3 pilde la 3 ani: Cine este aproapele meu?

Săptămâna aceasta voi prezenta felul cum am abordat pildele Domnului Isus cu feţita mea de 3 ani. Acest post este primul din seria celor trei! Fiţi pe fază!

Totdeauna mi s-a părut dificil să explici pildele Domnului Isus unor copii şi nu mi-am închipuit că voi face asta cu un copil atât de mic. Dar mă bucur că m-am încumetat şi nu regret că am ascultat de sfatul unui alt învătător de Şcoala Duminicală! Aşadar, iată cum am abordat simplu de tot, ca pentru 3 ani, pilda Samariteanului Milos!

Cine este aproapele meu? Oricine este aproape de mine şi are nevoie de ajutor! Pilda samariteanului milos este una uşor de înţeles de către copilaşii mici, precum Elisa (3 ani). Pentru a o face cât mai atractivă, i-am prezentat un cosuleţ cu un bebeluş care "era rănit" si avea nevoie de ajutor. Pentru ea e o încântare să se joace cu cremele mele aşa că faptul că a găsit un recipient pe care a avut voie să il deschidă si să îl folosească a fost o tare atractiv! Ne-am folosit de acest cosuleţ pentru a face joc de rol, pentru a-l pansa pe bebeluşul rănit prin mişcări circulare şi pentru a deschide şi închide capacul unui recipient. 


Un alt lucru care îi face plăcere Elisei este să sa se uite la pozele noastre de familie. Aşa că le-am privit, am numit persoanele din fotografii, am povestit despre cine sunt şi ce legătură au cu noi, despre unde a fost făcută poza şi ce se petrecea atunci...aşa ca-ntre fete. Si am remarcat că de fiecare dată era cineva "aproape de altcineva" .Cine era aproapele Anastasiei? Cine era aproapele lui tati? Cum a ajutat-o Anastasia pe mami? Cum l-a ajutat bunicul pe tati? Am folosit situaţii reale, poveşti de familie semnificative pentru noi pentru a face trecerea către transpunerea ei în rolul celei care oferă ajutorul. Motivul pentru care scriu tocmai azi despre activitatea noastră este că am reuşit să mă bucur cât de cât de roade! Zilele acestea, după săptămâni bune de la această lectie,  când m-am aşezat lângă ea la masă să luam micul dejun împreună mi-a spus: "Mami, tu eşti aproapele meu, îţi dau să mănânci..." şi m-a hrănit din pâinica ei. Mi-a umplut sufletul de bucurie! Fac aici o paranteză luungă dar utilă, sper eu! Căutati, pe cât posibil, să arătaţi copiilor imagini reale, dacă nu puteţi să îi învăţaţi ceva in vivo!  Adică: arătaţi-le copiilor poze cu vaci, peşti, pelicani, trenuri si elicoptere adevărate! Vouă vi s-a întâmplat să vă uitaţi de 2-3 ori la vreun animal de pluş sau vreun desen înainte să decideţi dacă e pisică, iepure sau urs? Sigur, capacitatea lor de abstractizare si generalizare  creste cu timpul si vor face conexiunea între ursul desenat de voi, cel din desene animate, cel de la grădina zoologică şi cel din carte. Dacă vreti să îi învăţaţi despre ursul brun care trăieşte în pădure oferiţi informaţii adevărate despre modul  lui de hrănire, adăpostul, perioada de hibernare împreună cu poze reale despre aceste aspecte. Apoi, dacă doriţi să povestiţi despre ursul care se sperie de albine şi vorbeşte cu vulpea, cântă prin junglă(!?) sau dansează cu bursucii...folosiţi alte reprezentări ale ursului. Imaginile reale îi ajută pe copii să se raporteze la concretul lumii lor mai adecvat, să surprindă relatiile din lumea noastră aşa cum sunt ele si să le răspundă corespunzător.

Apoi am folosit o idee pe care am preluat-o de aici şi care i-a facut mare plăcere Elisei! Am lipit plasturi mici peste rănile omului din pilda samariteanului milos.

În final, am repetat cântecul cu pe care l-am învăţat mai demult, odată cu minunea ţnmulţirii pâinilor. Redau aici versurile care se potrivesc acestei pilde:

Odată pe un drum trecea un om şi-a fost bătut,
Un preot şi un cărturar pe acolo au trecut.
Dar un samaritean milos s-a apropiat de el,
Si rănile i le-a legat cu mir si untdelemn.

Refren:
De poţi să fii de vreun folos cuiva în  viaţa ta,
S-ajuţi căci pe Isus Hristos atunci vei ajuta.
De poti să fii de vreun folos cuiva în viata ta,
S-ajuţi mereu căci Dumnezeu răsplată îţi va da!

Data viitoare voi prezenta Pilda oii rătăcite. Staţi pe-aproape!

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare