4 jocuri pe care le poți face oricând acasă

Nu e neapărată nevoie să avem fișe, cărți de activități și materiale sofisticate. Copiii mici învață cel mai bine când le punem la dispoziție materiale din mediul lor pentru că pot reveni la cele învățate oricând, cu sau fără intenție!

Așadar, iată câteva idei de activități pe care le puteți face oricând aveți timp liber și chef :

1. Fructe sau legume?

 
Puneți într-un bol mare câte un fruct și câte o legumă din toate câte aveți în cămară și în frigider, inclusiv în congelator.
Numiti-le și apoi sortati-le după diverse criterii : fruct /legumă, culoare, formă,  cresc în pământ /pe pământ, etc. Mai puteți să faceți un experiment în care sa faceți predicții despre care dintre ele ar pluti sau nu. La sfârșit, puteți să le spălați și să le aranjați pe un platou sau să faceți împreună o salată de fructe.

2. Din ce e făcut?
Arătați copiilor 4/5obiecte din materiale diferite : lemn, sticlă, plastic, metal, hârtie.
Numiți, observați, pipăiti și vorbiți despre diferențele dintre ele. Va fi o bună ocazie sa îmbogățiți vocabularul copiilor cu noi cuvinte : aspru, neted, lucios, grunjos, casant. Apoi faceți o vânătoare de obiecte în care copiii trebuie sa găsească obiecte din materialul pe care îl strigați oriunde în casă. 

3. Jocuri de cuvinte
 Deși încerc sa gătesc cina de dimineață, când sunt doar cu Matei, se întâmplă să nu am nimic pregătit și să fie nevoie sa gătesc atunci când sunt toți trei copiii prin preajmă. Și, cum toți vor sa fie lângă mine în bucătăria cea mică, e destul de stresant.  Ce m-a ajutat a fost sa îi las lui Matei o cutie în care păstrez caserole și  capace din plastic ca să se joace (i.e.să o răstoarne) după bunul plac. Pentru Ema însă a funcționat să o las să scoată pe rând câte un obiect din sertar și să facem jocuri de cuvinte. 
Aceasta este spatula pentru creme de prăjituri. Spatulă rimează cu...sătulă. 
Acesta este polonicul. Polonicul pentru supă. Polonic rimează cu pitic. Hai sa să facem o poezie despre polonic și pitic! 
Aceasta este strecurătoare de ceai. 
Câte silabe are cuvântul "strecurătoare" ? 
Aceasta este răzătoarea. 
Hai să alintăm acest cuvânt! 
Cu ce rimează "răzătoare"? 

3. Jocul lui Kim 
Ce poate fi mai simplu decât să puneți pe covor sau pe masă obiecte diverse, să le numiți să cereți copilului să închidă ochii, timp in care voi ascundeți unul din obiecte la spate. Cereți apoi copilului să observe ce lipsește. Faceți cu rândul, bineînțeles! 
Dacă aveți un copil mai mare, acoperiți totul cu o față de masă sau un prosop si apoi cereti-i să enumere cât mai multe obiecte pe care le-a văzut înainte de a fi acoperite. 
Și, dacă tot nu au fiert cartofii pentru piure si încă mai aveți nevoie de idei de joacă, alegeți un singur obiect din cele aduse la masă, fără ca celălalt sa vadă, apoi încercați să îl descrieți fără să pomeniți denumirea lui, pentru ca celălalt să ghicească ce obiect ați ales! 

Comentarii

Postări populare