7 idei pentru o altfel de vizită la grădina zoologică

Săptămâna trecută am vizitat cu toată familia grădina zoologică din Berlin. A fost prima experienţă de acest gen pentru fetiţele noastre. Nu am reuşit să vedem toate animalele, dar ne-am propus să ne facem un abonament şi să revenim periodic. Este un loc foarte family friendly, cu toate animalele pe care ţi le-ai dori să le vezi, cu spaţii foarte largi şi foarte inteligent gândit la partea de replicare a habitatelor naturale pentru multe din animalele  de acolo. Având în minte proaspătă această experienţă, mi-au tot venit idei pentru ce am putea face pe viitor. Şi le voi împărtăşi cu voi fiindcă unele dintre ele vor fi potrivite abia când fetiţele noastre vor fi crescut binişor şi cel mai probabil voi uita ideile dacă nu le scriu undeva. Până atunci poate vă inspiră pe voi, fie că sunteţi părinţi, învăţători de şcoală duminicală sau profesori.

1. "Album la Zoo" 1an+
Pentru prima vizită încercaţi să faceţi copilului câte o poză cu animalele pe care le întâlniţi, apoi să printaţi pozele şi să păstraţi albumul ca pe un suvenir deosebit. 

2. " Găseşte rudele animaluţelor" 2 ani+
Încercaţi să aflaţi dinainte ce animale pot fi găsite la grădina zoologică pe care intenţionaţi să o vizitaţi. Faceţi de acasă o fişă simplă cu două coloane: pe o parte animalele, pe o parte spaţiu pentru abţidild/bulină/ştampilă/bifat. Lăsaţi copilul să bifeze sau să lipească un abţibild în dreptul animalului pe care îl găseşte. Lista îl va ajuta pe copilul foarte mic să povestească despre experienţa sa altora.

3. "Găseşte un animal care...." 3+
...are coada scurtă, are părul creţ, mănâncă morvov, care stă atârnat cu capul în jos, care  sare dintr-un copac în altul şi alte idei asemenea acestora.  Evident, nu un animal cu toate aceste caracteristici, deşi puteţi să combinaţi mai  multe descrieri vagi, să adăugaţi un pic de mister şi să faceţi pe detectivii provocându-i pe copii să observe, să compare, să hotărască ce animal se potriveşte mai bine descrierii. Eu aş folosi pentru o prima experienţă cu o listă care are o singură caracteristică pentru fiecare animal. Aşadar, faceţi o astfel de  listă cu 5-10-15 descrieri scurte şi lăsaţi-i pe copii să descopere animalele. Puteţi oferi un premiu simbolic copilului care a găsit animalele conform caractericilor. 

4. "Descoperă animalele" 7+
Voi ştiaţi că hipopotamii au mustăţi sau leii au cozi care se termină cu un smoc de păr? Bravo vouă! Eu nu am ştiut până săptămâna trecută! Dar sunt tare încântată de descoperirile mele! Inchipuiţi-vă cât de încântaţi vor fi copiii să împărtăşească familiei sau colegilor descoperirile lor. Oferiţi un carneţel micuţ şi un creion fiecărui copil. Spuneti-le de la început că doriţi ca ei să afle lucruri noi despre animalele pe care le vor întâlni. Faceţi un follow-up  cu toţi vizitatorii şi împărtăşiţi lucrurile noi pe care le-aţi descoperit.

5. "Maratonul zoologic" 
Această idee este potrivită pentru cei care au vizitat aceeaşi grădină zoologică de mai multe ori. Împărţiţi familia/grupul în două şi oferiţi câte un aparat foto mic/ un telefon cu cameră foto fiecărei părţi. Stabiliţi regulile de la început: fiecare grup trebuie să găsească 30 de animale diferite/toate animalele din grădină dacă aceasta este mică şi să dovedească asta fotografiind un membru al grupului sau toţi membri grupul (minus fotograful, evident). Porniţi de la intrare în direcţii opuse. Prima echipă care se întoarce la baza şi are toate fotografiile gata este câştigătoare. 

5. "Descifrează harta"
Această idee este potrivită tot pentru copiii mai mari şi ar fi excelentă pentru a le testa abilităţile de orientare folosind o harta. Ce aveţi de făcut? Descărcaţi harta grădinii zoologice pe care intenţionaţi să o vizitaţi (sau creaţi-o voi, dacă nu este altă variantă). Editaţi-o într-un program de tip Paint sau oricare altul vă este mai familiar şi ştergeţi din ea o parte sau toate reprezentările animalelor precum şi  numele acestora. Adăugaţi punctele cardinale şi oferiţi o busolă pentru a le identifica. Oferiţi fiecărui copil o astfel de hartă iar ei trebuie să le completeze spaţiile goale încercând să îşi dea seama unde se află ei înşişi în grădina zoologică şi unde trebuie să reprezinte pe hartă animalele pe care le văd. 

6. "Vizitează eroii din poveşti" 2 ani +
Aceasta e o altă idee pentru copiii micuţi. Pentru fetiţa noastră de 3 ani a fost o bucurie să îi întâlnească pe Olaf şi pe Brandon (ursul polar şi ursul brun din Ursul şi solidaritatea) şi o dezamăgire că Helka şi puiuţii ei nu erau acolo. A observat că Olaf e cam slab şi nu prea se simţea bine, era cam agitat. Oare de ce? Pentru că îi este prea cald! Întradevăr, ardea soarele când am ajuns la ursul polar. Cred că puteţi să pregătiţi vizita la grădina zoologică alegând câteva din cărţile favorite despre animale pe care le citiţi regulat cu copiii dvs. În felul acesta puteţi să faceţi tranziţia de la ficţiune la realitate." Ursul din poveste poate să vorbească la fel ca un om, oare ursul de aici vorbeşte cu noi? Tigrul poate să picteze copaci în această carte, oare acest tigru ce poate să facă. Hai să îl observăm!" Aţi prins ideea!

7. "Interviu cu un animal preferat" 9 ani+
Alegeţi împreună un animal pe care copilul ar dori să îl intervieveze. Creaţi o schemă de  interviu pe care el o va folosi pentru a colecta date despre animalul ales. Încurajaţi-l să citescă informaţiile oferite pe panouri la intrarea în pavilioane sau diferite zone din Grădina Zoologică, încurajaţi-l să pună întrebări îngrijitorilor despre animal, dacă nu sunt disponibile informaţii specifice despre animalul în cauză. A fost născut în captivitate sau nu? De unde provine? Ce fel de temperament are? Ce îi place să mănânce. Cred că unii îngrijitori ar fi dornici să răspundă interesului copiilor  dvs. Lăsaţi-i timp să observe animalul, unde locuieşte, ce mănâncă, cum se comportă, ce sunete scoate, ce aspect are, cum se simte, etc. Ar fi o veritabilă experienţă de observare! 

Voi ce idei aveţi pentru astfel de vizite? Împărtăşiţi-le cu noi!

Comentarii

Postări populare