Jocuri cu forme geometrice

De curând am început să tatonăm (din nou) formele geometrice. Am încercat să îi propun Elisei-2 ani şi 11 luni- câteva activităţi care să nu implice fişe de lucru, ci să fie cât mai practice (hands on) şi, pe cât posibil,  cu final deschis (open ended). Cred că pentru vârsta ei şi, mai ales pentru felul ei de a fi şi de a învăţa, astfel de activităţi sunt mult mai potrivite, o interesează şi îi oferă un prilej de a învăţa fără să îşi propună neapărat să înveţe, ci să se joace, să interacţioneze cu materialele.

1. După o idee pe care am găsit-o aici, am creat (şi recreat de fiecare dată când le mai cade un ochi, se rup sau devin materiale didactic pentru exersat tăiatul cu foarfeca) câteva păpuşele de hârtie, potrivite pentru degeţele mici. Triunghiul bucuros, Dreptunghiul mirat şi Cercul bolnăvior (Pătratul furios s-a ascuns la poze) se salută, se prezintă (câte colţuri, câte laturi au, ce culoare au, cum se simt),povestesc întâmplări şi fac pozne. 



2.Pentru următoarea activitate am folosit un şoricel umplut cu biluţe în loc de minge şi un zar cu forme de la jocul Colorama pe care îl jucăm, dar nu aşa des.


Pe podea am trasat forme geometrice din bandă de izolat (se dezlipeşte foarte uşor, fără să lase urme de adeziv). Ne jucăm simplu: fiecare îşi alege forma preferată, apoi dă cu zarul şi trebuie să arunce şoricelul în interiorul forme pe care o indică zarul. Dacă nimereşte, se deplasează sărind ca o broscuţă până acolo şi aruncă din nou zarul pentru a afla următoare ţintă. Cu copiii mai mari cred că se poate juca pe scor, se pot aduna atâtea puncte câte laturi are figura geometrică înspre care a ţintit sau se poate lua în calcul distanţa de la care se aruncă....variaţiuni pe aceeaşi temă, în orice formă e jucat, jocul ăsta e un succes garantat!


3. Ghici, ce-am mâncat azi la prânz? Spaghete, porţie dublă evident, că doar experienţa senzorială a fost deplină şi a stârnit mult interes! Activitatea a fost un succes pentru latura senzorială aşa încât după ce a conturat două forme, Elisa a refuzat să mai fie interesată de forme şi a început să se joace de cherhanaua: a vândut "peşte, peşte proaspăt"- asta e replică din Aventuri în lumea Bibliei- caracatiţe, sepii si chiar corali pentru numai 5 lei!


4. Am constatat că atunci când îi permit să participe la pregătirea materialelor, este mult mai interesată să le folosească, decât dacă le găseşte deja pregătite, aşa că am pictat împreună beţişoarele de lemn pe care urmează să le folosim pentru a forma diverse figuri geometrice pe care le-am descărcat gratuit de aici.


5. Am realizat un fulg de nea din sclipici şi forme geometrice după o  idee pe care am preluat-o de aici


6. Asta e una din activităţile preferate ale Elisei! Am umplut  cu apă colorată forme pentru praline de ciocolată pe care le-am luat din IKEA. Apoi le-am pus la îngheţat peste noapte  şi ne-am jucat dimineaţa cu ele până s-au topit!

7. Folosind  forme de pe jos, am încercat să le umplem cu obiecte de prin casă care au aceeaşi formă. Iată ce a ieşit!




8. Elisa are un bunic priceput care i-a creat un geobord micuţ şi simplu. Agăţăm de el elastice colorate şi observăm ce forme se conturează. 

Voi cum vă jucaţi cu formele geometrice?

Comentarii

  1. Super! Felicitari! Noi stim deja formele din diverse joculete, dar ideile sunt chiar frumoase si educative! De unde ati cumparat banda adeziva in atatea culori, la noi este doar pe negru?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim mult! Banda de izolat colorata o cumparam de la hypermarket, din Auchan. E foarte ieftina, cam 3 lei pentru 4 culori, dar are cam 2 m pe fiecare rola si uneori am avut surpriza sa nu-mi ajunga pentru ce vroiam sa fac cu ea!

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare