3 jocuri despre anotimpuri

Am scris de curând despre unele activități despre anotimpuri pe care le-am pregătit pentru fetițele mele. Le puteți găsi aici , dacă nu le-ați descoperit deja.

Pentru că nu am epuizat ideile, iar interesul lor este încă prezent, am ales să continuăm să vorbim despre anotimpuri , de data asta realizând niște activități simple care solicită copilul să sorteze fotografii, cărți poștale și haine.

1. Sortarea pozelor de familie după anotimpul pe care îl înfățișează
Am scos din albumele de familie câteva poze din ultimii ani în care sunt prezente indicii despre anotimpuri: plantele din jur, copacii, felul cum suntem îmbrăcați, prezenta unor membri din familie care ne-au vizitat numai vara sau numai de Crăciun.
Le-am așezat în coșuleț și am format apoi împreună Cercul Anotimpurilor care reprezintă cele patru anotimpuri printr-o culoare: verde- primăvara, galben-vara, roșu-toamna și albastru-iarna. În centru se află soarele și eu am adăugat o lumânare pe care o aprindem pentru a evoca felul cum primim căldură de la soare.
Dacă lucrați într-o grădiniță, puteți să aveți un panou pentru fiecare anotimp cu fotografii care înfățișează copiii de la grupă. Ei vor povesti pe baza imaginii unde au fost, ce au văzut, ce își amintesc, ce elemente ale unui anotimp observă în fotografia lor, etc.


2. Sortarea picturilor după anotimpul pe care îl înfățișează.
Avem o colecție destul de bogată de cărți poștale cu picturi pe care le folosim la jocuri de memorie sau mini expozitii de artă pentru copii, așa cum am scris aici. 
De data asta am ales să le folosim pentru a le sorta după anotimp. Este o activitate scurtă pe care fetița noastră cea mică de 3 ani și jumătate, o face cu mare plăcere! Noi am achiziționat cărțile poștale de la muzeele pe care le-am vizitat de-a lungul timpului, dar dacă nu aveți suficiente, puteți să căutați imaginile pe internet, să le printați și să le laminați. Pentru această activitate le-am folosit pe acestea:

Femeie cu pălărie în peisaj(soția artistului) Octav Băncilă
Vedere din București (iarna) Nicolae Tonitza
Ramuri de migdal înflorit Vincent Van Gogh
Japoneză lângă un pom înflorit Samuel Mutzner
Tărancă franceză în vie Nicolae Grigorescu
Fântâna la Brebu Stefan Luchian
Semănătorul Vincent van Gogh
Peisaj din Italia Nicolae Stoica


3. Sortarea hainelor și a încălțămintei după anotimp
Deși este destul de dificil să mai atribui fiecărui anotimp hainele potrivite pentru că se întâmplă să avem nevoie de geaca de iarnă până târziu în aprilie, pentru că le face plăcere, putem încerca o astfel de activitate.


Cred că la grădiniță ar fi foarte potrivit un astfel de joc în care hainele să fie ascunse într-un sac.
Se pune muzică și copiii dau de la unul la altul saculețul cu haine. Când muzica se oprește, copilul  la care este sacul în acel moment scoate o haină și o potrivește anotimpului corespunzător. Jocul continuă până când sacul se golește.

Voi ce alte activități despre anotimpuri ați realizat împreună cu copiii voștri?
Dacă vă plac activitățile noastre, ne-am bucura să dați un Like paginii noastre de Facebook, JURNAL DE PRINTESE

Comentarii

Postări populare