10 idei de joacă la tine acasă!


Bine v-am regăsit! Motivată de o mămică ce întreba zilele trecute ce ar (mai) putea face cu copilaşul ei când e nevoită să stea în casă, m-am gândit să pun laolaltă câteva idei care ne-au fost de folos nouă în iarna asta în care am fost greu încercate de viroze şi otite. Dar chiar şi când afară e foarte frig şi nu poţi sta mai mult de câteva zeci de minute cu copilul, tot e nevoie de un pic de planificare pentru timpul petrecut acasă. Iată aşadar, ce am folosit noi cu succes anul acesta! 

1. Cutiuţa cu poveşti
Inspirată fiind de un joc de călătorie pe care l-am cumpărat acum câteva luni , am combinat ideea de story basket cu cea de story cubes şi a ieşit "Cutiuţa de poveste"! Am ales obiecte mici care ar putea spune o poveste sau ar putea adăuga un element surpriză într-o poveste şi le-am ascuns în cutii şi săculeţi atrăgători. Cutiile cele sunt păstrate de la biscuţi. Elisa  îşi alege, la fel ca fata moşului, o cutiuţa sau un săculeţ când vine de la grădiniţă şi împreună facem o poveste atunci când sora mai mică doarme la prânz.



2.Ştampilat
Aici am pus la dispoziţie câteva ştampile cu capac luate din Lidl. Astfel le încurajez să potrivească corect capacul la ştampilă şi să apese suficient de bine pentru a închide corect, deschisul nefiindu-le încă la îndemână. Le place să ştampileze orice, aşa că păstrez cartoanele de la dresuri, de la ambajale şi cutii pentru aşa ceva.


 3.Transfer de gheaţă 
Nu se vede prea bine însă în castroanele din stânga sunt flori de gheaţă cu paiete şi peştişori. Am obţinut astfel de forme de gheaţă cu ajutorul formelor din silicon pe care le puteţi găsi la Ikea. Pentru transfer am folosit strecurătorul de ceai pentru fetiţa cea mare şi un polonic minuscul pentru cea mică. Despre rostul transferurilor am scris de curând aici. Nu-mi lipsesc niciodată din congelator formele acestea de gheaţă, mereu la îndemână, sunt o distracţie garantată!



 4.Experiment cu gheaţă
"Eliberează dinozaurul" este un experiment simplu. După ce cu o zi înainte am aşezat dinozaurii în forme din silicon si am turnat apă peste ei, a doua zi i-am scos de la congelator şi am încercat să vedem cum să facem să îi eliberăm. Am ales să pun la dispoziţie sare şi apă caldă. Am încurajat-o pe Elisa să facă o predicţie despre care din cele două va funcţiona mai repede şi apoi am turnat din cele două peste bucăţile de gheaţă. Aici varianta de anul trecut cu pinguinul.  


 5.Abţibilduri de spumă
Nu plec la drum lung niciodată fără abţibilduri, stiu că le poate ţine ocupate minute în şir atât pe cea marecât şi pe cea mică. Nu numai la lipit, ci şi la dezlipit şi decorat faţa lui tati. Aşa că am în casă o cutie plină cu forme de spumă (animăluţe, flori, forme geometrice, litere) care le ţin pe fete ocupate cât pregătesc cina sau măcar până călesc ceapa pentru sos.

 6.Dactilopictură
Am descărcat de aici în mod gratuit câteca fişe, dar dacă nu aveţi imprimantă puteţi să desenaţi nişte flori simple, la fel şi nişte buburuze pe care copiii pictează punctele negre sau capul omidei căreia copilul îi pictează de la 1 la 10 părţile corpului. 

 7.Înşirat mărgele de lemn pe sârmuliţe pufoase

8.Jocul cu paste făinoase
Oricine are în casă paste făinoase, nu-i aşa? Noi le mâncăm cu plăcere şi, în timp ce pregătesc paste, lor le dau să se joace cu ele. Aici am făcut o prezentare a numelor de paste pentru a o iniţia în pasiunea noastră pentru paste şi pe verişoara fetiţelor.  Puteţi adăuga o bilă de aluat sau playdough făcut în casă, câteva forme şi joaca e bine venită! Altădată am făcut arici cu aluat si spaghete, am pictat farfalele şi le-am lipit pe un brădut din carton sau puteti să pictaţi penele şi să le înşiraţi ca mărgele!

9.Joacă senzorială
Astfel de cutii senzoriale sunt atât de iubite la noi acasă încât încerc să creez câte una la fiecare temă pe care o abordez şi care le interesează pe fete. Doar că acum am nevoie să fac două sau să cumpăr o cutie mult mai încăpătoare decât cea de 15 l pe care o am acum. Mai jos  sunt două idei pe care le-am testat cu succes în această iarnă: joacă în spumă de ras (fetele mele nu au alergii, dar testaţi, mai întâi) şi cu făină şi ulei de bebeluşi care miroase deosebit.



10.Teatru de păpuşi
De departe cea mai bine primită idee a fost aceea de a avea un teatru de păpusi la noi acasă. Am folosit o cutie mare de carton în care ne-a fost livrată mobilă. am decupat o fereastră şi am lipit cu pistolul de lipit un material pentru a îi da un aspect mai plăcut. Elisa şi Ema se joacă ZILNIC aici, le fac piese de teatru improvizate bunicilor pe skype, este fenomenal, nu mă aşteptam să prindă aşa de mult. 

Colecţia noastră de păpuşi o am de pe vremea când lucram cu copii cu dizabilităţi şi le-am adunat de la second hand, în principal. Dar dacă nu aveţi păpuşi de mână, puteţi să faceţi una din jucăriile de pluş care sunt sigură că vă prisosesc şi vouă! Aici tutorialul pentru cele realizate din jucării de pluş şi aici tutorialul pentru cele realizate soşetuţe de bebeluş


Multă sănătate şi spor la joacă!

Elisa- 4 ani, Ema- 2ani




Comentarii

Postări populare