Detectorul de emotii : joc de rol de la inimă la inimă

De ceva vreme încerc să gândesc jocuri care să le implice pe ambele fetițe și cel mai ușor este să pregătesc jocuri de rol pentru ele. Bineînțeles, cel mai mult le place când participăm și noi, părinții, la aceste  jocuri!|

Aveam de multă vreme în minte să abordez tematica emoțiilor din mai multe motive:
- au nevoie să își conștientizeze emoțiile pentru a învăța să le gestioneze;
- au nevoie să învețe să recunoască emoțiile celor din jur pentru a răspune cu un comportament adecvat și empatic;
- au nevoie să învețe să exprime verbal ceea ce simt având la îndemână un vocabular specific atât în limba română, cât și în limba germană. Avem astfel nevoie să învățăm denumiri de emoții și  în limba germană.

Pentru jocul de rol am realizat, cu ajutorul a două borcane mici,  ceva ce am numit ”DETECTORUL DE EMOȚII”.

Am creat acest logo pe care l-am lipit pe borcănele și le-am conectat cu un șnur. Il folosim ca pe un fel de stetoscop emoțional, dacă vreți, doar ca e de la inimă la inimă.
Poate fi pus și de la inimă la ureche și atunci se creează efectul acela de scoică, un sunet diferit în urechea copilului.
Ascult, întreb,  numesc starea pe care o exprimă copilul: ”Cred că te simți tristă.” ”Wow, ce multă bucurie se aude aici!” Încerc să reflect starea copilului la nivel corporal și îmi adaptez tonul vocii! Pot scoate un oftat, pot înclina capul pentru a surprinde mai aproape privirea copilului sau, dimpotrivă, îmi deschid larg brațele și exclam și eu de bucurie pentru a primi starea care vine de la copilul meu! Încerc astfel să modelez empatia.

Răspund stării copilului oferindu-i sprijinul meu:
Vrei să-mi spui de ce ești trist? Am înțeles, e ok uneori să ne simțim triști. Îți pot da o îmbrățișare?
sau arătându-mi curiozitatea:
Văd că ești foarte bucuroasă, vrei să-mi povestești?

Am creat și aceste bețișoare cu 3 întrebări și câteva strategii de coping emoțional pentru a observa și a  testa ce anume merge mai bine la noi. 

Întrebările pe care le-am scris pe betisoare sunt:
Cum te simți chiar acum?
În ce parte a corpului simți asta? 
De unde crezi că vine emoția aceasta? 

Pentru a depăși momentul am listat următoarele optiuni: o îmbrățișare caldă, o îmbrățișare strânsă (da, copiii au uneori nevoie de presiune corporală pentru a-și regla starea), un pupic, respiră adânci, rugăciune, ”te ascult, sunt aici cu tine”.

Am încredere că, tot punând aceste întrebări, tot modelând aceste  comportamente atât în joc de rol, cât și în viața reală, copiii mei vor învăța să își gestioneze propriile emoții și să răspundă cu empatie celor din jur!






Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare