DIY: Primul puzzle al copilului tău! (18luni+)

Te-ai întrebat vreodată când să-i cumperi copilului tău primul puzzle? Sau poate deja ai unul, dar nu ştii dacă e sau nu potrivit. Ar fi de preferat ca, pentru început, să foloseşti puzzle fără protuberanţă şi orificiu, acestea fiind greu de îmbinat independent şi există riscul să obţii efectul invers, acela de refuz şi neplăcere (pentru un timp doar, cu siguranţă). Aşa că vă propun varianta DIY a jocului de puzzle potrivit pentru 18 luni (plus, minus câteva luni, în funcţie de nivelul de dezvoltare).
Vă sugerez  să faceţi acest gen de puzzle în două variante: varianta "trenuleţ", inspirată de puzzleul de lemn de la Selecta, şi varianta  de unire a perechilor într-o singură imagine.


Am folosit pentru imagini o revistă de prezentare a unor jocuri şi jucării, dar puteţi să folosiţi revistele cu oferte din Lidl, de exemplu, care au imagini clare, mari, în culori vii. Mi-am luat ca reper un pătrat de lemn din puzzleul de la Selecta (latura de  8 cm) şi  am trasat conturul pe imginile care mi s-au părut mie potrivite. 


Pentru varianta "trenuleţ" am ales numai chipuri de copii (culorile sunt foarte vii si pozele clare, dar poza e făcută seara, cu lumina proastă). Am lipit cu aracet pozele de un carton gros şi apoi le-am lăsat la presat sub cea mai groasă şi grea carte pe care o avem. Fiind lipite pe carton şi folosind lipici din abundenţă, vor avea tendinţa de a se încovoia, de aceea lăsaţi-le câteva ore la presat.  Încercaţi să nu folosiţi carton stratificat fiidcă va fi greu de tăiat îngrijiti. Important pentru logistica proiectului: primul pătrat are jumătatea din stânga goală (eventual, desenaţi acolo o săgeată şi îl învăţaţi pe copil că acela e începutul şirului) şi ultimul are jumătatea din dreapta goală.


Pentru a doua variantă, am ales imagini de jucării. Am aplicat acelaşi procedeu ca la prima variantă. Varianta acesta de puzzle o găsiţi în mai toate pachetele de fise gratuite pentru prescolari şi anteprescolari. Deşi am fost foarte încântată când le-am descoperit, am constatat că e mai rapid şi mai economic să las imprimanta şi laminatorul să se odihnească şi să folosesc foarfecă, carton şi lipici. Plus că mai am si problema depozitării...chiar nu merită să investeşti prea multe resurse pentru o etapă care va trece atât de repede!


Şi, dacă tot eram la puzzleuri, am făcut şi pentru sora mai mare câteva variante de tipul celui de mai jos. 

Cu restul de imagini mici am mai lucrat la un caiet de călătorie pe care încerc să îl asamblez în vederea unei plecări cu maşina din oras. Am folosit un calendar spiralat, realizând diferite fişe uşoare pe spatele fiecărei file. Voi puteţi folosi orice fel de carneţel de notiţe care vă prisoseşte prin casă.




Curaj! Spor la meşterit!


Comentarii

Postări populare