Joaca de-a culorile

Am considerat că Prinţesa cea mare era pregătită pentru a învăţa culorile cand avea cam un an şi 8 luni. Până atunci, numeam culorile obiectelor şi o făceam atentă la obiectele care se remarcau prin culori deosebite. Cum lădiţa noastră cu jucării devenise monotonă si era pe cale să dispară (despre asta voi vorbi cu altă ocazie), am hotărât să improvizez cu ce aveam la îndemână plus unele materiale ieftine (cârlige de rufe, hârtie glasată, paie pentru băut, ş.a).

 1. Cârlige de rufe şi cilindri de la hârtie igienică
Am îmbrăcat cu grija 4 cilindri de la hârtia igienică în hârtie glasată si i-am aşezat într-o cutie alături de cârlige de rufe de culoare roşie, albastră, galbenă şi verde. Cum aceasta a fost, cred, prima activitate "formală" pe care am făcut-o împreună,  mi-am propus  ca mai întâi, să se obişnuiască să lucreze la o măsuţă, pe scăunel, să lucreze coordonat, fără să răstoarne obiecte de pe masă, să observe de unde iau cutia cu "jocul culorilor" şi unde o pun la loc pentru ca apoi să facă ea acest lucru. Nu ştiu de ce mi-am închipuit că va putea să prindă cârligele de marginea cilindrului!!! Evident, nu am luat in calcul, aşa cum ar fi trebuit nivelul la care se află micuţa la capitolul motricitate fină şi forţă în mâini, în degete. Aveam şi atunci, avem şi acum mult de lucru la acest capitol, dar o facem cu plăcere! În final, am lăsat-o să le dea drumul în cilindrul corespunzător.


2. Tăviţe senzoriale
Taaare greu m-am urnit până sa le fac!!! Nu ştiu de ce mi s-a părut complicat, mi-am închipuit că oricum nu se va juca cu ele sau că voi avea numai de curăţat dupa aceea (OK, recunosc ca ultima parte s-a dovedit a fi nu doar în inchipuirea mea:) Acum, uitându-mă pe diverse siteuri şi bloguri şi văzând câte alte idei frumoase pot fi implementate, îmi vine să dau timpul înapoi să ii dau Prinţesei mari şi alte oportunităţi să se joace astfel. De fapt, să recunosc, odată ce am trecut peste impedimentul "mizerie pe jos", a fost minunat. Aşadar, în momentul când Prinţesa a început că confunde denumirile pentru verde şi albastru, am făcut aceste două tăvite pe care i le-am prezentat pe rând şi care au rămas la dispoziţia ei până nu au mai suscitat niciun interes din partea ei. Apoi, am turnat conţinutul lor într-o punga de la IKEA care se închide bine şi le-am depozitat în cămară. Dar la cât de uşor se fac, aş fi putut la fel de bine să le arunc imediat. Aşadar la tăviţa verde am folosit spărtură de orez în care am adăugat  puţină acuarelă pentru pictat cu degetele. Am amestecat până când tot orezul a căpătat nuanţa de verde pe care mi-am dorit-o,am lăsat să se usuce la temperatura camerei, nu m-am mai complicat cu uscarea în cuptor, et voila:

Am adăugat pompom verzi şi mărgeluţe pentru a experimenta cu degeţelele ceva "moale" sau ceva "tare". Şi acum, când ne mai jucăm cu acele mărgeluţe, Prinţesa le numeşte biluţe tari. Am folosit pahare de la iaurt pentru a le putea sorta:

Pentru albastru am ales sa colorez sare mare în acelaşi fel adăugând obiecte de diverse nuanţe de albastru şi o linguriţa cu care să facă transfer (ca tot vă spuneam mai devreme despre dezvoltarea muşchilor mici ai mâinii).

3. Cuburi de gheaţă colorată
După una din sesiunile noastre de pictat, am observat că apa cu care am clătit pensula se colorase perfect, fără să vrem. Aşa că, mi-a venit ideea de a de a o pune în tăviţă de gheaţă pentru o joacă bună după somnul de prânz. Ideea a prins de minune fiindcă afară era viscol şi încă nu se jucase cu zăpadă. Am colectat într-o tavă zăpada de pe la geamuri, am adăugat cuburile de gheată colorate pe care le-am ascuns prin zăpadă, una bucată linguriţă, două borcane marcate cu autocolant colorat pentru a sorta după culoare cuburile găsite siiii...bravo mami: ai 30-35 de minute să te răsfeţi câtă vreme Prinţesa nici nu te bagă în seamă că e ocupată!

Când vom relua aceasta activitate, vom folosi fie o pipetă mare (dacă aveţi sugestii de unde pot procupa una, m-aş bucura să îmi spuneţi), fie o seringă de Nurofen-Panadol fiindcă ce am folosit noi pentru acest experiment a fost foarte greu de mânuit pentru Prinţesă.

4. Experiment eşuat
S-a întâmplat să se trezească "geniul din mine" şi să conceapă această ingenioasă modalitate de a potrivi culorile, însă geniu  nu a impresionat-o şi pe Prinţesă. Am ales însă să o arăt pentru că poate fi un punct de plecare pentru alte minţi mai creative sau mâini mai dibace decât ale mele. Am folosit un tub de carton mai solid, hârtie glasată autocolantă şi paie de băut. 

5. Pompom şi culorile curcubeului
Puteţi să descărcati de aici această pagină. Eu am ales să o laminez pentru a se păstra mai bine, însă vă sugerez, dacă nu aveţi laminator, să lipiţi pur şi simplu pagina pe un carton. Eu folosesc deseori cartonul în locul foilor laminate mai ales la imagini pentru jocuri loto sau memory game tematic fiindcă imaginile sunt mai  uşor de manipulat  de către copii şi astfel nu laminez decât ceea ce vreau neapărat să păstrez peste ani şi mi-ar părea rău să risipesc foile de laminat. Despre asta vă voi mai povesti şi cu alte ocazii.

6. Colorăm cameleoni
Cameleonii au fost obsesia Prinţesei celei mari vreo 2 luni. Fiind o activitate tată-fiică în care Prinţesa şi tati se simţeau minunat împreună, am preferat să nu mă implic prea mult...până într-o zi! Învăţase de la tati despre cum îşi schimbă culoarea cameleonii în funcţie de culoarea locului unde se aşează, aşa că mi s-a părut nimerit să le dea ea culoarea potrivită. Cam aşa a început:

7. Joaca de-a îmbrăcatul pe culori
Cred că nu e o noutate pentru mămici să spun că şi pentru noi îmbrăcatul şi dezbrăcatul pe timp de iarna este o adevărată aventură. Deşi începusem de ceva vreme să o las să îşi scoată singură hanoracele şi pantalonii cu minim de ajutor, îmbracatul este evident mult mai dificil mânuţele copilaşilor. Am ales aşadar intenţionat haine mai largi pe care să le poată îmbraca mai uşor. Prinţesa extrage un cartonaş colorat şi îmbracă bluza sau pantalonul corespunzător. A fost şi incă este o mare distracţie să facem asta!


8. DIY Joc logic de stivuire
Tare mult mi-am dorit acest Joc logic de stivuire şi pentru că nu am reuşit să-l procurăm, am decis să improvizez ceva acasă. Una din bucuriile mele cele mai mari este să improvizez jocuri şi jucării, acesta fiind primul meu proiect de suflet la care am lucrat pentru Prinţesă.Aveam la îndemână un set Haba cu piese din lemn pentru snuruit, aşa că am creat modelele de stivuire şi le-am laminat iar suportul l-am improvizat dintr-o cutie de lapte praf şi un băţ pentru frugărui. Încă nu sunt 100% mulţumită şi mai caut idei, dar pentru noi a funcţionat minunat şi aşa. 



Pe lângă acestea ne-a plăcut mult să ne jucăm cu acest joc pe care noi îl numim "Jocul cu cioara". Momentan, călătoreşte pe la casele altor copii, dar poate îl voi prezenta. Conţine câte patru fructe de lemn, frumos colorate, uşor de apucat şi manipulat de către copii şi un zar care selectează culoarea. Copiii trebuie să adune dintr-o livadă un anume fruct, de o anume culoare înainte ca cioara să pătrundă în livadă. Este excelent pentru copiii mici, fiindcă toţi copiii lucrează în echipă, ei trebuind să câştige în detrimentul ciorii, nu unul în detrimentul altuia. L-am folosit cu drag şi pentru că am învăţat-o astfel pe Prinţesă să îşi aştepte rândul la dat cu zarul, acţiune care o motiva cel mai mult în acest joc! În prezent, când Printesa are mai bine de doi ani si 7 luni jucăm regulat Colorama unde exersăm de fapt recunoaşterea figurilor geometrice de o anume culoare. 

Avem în plan să trecem la recunoaşterea nuanţelor unei culori, câte două-trei nuanţe pentru fiecare culoare va fi suficient pentru perioada imediat următoare. 

Sper că v-am molipsit cu chef de ceva culoare azi! S-aveţi o zi colorată! Spor la treabă!

Comentarii

  1. Răspunsuri
    1. Buna! Ma bucur ca ti-am descoperit blogul, mi se pare foarte util si motivational. Si eu am o fetita deosebit de isteata (de 19 luni). Mi-am dat seama, intr-un tarziu, ca nu e un copil agitat, ci un copil dornic de activitati si experimente (ca toti copilasii) :). Ma ajuta foarte mult postarile tale.

      Ștergere
    2. Ma bucur mult! sper sa ne intram in ritm din nou cu postarile si sa venim si cu alte idei ...!

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare