Tăiatul cu foarfeca: câțiva pași pentru o învățare sigură și creativă

Periplul prin care am trecut din momentul în care fetița noastră cea mare s-a ales cu o tăietură la deget și 4 copci în timp ce tăia cu foarfeca, m-a determinat să reevaluez pas cu pas procesul prin care să o ajut să aibă din nou încredere când folosește foarfeca și să o facă în siguranță. Asta se întâmpla acum fix un an. De atunci, am descoperit o mică stângace pasionată de foarfece care a descoperit mult mai devreme decât mă așteptam cum se folosește minunea. 
Am pus, așadar, laolaltă câteva idei care le-au ajutat pe fetițele mele să își însușească această achiziție și le voi descrie succint pe fiecare.

1. Alegerea foarfecii
Este important ca foarfeca să aibă o mărime potrivită pentru mâna copilului și vârfuri boante. Dacă e stângaci și e în perioada în care doar crestează, puteți folosi o foarfecă obișnuită, cu orificii pentru degete, egale ca diametru. Dacă e stângaci la faza în care taie de-a lungul unei linii, cumpărați o foarfecă a cărei deschizătură îl lasă să vadă conturul pe care îl urmărește. Nu este însă o tragedie dacă nu aveți o foarfecă specială!

2. Stabilirea unui spațiu de siguranță
Pentru că incidentul cu tăiatul la deget a avut loc în timp ce Elisa tăia cu foarfeca jos, pe covor și sora ei a căzut peste/a  împins-o am decretat că la noi acasă tăiatul are loc EXCLUSIV la măsuța de lucru, cu un mic bol sau coșuleț alături pentru resturile care trebuie aruncate la gunoi. 

3. Pregătirea fizică
Pentru a avea control asupra unei foarfeci, mâna poate fi pregătită în mai multe feluri. Din punctul meu de vedere, cel mai bun exercițiu pentru întărirea mușchilor mici ai mâinii pentru colorat, scris și tăiat cu foarfeca este, pe lângă frământatul aluatului, cățăratul în copaci. Știu că pare puțin deplasat, dar atunci când copilul apucă și strânge în mâini o creangă el primește o cantitate impresionantă de stimuli care îi orientează mișcările: gros, subțire, aspru, neted, flexibil sau fix. alunecos, uscat, umed, etc. Să strângă de o creangă până i se fac galbene degetele sau să își lase corpul să se legene în timp ce se ține strâns de o frânghie este o cale excelentă de a fi în contact cu întregul corp și de întări mușchii mari și mici ai mâinii.

În rest, ce puteți face ÎNAINTE de a pune la dispoziție foarfece este să îi oferiți copilului ocazia de a exersa deschiderea și închiderea degetelor ca pentru tăiat cu foarfeca, doar că în alte forme. Una din ele este închiderea și deschiderea cleștilor de rufe.


Sau actionarea unei lanterne cu dinam.


O altă idee este folosirea ștanțelor pentru a decora diverse hârtiuțe.

Folosirea sticluțelor cu pulverizator presupune aceeași mișcare, deci e un exercițiu foarte bun pentru a pregăti sau consolida tăiatul cu foarfeca. Fie că o fac pentru curătenie sau pentru  a se stropi vara cu apă, copiilor le face mare plăcere și le e de mare folos.

4. Crearea de oportunități
Cine a zis că putem folosi foarfeca doar pentru a decupa forme perfecte? Putem pune la dispoziție o mulțime de materiale pentru a fi  tăiate și copiilor le face plăcere să exerseze tăiatul cu foarfeca în moduri variate. Sigur că puteți să descărcați gratuit de pe o mulțime de bloguri pachete de fișe care conțin tot felul de linii pe care copilul le taie, dar de ce să nu folosim și ce avem la îndemână. Iată câteva exemple de astfel de ”invitații la tăiat cu foarfeca” pe care le-am folosit de-a lungul timpului:

Fâșii dintr-o mapă cartonată cu model


Trusa de tăiat cu foarfeca din resturi de hârtii care au fost ștanțate pentru felicitările de Crăciun

Un carnețel personal la care are acces oricând

Plastilină de casă

Hârtie cu valuri de la ambalaje




Modele pe hârtie: linii drepte groase și subțiri, valuri, zig-zaguri, spirale etc.

Tăiatul hârtiei de copt care mereu în sarcina fetelor la noi acasă

Paie de hârtie inutile pentru băut: le tăiem și apoi pe înșirăm ca pe mărgele sau le lipim într-un colaj

Dacă v-a plăcut acest articol și îl considerați folositor, nu uitați să ne trimiteți o apreciere oferind un LIKE paginii noastre de facebook Jurnal de prințese .
Pe curând!
Elisa.4 ani si 3 luni
 Ema, 2 ani si 3 luni







Comentarii

Postări populare