetinit reacția. Concluzia mea: spuma de ras în acest context este în plus.


3. Spumă de ras și gheață
A fost o idee bună să pun în spuma de ras floricele de gheață. Fetele le-au căutat curioase, deși nu erau colorate. Cred că ar fi fost mai interesant să fie colorate, poate voi încerca data viitoare. Una peste alta, o variantă de joacă cu spumă de ras pe care o recomand.

4. Aluat de făcut norișori
Aici trebuie să vă dau o atenționare serioasă: combinația asta face mare mizerie! Prima rețetă de aluat de norișori cu care am lucrat a fost aceea cu făină și ulei de bebeluși, așa că am comparat combinația asta de bicarbonat de sodiu cu spumă de ras cu varianta pe care o știam deja. Concluzia: amestecul nu are nici finețea, nici mirosul celui cu făină și ulei de bebelusi. În plus, este mai sfărâmicios și nu ține mai mult de câteva ore, se usucă. La a doua sesiune de joacă cu el  a trebuit să adaug spumă de ras. Este o variantă mai ieftină, dar nu are același efect. 


5. Construcții din spumă de ras și bureți de vase
Nimic de adăugat, decât că, aici, copilul decide. Azi poate să îi placă, mâine nu. Eu am folosit ideea asta în cadă, pe un capac de la cutia pe care o folosim acum pentru joacă senzorială, așa încât ambele fetițe să aibă spațiu de construit. După ce s-au plictisit, am dat drumul la duș și am spălat totul foarte ușor.

6. Exersarea semnelor grafice 
Varianta asta de folosire a spumei de ras am văzut-o pe o cutie luminoasă, dar cum fetele noastre adorm înainte de a se întuneca, nu mi-a rămas decât să folosesc o oglindă. Secretul este să puneți un strat foarte subțire de spumă de ras. Dacă oglinda are și margini de care copilul poate să șteargă excesul de spumă de pe mâini, este ideal. Puteși exersa cifre, litere, desene, tot ce vrea copilul.

7. Spumă de ras și biluțe hidrofile
Biluțele hidrofile sau ”water beads” se găsesc la florării, în general. Se cumpără în pachețele în care apar ca niște boabe de piper, se hidratează și ele se umflă. Dacă le lăsați apoi la uscat revin, mai mult sau mai puțin, la dimensiunile originale și le mai puteți folosi o dată sau de două ori. Eu am găsit biluțe gata hidradate, care nu au mai crescut în diametru, din păcate. Le-am găsit într-un magazin pentru decorațiuni (Nanu-Nana). 
Combinația cu spumă de ras, mie cel puțin, mi s-a părut genială! Din nu știu ce motiv, biluțele par mai reci și felul cum sar din degete îi face pe copii să se distreze bine jucându-se cu ele. Recomand din toată inima!

8. Joacă tematică: tortuleț
Pe două suprafețe rotunde din carton, am turnat spumă de ras și am adăugat biluțe de sticlă (ATENȚIE la copiii sub 3 ani!).Ideea neinspirată a fost să le aduc și formele de silicon pentru brioșe. NU FOLOSIȚI OBIECTE DE BUCĂTĂRIE LA JOACA ÎN SPUMĂ DE RAS!!! Spuma aderă foarte bine la suprafețele de silicon, plastic și mirosul persistă muuultă vreme. Deci, rămâneți în zona carton, ziare, recipiente din care nu mâncați.

Sper că vă sunt de folos experiențele noastre! 
Make sensory bin with shaving foam! It will be FUN& MESSY!


Comentarii

Postări populare