Decembrie: 16 idei de activităţi pentru copii


Mi-am propus ca în fiecare lună să pregătesc mai multe activităţi "de bază", ca un fel de "expoziţie permanentă" a lunii, care să fie mereu la îndemână pentru când fetele vor să facă ceva. Pe lângă propunerile mele de la începutul lunii, pregătesc separat activităţi centrate pe interesele lor. Aşadar, mai jos voi descrie succint propunerile mele pentru luna decembrie. În plus faţă de acestea realizăm activităţile din calendarul de Advent(pe care anul acesta l-am început cu întârziere) şi  pe cele centrate pe interesele lor (elefanţii şi fructele).

1. Coşul de iarnă-invitaţie la citit
Am aşezat într-un coş cărţile pe care le aveam pregătite pentru această perioadă în speranţa că vor face cu ochiul şi vor fi mai des cerute. Am avut dreptate, deşi am început un pic mai târziu calendarul de Advent, cărţile despre Crăciun sunt cerute zilnic.  În coş am pus: trei cărţi care spun povestea naşterii, una în română, una în engleză şi una în germană, o carte puzzle şi o carte de explorat care generează multe discuţii în română şi germană. Şi, pentru Ema, Pipa şi Pelle - o zi de iarnă de Daniela Drescher.











 2. Povestea naşterii în secvenţe imagini
Am folosit un set un set de stickere pe care le-am lipit pe pătrate mici de lemn refolosite de la un joc de asociere. Stickerele au venit la pachet împreună cu o carte de labirinturi pentru copiii prescolari şi scolari mici "Primul pas într-o călătorie lungă" creată de cei de la Probisoft. Găsiţi aici site-ul lor şi toate resursele de jocuri şi materiale pentru educaţie biblică, printre care şi jocuri specifice de Crăciun: Îngerii să-i auziţi, Când a venit Isus. Probisoft pune de asemenea la dispoziţie şi multe resurse gratuite în format pdf.

  
3. Panou şi figurine de fetru
Elisei îi place să se jaoce acasă de-a şcoala duminicală aşa că i-am creat din fetru figurine care se lipesc pe acest panou. Am folosit un pistol de lipit pentru a le obţine Sursa mea de inspiraţie poate fi găsită aici.




5. Păpuşi de mână din şosetuţe de bebeluşi
Am scris despre cum mi-a venit ideea şi felul simplu de a le obţine,aici. Elisa le-a luat la grădiniţă unde au avut mare succes!

6. Primele adunări cu cârlige brăduţi


7. Exersăm motricitatea fină cu ajutorul ştanţelor tematice
Este o idee pe care am văzut-o la grădiniţa Elisei şi care observ că îi face mare plăcere. 


8. Joc matematic "Împodobeşte brăduţul"
Ideea este să dea cu zarul şi să aşeze atâtea globuri în brăduţ, câte indică zarul.

9. Transfer de "fulgişori"
Folosim o pensetă care nu se vede în imagine şi aşezăm în sticlă unul câte unul, fulgişorii de zăpadă.

10. Joc "Potriveşte culoarea"
Anul trecut am folosit acest joc pentru a număra năstureii, anul acesta îl foloseşte Ema care acum învaţă "iosu" şi "ede". Ideea este să aşezi pe capul omului de zăpadă o căciulă şi apoi năsturei de aceeasşi culoare.

12. Trasat cercuri în contur
Am găsit acest instrument de măsurat cantitatea de spaghete per persoană (cine foloseşte aşa ceva???) pe care l-am cumpărat special pentru a-l folosi la activităţile de prescriere ale fetelor. Este din inox şi destul de greu să nu se deplaseze în timpul trasării cercurilor. Am început cu realizarea unui om de zăpadă, însă Elisa are destule foi ca să exerseze de doreşte ea.
13. Invitaţie la numărat
În lunile de toamnă, un aranjament similar a fost un mare succes şi m-am gândit să reiau ideea folosind ornamente de brăduţ.

14. Împodobit brăduţul de sârmă
Am întins axul principal (roşu) şi l-am fixat de marginea tăvii, apoi am îndoit sârmuliţele verzi. Ideea iniţială a fost aceea de a exersa motricitatea fină, însă am surprins-o pe Elisa aşezând "tot atâtea" ornamente de o parte şi de cealaltă, ceea ce m-a bucurat.

15. Scris în "zăpadă"
Am găsit o sare mai grunjoasă dar rotunjoară, o textură interesantă pe care o vom folosi pentru a trasa litere şi cifre.

16. Împodobit crenguţa de brad
Am folosit ornamente de paie pe care le-am luat anul trecut din Lidl. Le-am schimbat aţa cu care se agăţau cu o sfoară mai băţoasă şi până vine brăduţul adevărat, exersăm pe crenguţe în fiecare zi.


Pentru mai multe idei de activităţi în luna decembrie, parcurgeţi şi ideile pe care le-am împărtăşit anul trecut.

Comentarii

  1. Buna si sarbatori fericite!
    De unde ai luat cutiutele? :) si de la ce varsta ati inceput cu activitatile? :)
    Ralu V.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Scuze pentru raspunsul intarziat! Din nu stiu ce Motiv a intrat in comentarii de moderat...nu ma asteptams a fie ceva acolo! Asadar, cutiile de lemn mici, cele in care sunt papusile de mana de exemplu sunt refolosite de la jocuri cu margele de lemn. Sunt atenta la produsele care se vand in cutii de lemn si daca merita le iau tocmai pentru a le putea refolosi! Tavitele de lemn mici sunt luate din Lidl (au avut o oferta in preajma sarbatorilor). Alte tavite le mai gasesc in magazinele second Hand sau la talciocuri (Flohmarkt, cum le zic ei aici) pe care le-am luat cu 1 sau 2 euro. Singura cutie de lemn pe care am dat vreo 9 euro,cred, e cea in care este sarea pentru scris si care era destinata spargerii nucilor si alunelor pentru ca avea si un patent Special. In General, nu ma arunc sa le cumpar noi, dar am ochiul Format şi improvizez. Mi-a spus odata o educatoare din sistemul montessori ca e importanta si greutatea tavitelor, e indicat sa fie mai greute pentru a le simti mai bine in maine cand copilul invata sa transporte si sa le aseze pe diverse suprafete. Cam atat despre tavite!

      Ștergere
    2. Referitor la a doua intrebare, am inceput cu activitati mai structurate si la masuta in jurul varstei de 1 an si 8 luni, cu ambele fete. Inainte de asta am insistat pe explorare libera si in siguranta, joaca senzoriala, joc, plimbat in aer liber si mult citit!

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare