Rutina de seară a copiilor (free printable)

Când fetița noastră cea mare a început grădinița anul trecut, în luna august,  am căutat să fac tranziția către un program mai strict. Am dorit să creez o rutină de seară și una de dimineață care să ne ajute să avem un ritm de pregătire bun așa încât să nu întârziem nici cu somnul prea mult, nici la grădiniță. La vremea aceea am găsit în secțiunea de Free Printables de pe acest blog de organizare două tabele pe care le-am printat, le-am laminat și le-am folosit cu succes până când nu a mai fost nevoie de ele la vedere: pașii fuseseră deja memorați. 
În prezent însă, nevoile noastre s-au cam schimbat, așa că am creat singură un tabel cu imagini și secvențe de activități de care avem noi nevoie acum. L-am lipit frumos la NIVELUL OCHILOR fetițelor și îl urmăm cu multă consecvență în fiecare seară. Avantajele sunt numeroase: copiii învață să facă independent lucruri pentru ei înșiși și să fie responsabili cu lucrurile și timpul lor,  învață ce se așteaptă de la ei și devin mult mai cooperanți și relaxați, învață consecvența și își dezvoltă niște obiceiuri sănătoase de viață. Secretul însă este ca părintele să fie FOARTE consecvent și să ofere ajutor cu bunăvoință, doar când copilul chiar are nevoie.

Tabelul cu rutina noastră de seară poate fi descărcat gratuit de aici.

Mai jos voi explica puțin ce anume conține și cum îl folosim noi.
1. Ordine în cameră
Abia acum câteva zile nivelul frustrării mele a ajuns la cote așa înalte încât am luat telefonul, am setat pe cronometru, am adus toată familia în cameră și am început să adunăm cărti, jucării, haine și să le punem la locul lor. E important ca TOATE lucrurile să aibă un loc al lor de care copiii să știe și pe care să le poată accesa ușor. Un alt lucru care m-a ajutat foarte mult a fost acela de la pune în camera loc un coș mic de gunoi care are și tortiță. Ema, fetița noastră mai mică, a învățat să îl folosească și adună în el resturi de hârtie, mâncare și alte lucruri care trebuie aruncate la gunoi. 
2. Pijamale
După curățenie, ne punem direct pijamalele! La noi dușul nu intră în rutina de seară pentru că are loc înainte de cină, când fetele vin din parc. Toate parcurile au numai nisip așa că după ce intră în casă, mergem direct în cadă și înfundăm țevile de la cât nisip aducem în adidași, buzunare și păr. Excepție fac zilele când se bălăcesc în cadă mai mult și nu fac doar un duș scurt.
3. Alegerea hainelor pentru dimineață
Nici nu pot să vă spun ce diferență imensă de stare e în casa noastră dimineața când am reușit cu o seară în urmă să facem punctul acesta de pe rutină! Regula este așa: ea își alege hainele seara singură (cu unele sugestii de care ține cont, în general) sau i le aleg eu dimineața, fără discuții.
4. Mersul la toaletă
5. Spălatul pe dinți
Mai avem nevoie de o clepsidră de un minut care să le ajute să insiste mai mult cu periajul, sper să o găsim curând!
6. Rugăciune în familie
Inițial, rugăciunea avea loc după cititul cărților de seară, dar am constatat că fetele erau deja mult prea obosite la momentul acela, așa că am schimbat  ordinea puțin ca să profităm și de prezența tatălui  și să facem din acest moment unul de reconectare a întregii familii.
7. Citit cărți
În general își aleg 1-2 cărți fiecare, cărți mai scurte pentru că pe parcursul zilei mai au și alte momente în care le citesc, tocmai pentru a nu lungi foarte mult cititul seara.
8. Noapte bună!

Dacă vă place rutina noastră și vă  este și vouă de folos, nu uitați să dați LIKE paginii noastre de FB, Jurnal de printese

Comentarii

Postări populare