Experiment cu conuri de pin


Aseară am iesit in curte și am găsit o mulțime de conuri pe jos de la pinul pe care crește la noi. 
Am adunat conuri și am testat o  idee pe care am văzut-o de mai multe pe Pinterest. Am învățat că orice idee de experiment e bine să o testez înainte de a i prezenta copiilor. Cum am rămas și eu uimită de rezultat, azi dimineață  am și încercat experimentul nostru sau mai bine zis sesiunea de observare. 
Am pregătit un atlas botanic pentru a identifica denumirea conului. 

Am folosit un pahar cu apă fierbinte, unul cu apa calda și, pentru  eșantionul de control, în amintirea cursurilor de psihologie experimentală din facultate, am lăsat un con în pahar gol, adică în...aer!
Am setat ceasul și, pe fisa de observație, Elisa a notat observațiile lor la 1, 3,5 și 10 minute.
Au observat că plutesc, că apa caldă se colorează, că apa fierbinte se mai răcește, că, după 3 minute, începe sa fie vizibilă inchiderea conurilor și că, în apă caldă,  conurile se închid mai rapid decât în apă rece.

După 10 minute am încheiat experimentul și am scos conurile din pahare pentru6a observa rezultatul final.

Pentru a explica de ce se închid conurile în apă, am explorat mai întâi conul uscat și, cu ajutorul pensetei, am extras câteva semințe.

Apoi le-am spus copiilor că acestea cad și sunt duse de vânt sau păsări mai departe pentru ca alți pini să răsară, dar asta se întâmplă mai des daca afară e caldsi uscat. Când vremea e rece și umedă conul "protejează" semințele, închizându-se.

Comentarii

Postări populare