Activități pentru copii cu iz de lavandă

Iubesc mirosul si culoarea lavandei atat de tare incat am ales-o drept tema pentru nunta noastra, acum aproape 8 ani. Am levantica in dulapuri, de fiecare data cand am ocazia, cumpar buchete de levantica si, in general, cedez la orice maruntis care imi aduce aminte de iubirea mea pentru aceasta floare. 

Zilele acestea a inflorit magnolia din fata balconului de la camera copiilor asa ca am petrecut in balcon destul de mult timp. Fetelor le place sa citeasca, sa deseneze pe balcon si mie imi place sa imi beau cafeaua acolo. Asa ca, de data asta, am asezat tavitele pe balcon, mai ales ca am facut si plastilina de casa cu levantica si e mai sigur sa se joace cu ea pe balcon.




Asadar, mai intai am pregatit un buchet de levantica mai mare pe care il vom imparti in buchetele mai mici si le vom raspandi prin casa, asezate in vaze mici.


M-am gandit ca se va scutura multa lavanda, asa ca am pus la dispozitie o pensula si o lingura mai plata si vom incerca sa recuperam cat putem levantica scuturata.


Lucrul cu mojar si pistil a fost un mare hit la noi iarna asta, de data asta vom macina lavanda si o vom amesteca cu ulei de masline, poate reusim sa obtinem o pasta de peeling pentru mama si momentele ei de rasfat! Mai folosim mojarul la maruntit coji de oua si la zdrobit usturoi. De curand le-am invatat pe fete si sinonimele lor populare, piua si pisalog, si am vorbit despre ce inseamna a bate apa in piua si a pisalogi pe cineva.


Vom mai exersa si umplutul saculetilor cu levantica si legatul lor cu o panglica mov.
Am pus la dispozitie, de la stanga la dreapta, o scafa foarte mica, din bambus, bol cu levantica, saculet si panglica. Ar fi fost, poate, folositor sa adaug si o palnie, dar nu am una atat de mica. 
Incercati sa pastrati aceasta ordine pe tavitele de lucru pentru a forma obiceiul de a lucra in acelasi sens in care copilul urmeaza sa scrie: de la stanga la dreapta.


Plastilina de casa nu a prea iesit de data asta, dar cred ca acum stiu si de ce asa ca data viitoare voi adauga uleiul la final de tot!
Reteta mea de plastilina de casa este:
1 cana de faina
1 cana apa foarte fierbinte
1/2 cana de sara fina
1 lg bicarbonat de sodiu
1 lg otet (pentru stins bicarbonatul)
2 lg ulei Optional, putem adauga cateva picaturi de ulei esential de levantica. Mirosul de lavanda si activitatea de modelat sunt experiente senzoriale cu puternice valente de calmare.
Le amestec pe toate si, la sfarsit, adaug uleiul. Uneori mai pun o lingura, doua de faina, alteori putin ulei, dar de obicei, consistenta este una buna!
Nu imi place sa ofer prea multe ustensile atunci cand le ofer copiilor plastilina sau aluat sa se joaca pentru ca as vrea ca ei sa isi foloseasca cat mai mult degetele pentru a framanta, alungi, aplatiza aluatul. Lucrul cu plastilina este excelent pentru intarirea muschilor mici ai mainii si pregatirea pentru scris.


Sper ca v-au placut ideile noastre de joaca!


Comentarii

  1. Buna Foarte interesante activitatile, si eu le mai faceam la copii coca cu diverse arome sau uleiuri esentiale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum ca a venit primavara, trebuie sa le fac mai des. Iarna in casa, cu covoare pe jos, nu prea am indraznit!

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare