Ouă vopsite folosind coji de ceapă



Bine v-am regăsit!
Pregătisem încă de anul trecut acest post și mă bucur că am regăsit schița și pozele tocmai acum, când probabil căutați idei despre cum să decorați ouăle de Paște.

Noi alegem să le vopsim folosind  coji de ceapă pentru simplul motiv că am ocazia să le învăț pe fete ceva despre familia și cultura noastră. Nu am văzut încă pe nimeni în Germania care să vopsească ouă în felul acesta, chiar au sentimentul că fac ceva special. Este, bineînțeles, și foarte umweltfreundlich și natural! 
  În familia mea, așa se vopseau ouăle de Paște de când mă știu și, deși acum știu procesul, tot o sun pe mama pe Facetime să vorbească cu fetele în timp ce facem ouăle. Este și pentru ea, și pentru ele, o experiență frumoasă.

Cum procedăm? Fierbem ouăle pe jumătate, apoi așezăm frunze de tot felul pe ouă. Dacă frunzele sunt ude, se așază mai frumos și mai ușor. Apoi le învelim în material elastic de la dresuri și le legăm bine.

Le fierbem la foc mic încă 10 minute, mai mult sau mai putin, depinde de cât de concentrată este apa, Ar trebui să fie atât de multe coji de ceapă acolo încât apa să semene cu un ceai foarte concentrat. Uneori mai trisez și pun coaja de la o ceapa mică rosie. NU folosiți însă prea multe coji de ceapă roșie fiindcă ouăle ies prea închise la culoare!


Le scoateți din apă, le lăsați să se răcească și sunt gata de decor sau servit! Mama mea mă punea să le frec cu puțină slănină ca să fie lucioase, dar peste pasul acesta sar cu plăcere fiindcă nu  mi-a plăcut niciodată să fac asta și nu țin neapărat să fie lucioase ouăle de Paște.



Ce învață copiii din asta?
Puteți să învățați numele plantelor și cum să le recunoașteți după forma frunzelor. Puteți să vorbiți despre tipuri de frunze și  forma lor sau despre proprietățile cojilor de ceapă.
Puteți să le vorbiți despre antocianină, acel pigment din ceapă, care se eliberează în apă și colorează ouăle sau pur și simplu să pomeniți, așa cum face soțul meu, de momentele în care a trebuit să beți ceai de ceapă sau infuzie de coji de ceapă!
Dar cel mai important lucru pentru mine este acela că le pot transmite copiilor mei un pic de frumusețe din familia și cultura mea. Știu că sunt o mie de variații la vopsitul ouălor, eu însă am vrut să consemnez modul nostru de a le vopsi pentru că, așa cum v-am spus, e mai mult despre familie noastră si cultură, decât despre modalitatea perfectă de a vopsi ouă. Poate că, dacă locuiam încă în România nu mai simțeam nevoia să folosim metode tradiționale, dar fiind în altă țară, astfel de legături devin tare prețioase și semnificative pentru mine si copiii mei.

O săptămână bună!

Comentarii

Postări populare