Copii, hai să (nu mai) construim un castel!

Aţi remarcat cum, la plajă, copiii sunt încurajaţi să construiască din nisip numai...castele? Puţini sunt copiii care îndrăznesc să se abată de la îndemnurile entuziaste ale părinţilor şi să construiască o fabrică sau...un crocodil, poate? Un dulap cu sertare sau un bârlog de urs? Mă întreb cu tristeţe, uneori, unde am putut să ne ferecăm aşa bine creativitatea noi, generaţia de părinţi crescuţi cu cheia la gât, atât de mândri de independenţa noastră, atât de entuziaşti când povestim de varietatea jocurilor pe care le jucam şi de felul cum relaţionam cu copii şi adulţi! Si totuși suntem uneori atât de plictisitori când vine vorba să interacţionăm cu copiii noştri... Mă ironizez singură uneori observând cum mă transform aşa de uşor într-o parteneră de joacă rigidă pentru copiii mei, mereu şi mereu încercând să le învăţ ceva (defect profesional, aş zice). Mie mi se pare că orice joc poate fi o ocazie de învăţare!!! Lor nu li se pare aşa...şi atunci trebuie să învăţ să pun mai des piciorul pe frână şi să "sit back and just enjoy the...game"!

Revenind la jocurile de construcţii, iată câteva idei de a încuraja copiii să le folosească fără să le îngrădim creativitatea:



1. Oferă-i copilului ocazia să aleagă singur tema și nu îl întrerupe!
De cele mai multe ori Elisa (4 ani și 9luni) nici nu îmi spune ce vrea să construiască, iar eu am învățat sa nu întrerup procesul creativ cu insistenta întrebare: ”Ce construiești acolo?”. Cred că pe măsură ce construieşte îi vin idei şi, la final, improvizează şi modifică cum simte nevoia.. Desigur, dacă e un copil mai mare, e bine să îl încurajaţi să îşi facă un plan: ce vrea să contruiască, ce piese are nevoie, unde vrea să construiască, etc.  Dar asta, cu discreție și curiozitate. Cât sunt încă mici, intervențiile noastre îi pot inhiba și le limitează creativitatea.  Lasă-l pe copil să vadă că tu te vei bucura de orice va construi el, că nu e nevoie să pună în aplicare proiectele tale, ca la carte, ca să te mulțumească. Aşadar, nu mai construiţi castele!

2. Pune la dispoziţie materiale de construit adaptate vârstei copilului, dar și unele neconvenționale
Să ţii cont de vârsta recomandată pe cutia cu piese de construit este de dorit întotdeauna! Motivul principal e acela că poate deveni frunstrant pentru copil sa nu poată să îmbine piesele sau să nu poată să le desfacă, aşa cum doreşte. E nevoie de o anume dezvoltare a musculaturii mâinii şi coordonare ochi-mână pentru a folosi Lego, de exemplu, aşadar de pe la 1 jumătate- 2 putem folosi Lego Duplo. Totodată, nu vă limitați doar la materiale cumpărate de-a gata: copiilor le place să construiască și materiale neconvenționale, cu  bețe și pietre, de exemplu. Zilele trecute Ema, fetița noastră de 2 ani și 9 luni, și-a petrecut minute bune jucându-se lângă mine, la bucătărie, cu jumătățile de la portocalele stoarse pentru suc. Avea la dispoziție vreo 16 jumătăți și i-a făcut mare plăcere să le tot stivuiască! Altădată, am suprins-o jucându-se cu pachetele de șervețele ingienice pe un suport cu oglinda...făcea piramide!

3. Încurajaţi şi construcţiile pe orizontală
În fond, vom avea nevoie şi de ingineri care să proiecteze autostrăzi, poduri, trotuare şi alei în parcuri, nu?
Pentru unii copii este mai simplu să alăture piese şi să le aşeze într-un model care are o semnificaţie pentru ei, iar experiența de a construi nu e numai despre obținerea echilibrului. Când crează pe orizontală, copilul are o perspectivă de sus asupra lucrurilor, ceea ce îl îmbogățeste, se poate manifesta larg, fără frustrarea de a avea totul în echilibru!

4. Delimitaţi/alocaţi un spaţiu pentru construit
Motivul pentru care dorești să faci asta este acela că îl încurajează să rămână concentrat pe sarcină, iar dacă pierde piese, contrastul dintre suprafețe îl invită să le recupereze. Puteți folosi pentru asta un covoraş, baza unei cutii de carton, o față de pernă sau chiar o mușama tăiată rotund ori în formă de hexagon, de exemplu.

5. Creaţi o invitaţie la joacă pentru când vine copilul de la grădiniţă sau se trezeşte din somnul de prânz (eu trebuie să aştept un pic să treacă făţuca morocănoasă). Concret, realizaţi una sau mai multe construcţii numai pentru el pe un fond atractiv. Adăugaţi într-un coşuleţ idei care ar putea să îl inspire: poate animăluţe de lemn, poate câteva fire de plante, cutii de ceai, recipiente  goale de la creme şi medicamente,  Ar putea să facă o farmacie sau o grădină. Observaţi care este reacţia. Dărâmaţi împreună construcţia şi luaţi-o de la capăt! La mine a funcționat ideea asta mai ales în perioadele în care jocurile de construcții stăteau neatinse!


Spor la joacă liberă și creativă!

Ne găsiți 
 în fiecare săptămână cu noi idei de joacă,  AICI, pe pagina noastră de Facebook!

Comentarii

Postări populare