19 de activități creative pentru luna decembrie!

...19, cu una mai puțin, dintr-o eroare de editare! Până remediez problema, bucurați-vă de ideile în sine!
În fiecare an încerc să organizez luna decembrie cât mai în detaliu și din timp pentru ca presiunea să fie minimă și bucuria maximă! Oricum, pot apărea o mulțime de lucruri neprevăzute, cum ar fi viruși nepoftiți, vreme extrem de rea sau schimbări de planuri, așa că e bine să am pregătite activități și idei la îndemână care le poată ține ocupate pe fetițele noastre: Elisa (4 ani și 9 luni) și Ema (2 ani și 9 luni).
Anul acesta, pe lângă activitățile planificate pentru calendarul de Advent, am pregătit aceste propuneri de activități, unele dintre ele de inspirație montessoriană, dar toate cât mai practice și, sper eu, atractive! 

1. Decorațiune ”Brăduț” din lemn


Am început cu această tăviță pentru că ea e cea mai solicitată. Evident, brăduții de lemn s-au terminat (am avut doar 6), dar acum sunt acolo foi albe de hârtie de dimensiunea felicitărilor care sunt zilnic solicitate.

2. Puzzle ”Brăduț” din lemn

Deși pare un puzzle foarte simplu,  asamblarea acestui brăduț de lemn este destul de solicitantă din punct de vedere motric pentru fetița noastră cea mică, așa că el își merită locul din plin pe rafturile noastre!

3. Tăiat mărgele cu foarfeca

Despre cum să îi înveți sau reînveți pe copii să taie cu foarfeca am scris, mai pe larg, aici! Pentru luna decembrie am pregătit o invitație la tăiat mărgeluțe. Când le vom termina, voi folosi fâșii de hârtie cu modele ștanțate și hârtie de împachetat cadouri cu modele în pătrate.

4.Invitație la spectacol cu umbre


Încă nu am testat  ideea, deocamdată nu a fost cerută această tăviță, dar ideea e să fie o activitate de tranziție către rutina de seară, de somn. Se stinge lumina și aprindem lanterna care aruncă umbrele acestor ornamente pe pereți. Din experiența anilor trecuți, le-a plăcut foarte mult, deci sper să le facă plăcere și anul acesta.

5. Ștanțat mesaje de Crăciun

Ștanțarea este o excelentă metodă de a exersa mușchii mici ai mâinii într-un mod atractiv pentru copii. Foile astfel ștanțate devin mesajae pentru cei cărora le vom oferi cadouri anul acesta.

6. Decorat brăduțul cu ornamente din scobitori și biluțe pufoase (pom-poms)

Am folosit o cutie de carton mai adâncă decât o scobitoare și am lipit un brăduț deasupra. Cu ajutorul unei sule am găurit din loc în loc brăduțul. Am fixat cu pistolul de lipit pom poms la capătul scobitorilor având grijă să acopăr cât de bine pot partea ascuțită (voi puteți să o tăiați) și am obținut o activitate de decorat brăduțul care solicită atenția, coordonarea mână-ochi și care oferă degețelelor un scurt exercițiu de antrenarea mușchilor de acolo.

7. Primele scăderi cu unu

Nu mai știu de pe ce site am descărcat acest tabel,  însă știu sigur că e dintr-un set de printabile pentru tema ”Spărgătorul de nuci” pe care o pregătesc tot în perioada asta. Elisa dă cu zarul, scade unu și așează un brăduț pe cifra care indică rezultatul scăderii.

8. Pune-i omulețului atâția nasturi câți indică zarul!

Activitatea asta e deja la al treilea an la noi acasă. Anul asta o lucrăm tot cu zarul, deci copilul dă cu zarul și așează tot atâția nasturi câți indică acesta.

9. Invitație la numărat obiecte de sezon

Pentru recunoașterea cifrelor și realizarea corespondenței cantitate-număr am pus la dispoziție această căsuță ale cărei camere adăpostesc obiecte de sezon. Le numărăm și indicăm cifra care ne arată câte sunt.

