Recunoașterea formele geometrice

Anul acesta am repetat câteva din activitățile prin care Elisa a învățat despre forme geometrice pentru sora ei mai mică, Ema. Probabil ați observat că în ultima vreme lucrăm mult mai puține teme decât înainte cu fetițele și asta se datorează faptului că încerc să mă ghidez strict pe interesele lor. Deja amândouă merg la grădiniță, la program scurt, apoi au nevoie să mai iasă afară la joacă, afară se întunecă devreme, ele se culcă devreme, timpul este FOARTE LIMITAT! Așa că, în general, abordez numai teme de care chiar sunt interesate. Cu tema de față, am făcut o excepție. Am vrut să compar puțin nivelul Emei cu cel la care era Elisa la vârsta ei, ca rapiditate a învățării și capacitatea de retenție și generalizare. Iată motivul pentru care Ema, la 2 ani și jumătate a fost inițiată în primele ei ”lecții” de geometrie. Am lucrat câteva săptămâni, strict pe activitățile care i-au făcut plăcere din cele pe care i le-am propus, și de atunci am pus proiectul ”pe pauză”, cu dorința de a-l relua, când va mai fi de interes. A păstrat în vocabularul ei cuvintele ”triunghi”, ”pătrat”, ”cerc” pe care le asociază cu forme regulate, nu neapărat cu forma desemnată de fiecare.  Iată câteva idei  pe care le puteți relua dacă aveți un copil sau o grupă de copii la grădiniță:

1. Creează forme din bețișoare de înghețată, după model dat
Modelele sunt realizate simplu din hârtie glasată pe care am laminat-o pentru a fi mai rezistentă. Bețele de înghețată au toate aceeași lungime, fiind cumpărate la set dintr-un magazin de hobby.

 

2. Ștampile DIY
Variantele noastre de ștampile realizate acasă  au adus mare încântare Emei! De departe, a fost ideea care i-a plăcut cel mai mult! Pentru acest proiect am folosit corpuri geometrice de lemn dintr-un set de construcții cu bazele de pătrat, triunghi, respectiv, cerc. Pe una din baze am fixat,cu ajutorul pistolului de lipit, fetru albastru. Am pus la dispoziție tempera diluată cu apă și nenumărate foi, cartoane și caiete pentru că, așa cum vă spuneam, această activitate a fost foarte bine primită de către fetița mea. Dacă lucrați cu copii mai mari, puteți (sau nu) să îi încurajați să realizeze compoziții cu sens.


3. Emoții și forme geometrice
Mie personal, triunghiul îmi inspiră o stare de bine, optimism, verticalitate așa că el a fost ”Triunghiul vesel”. Furiosul  a fost de data aceasta, cercul. Rolul plângărețului i-a revenit pătratului. Am decupat cu o forfecuță ascuțită două cercuri pentru ca acolo să intre degetul arătător și cel mijlociu și, gata, invitația la creat mini scenete și dialoguri simple!


4. Abțibilduri de spumă
Pentru că Ema petrecea minute în șir dezlipind și lipind abțibilduri, m-am bucurat când le-am găsit pe acestea  de spumă. Am desenat conturul lor pe o foaie și am încurajat-o să lipească acolo unde potrivesc.


5. Forme tactile
Iubesc să lucrez cu fetru! Nu  (mai încerc) să fac lucruri prea complicate cu el pentru că îmi lipsesc dexteritatea și răbdarea, dar când îmi vine în minte câte o idee ușor de pus în practică, mă bucur mult! De data asta am decupat din fetru triunghiul, pătratul și cercul în dublu exemplar. Un set a fost lipit pe plăcuțe tăiate din resturi de parchet laminat neted la atingere și bine șlefuit la colțuri de un bunic priceput. Celălalt l-am folosit pentru a asocia corect formele. Contrastul dintre netezimea parchetului și asprimea delicată oferă un ajutor în discriminarea dintre forme.


6. Invitație la construit cu elemente din natură
Vara care a trecut am lucrat multe teme în aer liber, mai ales joaca senzorială și cea cu plastilină de casă. Aici am pus la dispoziție oglinda, ca suport, plastilină de casă și betișoare din resturi de crenguțe.


7. Sortarea după formă și culoare
În mod tradițional, sortarea formelor geoemtrice se face cu elemnte din trusa Logi, în care piesele diferă prin formă, culoare și mărime. Eu nu am o trusă Logi, dar am adaptat ideea folosind piesele jocului Colorama care sunt fiecare în dublu exemplar.  Sarcina era aceea de a găsi piese identică prin culoare și formă.


Dacă că sunt de folos și v-au plăcut ideile noastre, nu uitați să apreciați pagina de FB a blogului nostru, Jurnal de printese, loc unde puteți să ne urmăriți săptămânal!

Comentarii

Postări populare