Montessori zi de zi: pregătim o gustare de fructe

Am grijă ca atunci când vin de la grădiniță fetele să mănânce o gustare fructe. Uneori, pregătesc o astfel de tăviță care o invită pe Ema să își pregătescă singură gustarea de fructe. În perioada aceasta îi plac mandarinele, deci i-am pus la dispoziție o mandarină (când vrea mai multe cere în plus) și două farfuriuțe de ceramică așezate pe o tăviță.
După ce ia farfuriuțele din tăviță, desface mandarina (am crestat-o eu puțin pentru că doar de atât ajutor are nevoie) și pune cojile pe o tăviță și feliile de mandarină pe altă tăviță!

Ne prezintă cu încântare Obst Teller, uneori ne servește și pe noi, dar știu sigur că mănâncă mai cu drag dacă pregătește ea fructele!

Aș putea face eu lucrul acesta mult mai repede sau aș putea  să îi dau o mandarină în mână pur și simplu, dar mă străduiesc să îi ofer astfel de ocazii pentru că scopul meu nu este doar să mănânce fructele, ci și să învețe să ducă la bun sfârșit o activitate pentru care are interes, să urmeze o secvență de pași logică și și să aibă satisfacția că lucrează independent de la început până la sfârșit (inclusiv cu aruncatul cojilor la gunoi și, uneori, spălatul farfuriuțelor).  Nu în ultimul rând, oferindu-i vase de ceramică on loc de plastic, învață să se poarte cu grijă cu obiectele și, în cazul acesta, sa aprecieze lucrurile frumoase. Chiar sunt drăguțe farfuriuțele acestea, nu-i așa?

Comentarii

Postări populare