Recomandari de carti de la copiii mei


Irina de la Cartea e o viata m-a rugat sa scriu despre recomandarile noastre de carte din 2018. Iata ce a iesit!

I-am intrebat pe copiii mei care sunt cartile pe care le-au citit cu drag anul trecut si despre care ar vrea sa le spuna altor copii. Evident, pentru Matei, care are 1 an si 9 luni, am raspuns eu, dat fiind faptul ca stiu pe de rost cele doua carti pe care le cere aproape zilnic.

Matei iubeste "Mergem la vanatoare de ursi", aparuta la editura Cartea Copiilor, in 2018. Noi cunosteam cartea pentru ca o aveam deja in limba engleza. Dar citita fara  fara "efecte speciale", nu are niciun farmec, as spune eu. Pentru inspiratie, l-am urmarit pe Michael Rosen, unul dintre autori, pe YouTube si nu-mi pot scoate din minte sunetele, ritmul, intonatia lui. De aceea, mi s-a parut greu de citit in limba romana, dar pana la urma am reusit si, pentru ca Matei e mare vanator de ursi acum, o citesc si de cateva ori pe zi! 


Recomandarea si alegerea mea la capitolul carti pentru baieti mititei este colectia de carti cu Alfie, scrisa si ilustrata de Shirley Hughes si aparuta ca editura Litera Mica, tot in 2018.  Am cumparat 4 titluri din colectie, dar acum citim Alfie vrea sa fie baiat mare si Alfie da o mana de ajutor. Cautam carti al caror personaj principal sa fie un baietel pentru ca Matei sa se poata identifica mai usor cu el. Cartile sunt usor de citit si urmarit, ilustratiile sunt candide si pline de detalii interesante pentru copilasi.
Ema (4 ani si 10luni) a ales sa recomande Pandora, de Victoria Turnbull, pe care o gasiti la Humanitas din 2017. Este o carte plina de candoare, deosebit de placuta la atingere. Ii insoteste pe copii printr-o calatorie a emotiilor: tristetea, singuratea, entuziasmul imprietenirii, empatia, grija de celalalt, dezamagirea si chiar disperarea, speranta si bucuria regasirii. O carte care a cucerit-o pe Ema si care, desi are text putin, reuseste sa ii sustina atentia pentru perioade rezonabile de timp. Din punctul meu de vedere, e putin cam scumpa, dar poate o veti gasi la biblioteca!
Din observatiile mele cu privire la Ema si experienta cititului impreuna, pot spune ca la ea a prins foarte bine orice titlu din colectia Pettson si Findus de Sven Nordqvist. Sunt carti pe care noi le-am descoperit mai intai in limba germana si despre care, la vremea aceea, sora mai mare a Emei spunea ca sunt "cele mai distractive carti citite vreodata" de ea. M-am bucurat enorm ca au fost traduse (si inca foarte bine) la editura Panda! Povestea motanului Findus, a batranelului "foarte ordonat" Pettson si flecaretilor mereu pusi pe sotii ii tine pe copiii mei cu sufletul  la gura pana la final!

Elisa (6 ani si 10 luni) mi-a zis ca recomanda "Doctorul Aumadoare", de Kornei Ciukovski, o carte clasica, aparuta intr-un format atragator la Arthur Retro. A descoperit-o la un club de lectura la care s-a citit primul capitol si de atunci pana am reusit sa ii cumparam cartea m-a intrebat intruna de ea!
A citit-o singura cap-coada si a intrat in lumea ei razand cu gura pana la urechi si povestindu-ne despre personaje si actiune de fiecare data cand lua o pauza. Am citit-o si eu pentru Ema si pot sa inteleg de ce ii captiveaza pe copii!

Dar, pentru alti copii de varsta Elisei sau care se afla la stadiul citirii independente deja, asa cum era ea acum cateva luni, pot recomanda o Biblie pe care Elisa a terminat-o intr-o saptamana si un pic. Este vorba despre Biblia pentru fiecare zi, o editie ingrijita de Societatea Biblica Interconfesionala din Romania. Este un format clasic cu cate o povestire biblica pentru fiecare zi, un verset si o intrebare. Ceea ce ma face sa recomand aceasta versiune de Biblie pentru copii este, in primul rand, calitatea textului si apoi frumusetea ilustratiilor. Textul este editat impecabil, este accesibil, natural, lipsit de tendinta limbajului de lemn pe care am intalnit-o in alte Biblii pentru copii. 


Sper ca v-au placut recomandarile noastre! Pe curand!

Comentarii

  1. Buna Mari! Sunt Didi. Ieri am dat peste blogul tau si de atunci tot 'arunc un ochi' ca sa vad ce ai mai scris :) Si eu am 3 copilasi dragalasi si imi place sa le cumpar carti.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare