3 lecții despre frumusețe cu The Atlas of Beauty

Săptămâna trecută am reușit sa ajung, împreună cu Matei, la lansarea în limba germană a albumului The Atlas of Beauty al Mihaelei Noroc.
Am reușit sa schimb două vorbe cu ea înainte de eveniment, apoi am ieșit afară sa îl plimb puțin pe Matei în Manduca în speranța că va adormi, dar când m-am întors nu am mai reușit să intru pentru că veniseră foarte mulți oameni, așa încât a trebuit sa aștept afară până la final.
Am reușit totuși să cumpăr albumul și să primesc un autograf ceea ce a fost o mare victorie pentru mine!

Urmăresc proiectul acesta de când  ideea a fost preluata de cei de la Buzzfeed și multe din fotografii îmi erau deja familiare, dar să ai albumul în mână este altceva! El va fi lansat la târgul Gaudeamus pe 25 Noiembrie, sper din toată inima să fiți acolo mulți dintre voi!


sursa foto: https://www.amazon.de/Atlas-Beauty-Women-World-Portraits/dp/0399579958

Deși pare că e o carte pentru adulți, răsfoind-o, mi-au venit câteva idei de a o folosi împreună cu fetițele mele. Oricum, de când au văzut-o, au răsfoit-o și au pus întrebări despre fotografiile din carte, crezând că eu știu poveștile tuturor!
Asta m-a inspirat să gândesc 3 lecții despre frumusețe pentru a sădi semințele unei gândiri sănătoase despre ceea ce este frumusețea, acceptarea și iubirea propriului corp!
Sunt convinsă că dacă noi nu le învățăm pe fiicele noastre să aibă o percepție sănătoasă asupra propriului corp vor veni momente în care vor fi vulnerabile și vor suferi din cauza remarcilor altora sau a presiunii de a arăta și a se îmbrăca în anumite feluri. Am prietene ale căror fete ajunse la adolescență și maturitate se confruntă cu probleme de anorexie și neacceptare a propriului corp, așa încât știu câtă suferință poate provoca lipsa unei imagine sănătoase de sine.

1. Prima lecție despre frumusețe este simplă: ”Fetița mea, ești  tare frumoasă!” 
Fetele noastre au nevoie să le spunem că sunt frumoase, nu cele mai frumoase și nu doar frumoase, dar e nevoie ca noi să le validăm și să oferim cu generozitate complimente. Vor primi destule remarci acide, critici sau insulte la școală, între ”prieteni” sau la serviciu. Familia apropiată ar trebui să fie locul în care fetele noastre primesc ceea ce au nevoie pentru a avea o imagine sănătoasă despre propriul corp. Asta vine la pachet, bineînțeles, cu a fi un bun exemplu pentru fetele noastre arătând preocupări echilibrate despre cum arătăm, cum ne îmbrăcăm, necriticând niciodată pe cineva pentru că se îmbracă sau arată în vreun fel care nouă nu ne place, evitând să vorbim urât despre corpul nostru  sau  să facem o obsesie din faptul că ne îngrășăm sau slăbim.

2. A doua lecție despre frumusețe este aceea că frumusețea este peste tot: în fiecare continent, în fiecare țară, în fiecare rasă, în fiecare clasă, în fiecare om.
Din fericire, fetele mele nu știu că, în viziunea conaționalilor noștri, "româncele sunt cele mai frumoase"  și nici nu au fost expuse la alte stereotipuri referitoare la alte națiuni! Locuind într-o comunitate foarte diversă de expați, astfel de idei nu își au locul nicăieri! Cum "am predat" lecția aceasta?
Am ales din The Atlas of Beauty fotografiile lor preferate, le-am căutat online, le-am printat și le-am laminat în format mic, de carte de vizită. Am folosit apoi un puzzle uriaș cu harta lumii pentru a le distribui pe continentele corespunzătoare. Am remarcat apoi simplu câtă frumusețe este peste tot în lume! Nu numai în România, nu numai în Europa, ci peste tot!


3. A treia lecție despre frumusețe este un pic mai adâncă și o am de mult timp în vedere, dar ea nu poate fi surprinsă într-o singură sesiune de învățare, de aceea mi-am propus să fie unul din dezideratele educației pe care le-o ofer copiilor mei. Este o lecție despre frumusețea din noi și frumusetea pe care o arătăm în relațiile cu ceilalți și în comportamentul nostru. Esența ei este suprinsă în acest  verset din Biblie:
”Ceea ce face face farmecul unui om este bunătatea lui!” (Pildele lui solomon 19,22a)
Practic, doresc să le transmit copiilor mei că frumusetea are mai multe forme de manifestare: există o frumusete fizică, e important să fim îngriijiți, curați, frumos mirositori. Dar
există și o frumusețe a dărniciei, a grijii, o frumusețe a curajului, o frumusețe a sacrificiului, o frumusețe a puterii de a înfrunta greutățile. Nu există frumusețe înafara iubirii și a bunătății. N-aș vrea să râvnesc vreodată la o frumuseșe care produce rău în mine sau în alții. Aș vrea să dobândesc și să îi învăț pe copiii mei să dobândească o frumusețe care nu piere.
Un crâmpei din lecția aceasta am parcurs cu fetițele mele răsfoind  The Atlas of Beauty și întrebând ce anume le face frumoase pe din unele femeile fotografiate.
Răspunsurile lor m-au uimit: Iată câteva exemple:



Ceea ce a fost cu adevărat emoționant a fost felul în care au insistat să vorbim numai despre Ania vreo jumătate de oră. Am început arătându-le fotografia de mai jos și întrebându-le ce anume cred ele că poate sau nu poate să facă Ania. Evident, mi-au spus că nu ar putea să alerge, așa încât am sfârșit prin a privi finale de jocuri paralimpice pentru a înțelege mai bine ce înseamnă ”nu există nu pot” pentru oameni ca Ania.  

Care ar fi cele mai importante lecții despre frumusețe pe care ațI dori să le transmiteți copiilor voștri? Scrieți-mi pe pagina noastre de facebook JURNAL DE PRINTESE, sunt tare curioasă care ar fi gândurile voastre legate de acest subiect! 

Comentarii

  1. Am vazut-o pe Mihaela Noroc pe tvr 1 dand un interviu despre acest atlas, mi-a placut mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aseara am ascultat emisiunea de la Europa Fm cu Andreea Esca, mai aveam 20 de minute si am adormit...dar ascult continuarea in seara asat! mi s-a parut interesant! Mai ales ce spune ea despre deschiderea si libertatea pe care le-a primit de la parinti!

      Ștergere
  2. Am primit recent cartea. Unul dintre cele mai bune cadouri de pana acum! Totusi, m-a dezamagit putin cand am vazut ca sunt fotografiate si lesbiene, transgender, androgin... cum explicam asta copiilor?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că, depinde mult de vârsta la care sunt copiii. Copiii mei nu au sesizat nimic neobisnuit la poze. Nu cred că trebuie să răspundem la întrebări care nu au fost puse incă. Iar atunci când o facem, fiecare familie explică din perspectiva credintelor si valorile pe care le are. As mai puncta că, dacă se va intampla ca, din intâmplare, copiii să observe pe stradă persoane transgender, de exemplu, sau cupluri de acelasi sex care chiar se comporta ca un cuplu, si incep sa ceara explicatii, ar fi interesant sa pornim de la felul cum se simt ei in acel moment. Inadecvarea lor naturala fata de imaginea intalnita este un inceput de raspuns.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare