Joc de comunicare: ”Zarul cu oameni”


 Am abordat de curând tema familiei într-un articol intitulat Eu și familia mea în care am folosit, printre altele, un zar pentru a ne aminti numele, fețele și întâmplări legate de rudele noastre. 

Pentru că a fost o idee tare bine primită, am decis că merită un post separat pentru o expunere mai bună și pentru a explora și alte piste de utilizare pentru acest joculeț cu zarul.

Aveți nevoie de de un cub de lemn/plastic,  mai măricel, de fețele căruia veți lipi 6 poze cu fețele celor din familie, ale prietenilor, vecinilor sau colegilor.

Cum se joacă?

Zarul este un excelent facilitator pentru jocuri de comunicare. Puteți să îl jucați atât unu-la unu, copil și adult, cât și în grupuri mici de joacă sau dezvoltare personală.

1. Jocul aprecierilor
În această variantă, recomand jucarea lui în grupuri mici de colegi sau frați și verișori. Un copil dă cu zarul și toți vor spune lucruri frumoase despre persoana a cărei poza este indicată  de zar.

2. Ghici despre cine este vorba?
În această variantă, recomand jocul pentru copii mai mari împărțiți în două echipe. O copil dă cu zarul și povestește sau mimează despre persoana de pe zar astfel încât cei din echipa lui să-și dea seama despre cine este vorba.

3. Aș vrea să îți spun că...
Acest joculeț funcționează foarte bine dacă îl folosiți lipind poze ale unor persoane care se află la distanță față de copil (distanță fizică sau emoțională). Copilul va fi încurajat să formuleze mesaje despre nevoile, dorințele pe care să le adreseze în mod asertiv celui de pe zar. Copilul poate să transmită astfel ce simte față ce acea persoană sau cum îl face să se simtă comportamentul acelei persoane și ce ar vrea să se schimbe în această privință. Aș merge puțin mai departe și aș recomanda joculețul ca mijloc de încurajare pentru copiii care au parte de bullying la școală. Cu un astfel de joc copilul poate să exprime ce simte față de cel care îl hărțuiește și poate să exerseze cu un consilier sau un părinte ce anume poate să facă pentru a se apăra de cel de care se teme. 

4. Povestește-mi o amintire cu...
La noi a funcționat foarte bine acest joculeț pentru că suntem plecați din țară și e important să ne păstrăm vii amintirile cu cei din familia extinsă pe care îi vedem foarte rar. Am dat cu zarul și apoi povestit întâmplări sau amintiri despre și cu persoana de pe zar.

Voi ce alte utilizări i-ati mai da unui astfel de zar?

”Jurnal de printese” este și pe Facebook! Dacă vreți să fiți la curent cu ideile noastre de joacă, ne puteți urmări AICI !

Comentarii

Postări populare