Scurtă lecție despre poluare și reciclare

Unul dintre cele mai stresante lucruri legate de mutarea în Germania a fost, surprinzător, gunoiul. Gunoiul? Da, gunoiul! În primul, a trebuit să învăț să sortez gunoiul la aproape 30 de ani! Deși am locuit în Bucuresti aproape 10 ani, nu am sortat gunoiul aproape niciodată pentru că nu aveam tomberoane speciale aproape de mine. Așa că, am cumpărat 4 coșuri de gunoi, am învățat cum se procedează și acum separăm plastic, carton, conserve, gunoi menajer. Din păcate, pentru sticlă trebuie să merg la vecini fiindcă noi nu avem tomberoane speciale de sticlă. Drept urmare, când le zic copiilor să ducă ceva la gunoi, e important ca și ei să știe unde se aruncă fiecare lucru.
Lecțioara de azi este despre asta!

1. Împăturirea cutiilor de lapte

O lecție de viață practică foarte utilă este clătirea, desfacerea și împăturirea cutiilor de lapte. Pe lângă faptul ca este util în viață să știi să sortezi și să arunci gunoiul, este și foarte benefic ca exercițiu mental și deprindere practică să transformi o cutie cu un volum mare în ceva câte ocupă mult mai puțin spațiu. Nu e chiar ușor pentru copiii mici, dar dacă oferi un minim de ajutor, vor fi fascinați de transformarea cutiei!

 
2. Sortarea gunoiului

Le-am oferit fetelor o plasă în care am adunat gunoaie de tot felul (mai puțin gunoaie zemoase) și le-am cerut să îl separe corespunzător. Au observat că păhărele de iaurt sunt învelite în carton. Le-am clătit, le-am dat cartonul jos și apoi am pus paharul la plastic și cartonul la reciclat.



3. Joacă senzorială și joc de rol: ”Marea poluată”

Am vizitat acum doi ani Sealife din Berlin și am văzut acolo imagini cu animale marine care mor pentru că înghit tot felul de obiecte de plastic pe care le folosim în exces și le aruncăm necorespunzător. Fetele nu își mai amintesc deloc de secțiunea aceea de la Sealife, dar am găsit o soluție: am căutat imagini cu aminale marine afectate de apele poluate la care s-au uitat, apoi am găsit pe Youtube filmulețe cu veterinari și voluntari care ajută leii de mare să se elibereze de pungile de plastic care le taie pielea în jurul gâtului.

Apoi, am recreat un mediu acvatic poluat cu resturi de pungi, capace de plastic și ulei amestecat cu oțet balsamic. Am avut grijă ca unele animale să arate ca și când sunt în pericol. Pe unele le-am blocat în paharelul de plastic de la Actimel, un rechin are un capac de carioca înfipt în bot, câteva broaște țestoase sunt înfășurate elastice de borcane în jurul carapacei lor. Am pus la dispoziție și pensete cu care fetele au încercat să curețe marea lor. Si-au dat seama imediat care este rolul lor și au intrat în joc foarte frumos, bucurându-se că pot salva animalele marine.
Mare atenție însă la ulei! Dacă alegeți ”să poluați” astfel ”marea” aveți nevoie de un prosopel la îndemână și de șorțuri pentru copii, iar, la final, aveți nevoie de un degresant bun pentru animăluțe și cutia de plastic! A fost un pic  de muncă, dar chiar  a meritat!

 Dacă vă plac ideile noastre, puteți să ne urmăriți și pe Facebook, pe pagina noastră, JURNAL DE PRINTESE

Comentarii

Postări populare