Viață practică la 4 ani: 12 idei care îi ajută pe copii să devină îndemânatici și independenți

Poate v-ați întrebat ce am mai făcut în ultima vreme așa că încep cu o scurtă justificare: am fost ocupate să ne jucăm cu multă apă și nisip în zilele călduroase și să ieșim la vânătoare de melci în cele ploioase. Am fost la cules de căpșune pe un câmp din preajma Berlinului și am mâncat multă înghețată. Zilele noastre de vară trec cu multă joacă afară în aer liber. Așa că a venit timpul să regândesc un pic ce activități pun la dispoziție în casă și am căutat să optimizez câteva spații așa încât să le fac mai accesibile și mai atrăgătoare pe Elisa și Ema. Am pus pe o lista de cumpărături câteva obiecte care îmi lipseau (clesidra pentru spălat pe dinți, cuțitul bont pentru uns pâine cu unt, polonicul din care se toarnă lateral, vaza mică de sticlă,stropitoare cu gât lung și sticlă pentru stropit) și am o raită magazinelor de unde mă aprovizionez cu astfel de mărunțișuri. Fericită că le-am găsit pe toate la un preț foarte bun, am pregătit următoarele activități de viață practică:

1. Așezarea unei flori în vază
Mi-am propus să le obișnuiesc pe fete cu lucruri frumoase (nu scumpe neapărat) iar florile sunt mereu pe primul loc, dându-ne bună dispoziție în fiecare dimineață. Vaza micuță este pentru camera lor, unde au un colțișor pentru asta.

2. Folosirea cuțitului bont
Acest cuțit de unt este cu totul inofensiv, așadar perfect atât pentru Ema, cât și pentru Elisa! Am pus la dispoziție banane, nu pentru că așa am mânca bananele în mod obișnuit, ci pentru că sunt moi și ușor de feliat cu un astfel de cuțit care nu taie. Am pus la dispoziție și un borcănel penru coji și am crestat puțin coaja bananei pentru a fi mai ușor de decojit. Am făcut o demonstrație fără cuvinte și apoi le-am oferit ocazia să taie singure.


3. Uns pâine cu unt
Și dacă tot am luat cuțit pentru uns pâine cu unt, am zis să îl și folosim ca atare. Important e să scoateți untul din frigider înainte cu câteva minute și să îi dați timp puțin să se înmoaie pentru a fi mai ușor de luat cu cuțitul.

4. Udat planta cu stropitoarea
Am găsit, în sfârșit, o stropitoare perfectă, din punctul meu de vedere! Are o capacitate mică, un mâner ușor de folosit de către copii și un centru de greutate care nu se schimbă brusc atunci când copilul înclină pentru a uda, deci oferă copilului control atunci când țintește la rădăcină. În plus, nu stropește, ci lasă apa să curgă ca la robinet.

5. Accesibilizarea hainelor
Am reorganizat dulapul fetelor și am adăugat un mic înălțător care să le ajute să își ia singure rochițele de pe umeraș. După cum observați, arată normal, destul de organizat pentru un dulap folosit de 5-6 ori pe zi. În cutiile de jos au acces la maieruri, chiloței, șosete și dresuri (majoritatea la comun). Mai sus, colanți, pantaloni scurți și pijamale în partea din față. Pe raftul de sub rochii sunt tricouri în față și bluze cu mâneca lungă în niște cutii pătrate în partea din spate.


6. Transfer de apă cu polonicul
Am găsit cu mare bucurie un polonic cu coadă scurtă care permite turnarea în lateral, ca la punch sau compoziția de clătite. Transferul de apă e la mare căutare în perioada asta. De reținut că umplu  vasul mare cu apă doar când fetițele aleg tăvița și că întotdeauna pun la dispoziție un prosopel absorbant pentru ca excesul de apă să poată fi îndepărtat.

7. Transferul de sâmburi cu pensete 
A fost ziua mea norocoasă să găsesc toate minunățiile astea la un loc. Am colecționat destul de multe pensete care, în mod obișnuit, se folosesc la cuburi de gheață, dar asta are mărimea perfectă pentru mânuțele fetelor și cele două capete într-o tensiune perfectă. Mai multe despre rostul transferurilor, am scris aici .

8. Coș de gunoi portabil
Am adăugat acum ceva vreme în camera fetelor un coș de gunoi cu clapetă,dar s-a dovedit inutil. Mi-a venit într-o seară ideea de a scoate găletușa cu tortiță afară și deodată s-a produs miracolul. Ema a devenit oficial omulețul care adună resturile de hârtie la noi acasă! Facem asta, de regulă seara, în cele 5 minute de ordinonare a camerei pe care le avem înainte de a le pune la culcare. Despre rutina noastră de seară am scris de curând aici .

9. Auto cronometrarea spălatului pe dinți
Mi-am dorit de mult o astfel de clepsidră cu timp de un minut. Este una ideală pentru mine fiindcă are și margini gumate care aderă bine la suprafețe și probabil va mai proteja și la eventualele căderi.  Am așezat-o în dulăpiorul de la baie, lângă periuțele de dinți la care Elisa poate să ajungă singură. Ea este deja familiară cu folosirea clepsidrelor pentru că la grădinița ei educatoarele folosesc clepsidrele pentru a le da o idee despre timp când trebuie să facă cu schimbul la ceva sau când au o succesiune de activități.

10. Kit pentru curățat masa
Am agățat de caloriferul de lânga masa unde mâncăm zilnic un astfel de coșuleț în care am pus o sticluță care împrăștie apa foarte bine și o cârpă care curăță bine. De când au venit căldurile, port și cu mine o astfel de sticluță și ne mai răcorim când trebuie să așteptăm autobuzul sau când ne e prea cald în casă. Așa că spălatul mesei după cină e o activitate care le face mare plăcere acum!

  

11. Prinderea clamelor și răsucirea elasticului
Înainte de a ne despărți definitiv de turnul colorat de la Ikea, am mai dat o șansă tijei acestuia care a devenit suport pentru a învăța cum se prinde și se răsucește un elastic de păr. Pentru sora mai mică nu are atâta disponibilitate, Elisa va exersa astfel deocamdată și sper ca până începe școala să poată să își prindă singură măcar părul care îi mai vine în ochi.

 12. Așezarea păturii pe pat
Întind eu, de cele mai multe ori, pătura pe pat, dar partea în care se introduce marginile între saltea și tăblia patului le aparține întotdeauna! Surpriza mare e că în ultimele două zile m-am trezit cu patul meu gata făcut dimineața, drept e că azi era pilota de vară pentru cuvertura de pat, dar am apreciat  mult efortul de a întinde ceva așa mare cu grijă la cute și cat a putut ea de drept!

Voi ce lucruri practice îi mai învățați pe copii vara asta?
Elisa (4 ani și 4 luni)
Ema (2 ani și 4 luni)

Comentarii

Postări populare