Cum supraviețuiești iernii când ai copii mici?

Recunosc că am stat în cumpănă dacă să folosesc sau nu titlul acesta pentru ceea ce urmează să scriu... Cert e că simt nevoia să pun împreună o serie de lucruri pe care le-am aplicat pentru a-mi ușura și simplifica viața, suficient cât să țin lucrurile în control pe timp de iarnă, fără a pretinde că am reușit să găsesc rețeta perfectă.

Contextul cel mai dificil a fost acesta:

Eu, mamă singură: fără bonă, bunică, menajeră, soră sau alte ajutoare constante.
El, soț cu job full time+ două, trei ore pe drum până la serviciu și înapoi+ delegații și deplasări dese.
Ele: răceli (am vrut să scriu  simplu, muci, căci asta e realitatea de zi cu zi și spaima pe care nu am crezut că o voi avea când mi-a povestit o mamă mai demult!).
În rest: frig (a se citi: nevoite să stăm în casă prea mult) la pachet cu chinul de a ieși pe ușă îmbrăcate potrivit, înainte să fim lac de transpirație și senzația că și un drum până la magazinul de la colț este o călătorie până la Polul Nord!
 
A fost mai bine de la an la an, pe măsură ce am descoperit și aplicat câteva reguli:

Acceptă și apreciază ORICE ajutor
Eu sunt genul care ar trage până la capătul lumii  fără să ceară ajutor pentru că este impregnat în mine un instinct al datoriei și al dorinței de a nu deranja, câtă vreme ”mai pot duce”. Am învățat și încă învăț să cer ajutor înainte de a ajunge pe marginea prăpastiei și la capătul puterilor.  Se spune că în spatele oricărui bărbat puternic se află o femeie puternică, eu aș spune că în spatele oricărei femei puternice (care pare că le poate face pe toate) se află o mamă (fie ea mama, soacra, bona etc.). Ca să faci față la tot, fără să pui presiune pe copii, ai nevoie de un astfel de ajutor, mai ales dacă alegi să te întorci la serviciu mai devreme. Cineva care să preia măcar o parte din rolul pe care îl ai în familie.  Tot respectul însă pentru mamele care au servicii full time, stau și cu copiii și au grijă și de casă, fără ajutor din afară și, uneori fără ajutor de la proprii soți! Eu nu am avut o astfel de persoană care să mă ajute permanent, nici posibilitatea sau dorința de a angaja o bona, așa că fiecare week-end  în care, ocazional, soacra mea venea să mă ajute, era pentru mine mană din cer, la propriu. Ori de câte ori, la intervale mari de timp, cineva s-a oferit să stea cu fetele ca să pot să merg singură la un doctor, de exemplu, a fost o binecuvântare! Am învățat să apreciez ORICE ajutor!

Meniul de urgență

S-a întâmplat des ca soțul să fie plecat pentru mai multe zile, fetele să se îmbolnăvească și eu să nu mai pot să mă duc la cumpăraturi mai departe de chioșcul de la colț. Așa că, am învățat să mă asigur că am mereu 2-3 variante de mese gata de a fi pregătite la îndemână în congelator sau frigider. Pentru mine asta poate însemna o masă de brocoli în unt la tigaie cu tortelini cu spanac și brânză Ricotta. Brocoli am mereu în congelator, tortelini îi iau proaspeți din Lidl sau Mega Image și îi congelez. Totul gata în 10 minute! O altă masă care se prepară și se mănâncă rapid la noi este mămăligă cu ouă ochiuri. Hrănește bine, se înghite ușor și când le doare gâtul și e gustoasă!  Mălai și ouă se găsesc mereu la mine în bucătărie! Găsește și tu, două-trei variante care să te scoată din încurcătură până când primești ajutor sau te poți descurca singură!

Și, la pachet cu punctul 1, a venit o altă soluție salvatoare: când venea în vizită, o rugam pe soacra mea să facă chiftele și cordon bleu pe care le congelez și le păstrez tot ca meniu de urgență! Două-trei legume sau o lingură de piure de cartofi pot să fac rapid, dar să stau să prăjesc iarna în bucătărie cu doi copii mici, mi se pare un chin! Așa că am astfel asigurate măcar 1-2 mese pe săptămână!

Cana care filtrează apa

O sa ziceți că fac reclamă, dar nu este așa. Am tras prea mult de spatele meu cu bidoane de 5L până la etajul 3 cu un copil în brațe și unul de împins de la spate.  Deși am fost foarte neîncrezătoare, am învățat să renunț la suspiciuni și, din fericire, nu am avut vreodată probleme. Privind în urmă, căratul apei la bloc este un efort care poate fi evitat! Poți, dacă vrei, să păstrezi apă într-un bidon de 2L doar pentru copii, dar unde locuim acum apa de la chiuvetă este perfect potabilă și poate fi băută fără probleme și de către copii (nu aș risca la un bebeluș). Și, mai ales în zilele de iarnă, e ultimul lucru pe care mai vrei să îl cari după tine!

O stivă bună de farfurii de unică folosință!

Dacă nu îți place plasticul, cumpără unele de carton și ascunde-le bine ca să nu fii tentată să le folosești zilnic:)) Dar când amândoi copiii sunt bolnavi, mucoși, morocănoși, mofturoși, plângăcioși și se țin scai de picioarele tale când stai la chiuvetă să speli vasele, sunt mai mult decât bine-venite. Asta dacă nu ai deja o mașină de spălat vase! Știu, unele veți zice că mai bine le spală soțul când vine de la muncă. Eu prefer ca în loc să stea în bucătărie după ce au adormit copiii, să mă țină pe mine în brațe! Deci, data viitoare când se îmbolnăvesc cei mici, după ce ai cumpărat siropurile și apa de mare de le farmacie, ia-ți și ție un ajutor care să-ți facă viața mai ușoară!

Căruciorul de gemeni&sistemele de purtat

 Life saving! Diferența dintre fetele mele e de fix doi ani și știam că cea mare încă mai are nevoie de un loc de stat și deseori obosește și are nevoie să adoarmă în cărucior.Mașină nu avem, deci cumpărăturile erau mereu un stres pentru mine. Am rezolvat situația cu un carucior de gemeni ușor de manevrat, care nu ocupă mult spațiu și care a permis instalarea unui landou în primele 6 luni ale Emei.  Este varianta asta de la Maclaren:

În rest, slingul cu inele de la Crisalida și Manduca au fost de mare, mare ajutor! Chiar zilele trecute Ema mi s-a asezat în poală și mi-a zis că ea vrea să doarmă ca în manduca! 


Lasă la o parte perfecționismul!!!

Chiar trebuie să îi închei toate cele 3 capse de la body în timp ce bebelușul se zvârcolește ca ars? Chiar trebuie să îi legi toate snururile, să îi pui și mănușile și încălțămintea când oricum va da de două ori din picior și  va rămâne fără ea? Ce zici dacă azi (doar azi) pui toate mărunțișurile astea într-o plasă și ieși pe ușă afară! O sa constați că simpla ta ieșire pe ușă l-a calmat pe bebeluș, te asigur! Și nu, nu răceste în două minute dacă l-ai scos fără căciulă în fața blocului, dar va fi așa de preocupat de ce vede afară încât te va lăsa să îi pui și mănuși, și căciuli, și papuci (câți vrei tu)! Doar azi, bineînțeles, mâine va trebui să găsești alt truc! Ideea e să fim mai flexibile!

Rutina 

O rutină (nu un program rigid) a zilei este benefică, atât pentru adult, cât și pentru copii. Un program haotic în care copilul nu știe ce se așteaptă de le el, adultul nu poate planifica nimic în avans pentru că nu se poate baza pe niciun moment de răgaz, este epuizant pentru toată familia! Rutina noastră marchează momentele importante ale zilei: micul dejun împreună, ieșitul în parc, masa de prânz, a doua ieșire sau o sesiune de joacă, cina și rutina noastră specială de seară. Ți se pare plictisitor? Te asigur că rutina asta se va schimba la intervale variabile în funcție de dezvoltarea fizică și mentală a copilului tău, dar și în funcție de anotimpuri. Pe când vă obișnuiți cu o anume rutină, va trebui să  o schimbați. Și asta e bine și un semn de progres! Dar e important să păstrăm în rutina noastră momentele importante și să fim toleranți cu situațiile excepționale!
Pe timpul iernii, o ieșire de  15-20 de minute, chiar și numai în fața blocului, e benefică pentru sănătatea mentală a tuturor, cred!

Organizarea casei

Dacă, în general, ai o casă organizată îți va fi mai ușor să faci față perioadelor când copiii sunt bolnavi și ritmul obișnuit e complet dat peste cap. În ultimii ani, am urmărit multe bloguri și vloguri de organizare a casei și am implementat 2 reguli care mă țin pe linia de plutire. În plus, mi-am format cel mai simplu sistem de curățenie de întreținere. Cele două reguli OBLIGATORII pentru mine sunt:
1. spală numai o tură de haine pe zi și nu pune altă tură în mașina de spălat până când nu ai pus hainele cele curate la loc în dulap! Eu prefer să stau cu ele murdare în coșul de rufe decât cu ele curate și mototolite pe canapea! Spăl cam 4-5 ture de haine pe săptămână și petrec cam 10-15 minute cu hainele în zilele în care spăl.
2. lasă chiuveta curată! (aici ai înțeles de ce folosesc farfurii de unică folosință când fetele sunt bolnave:) Dacă ai chiuveta plină de vase, nu ai niciodată senzația de curățenie într-o casă, așa că asigură-te că speli vasele după fiecare masă și vei vedea diferența!

În rest, sistemul meu de curățenie include servețelele umede pentru curățenie cu Lidl care sterg ORICE foarte ușor. Eu le umezesc mai tare cu apă pentru a dilua substanțele cu care sunt îmbibate, dar sunt foarte rapide. În rest, un pulverizator de la Sanitol sau Frosch (DM) își face treaba foarte bine și folosesc niște lavete super absorbante pentru oglinda de la baie și robineți, care stau chiar acolo unde e nevoie de ele și cu care într-un minut am dat băii un aspect de curățenie!


Pe voi ce vă ajută să faceți față perioadelor grele de iarnă?





Comentarii

Postări populare