Activităţi matematice cu dopuri


În ultimele luni am cumpărat același tip de apă îmbuteliată și am colectat dopurile de aluminiu. Mi s-au părut tare frumoase și, pentru că sunt și puțin mai largi la bază, sigure pentru Matei. El are acum 3 ani și 3 luni și, în general, nu mai bagă obiecte în gură, dar are momente în care o face nu ca să exploreze senzorial, ci ca să provoace o reacție din partea mea sau a surorilor lui. Așa că, sunt încă atentă cu obiectele mici care îi stau prin preajmă. 

Copiilor le ac foarte mult pentru că se joacă de-a bucătăria cu ele. Sunetul pe care îl fac atunci când "amestecă" în mâncare e și el plăcut! 

Elisei îi place să construiască turnuri, ziduri și piramide cu ele. 
Eu văd în asta și un joc care antrenează atenția concentrată și răbdarea. 
Mi se pare că înlocuiește cu succes și genul acela de joc de echilibru în care copiii trebuie să lucreze cu grijă, să dozeze atent presiunea pe care o pun când așează obiectele și să își crească toleranța la frustrare. 

Cu Ema, care are acum 6 ani, am folosit dopurile pentru a reprezenta numărul de obiecte dintr-o mulțime dată și am explorat compunerea și descompunerea numerelor, pași esențiali pentru însușirea noțiunilor de adunare și scădere. 


O altă activitate drăguță la care m-am gândit este crearea de șiruri logice. Acest gen de sarcină presupune ca copilul să decodeze regula după care se formează șirul și să îl continue antrenându-și capacitatea deductivă a gândirii și latura ei logică. Oferindu-i copilului șansa de a crea el șiruri pentru a fi continuate de părinte (nu stiu e la voi, dar la noi, când copiii devin profesori și mami elev, motivația pentru învățare explodează), antrenăm componenta inductivă și latura creativă a gândirii. 

Încă nu am explorat idei de lucru manual cu dopuri, dar daca aveți sugestii, le primim cu drag! 

Comentarii

Postări populare