10. Joc de concentrare a atenției: găsește și numără!

Același scop îl are și aceeastă activitate, doar că folosim o lupă pentru a ne concetra mai bine și a acoperi toată suprafața de căutare. Această fișă se poate descărca gratuit de AICI.

11. Transfer de biluțe pufoase cu penseta

Anul acesta am optat pentru o pensetă mai mică, folosită pentru hrana peștilor în mod obișnuit. Am încercat mai multe variante, dar aceasta a avut cel  mai mare succes. Despre ce sunt activitățile de transfer și care e rostul lor, am scris AICI.

12. Îngrijirea unei plante 
Îngrijirea unei Stele de Crăciun face deja parte din tradiția familiei! NU are nevoie de multă apă, dar nici fetele nu își amintesc să o ude în fiecare zi, ceea ce e bine. E tare bine însă că au dezvoltat interes pentru asta, că îmi cer să le cumpăr flori chiar și când mergem al Lidl  și că au înțeles semnificația socială a oferirii unei flori!

13. Relatarea Nașterii lui Isus cu ajutorul figurinelor de fetru
La capitolul limbaj, ne folosim de aceste figurine realizate de mine anul trecut cu ajutorul cărora ne relatăm una alteia povestea adevărată a Crăciunului.

14. Teatru cu păpuși de mână 
Acum doi ani am realizat din șosetuțe de bebeluș aceste mini păpuși de mână care ne ajută să interacționăm și să punem în scenă povestea Crăciunului  folosindu-ne de lucrurile pe care le cunoaștem deja și încurajând creativitatea și spontaneitatea fetelor.

15. Jocul întrebărilor: Cine? Ce? Unde? Cum? De ce? Când?
 Dintr-un cub de lemn de la un joc de construcții am realizat un zar pe care am scris cele 6 întrebări. Am printat în format 9/13 imagini cu tematică de iarnă (fetiță oferind cadou, copii construind om de zăpadă, haine de iarnă etc.) și apoi le-am laminat. Ne jucăm dând cu zarul și punândun-ne una alteia întrebările care ne cad, cu referire la imaginea care e la rând.

16. Experiment: Ce face gheața să se topească mai repede?

 Am pus în congelator apă și și diverse obiecte mici la înghețat și acum le scoatem pe rând și facem tot felul de activități cu ele. Aici am realizat un scurt experiment care a început cu o activitate de transfer: transferat de sare cu o scafă foarte mică și transferat de apă călduță cu o seringă de la Nurofen (care e ușor de tras și împins). Am încercat să observăm care din cuburile de gheață se topește primul.

17. Grație și curtoazie: cum ofer și cum primesc un cadou


Predarea lecțiilor de bune maniere au fost o prioritate pentru mine anul acesta și vor continua să fie și în anul următor. Am reorganizat de curând camera fetelor și sper să pot scrie despre asta așa încât acum avem un colțișor dedicat lecțiilor de bune maniere. Una din cele 3 lecții planificate pentru luna aceasta este cea despre cum primim și cum oferim un cadou. Am învelit o cutie de medicamente în hârtie de cadou și apoi am făcut o demonstrație. Le-am încurajat apoi pe  fete să se implice într-un joc de rol pe tema asta.


18. Invitație la privit:  un colț pentru artă

  1. Încerc să le pun fetelor la dispoziție cât de des pot astfel de imagini cu picturi mai mult sau mai puțin celebre. Deocamdată pe printez la calitatea cea mai bună pe care mi-o permite imprimanta și apoi le laminez, dar sunt în căutare de noi soluții de prezentare! Până una alta, aici sunt prezentate: The Adoration of the Shepherds   de Bartolomeu Murillo, The Adoration of the child de Federico Fiori Barrocio și două ilustrații de Lizzie Mack și Eric Fan.

19. Momentul meu de liniște

Ce mesaj mai potrivit pentru a exersa un minut de liniște în agitatul decembrie! Am adăugat între timp și o clepsidră lângă lumânărică pentru a avea un obiect  asupra căruia să se concentreze până la capăt! 

Sper din toată inima că v-au plăcut ideile noastre! 
Ne găsiți și pe Facebook pe pagina JURNAL DE PRINTESE!


Comentarii

Postări populare