Primele noțiuni despre corpul uman - cele mai utile materiale

Astăzi aș vrea să împărtășesc cu voi câteva materiale pe care le-am folosit și care ne sunt în continuare de mare ajutor când ne jucăm și învățăm despre corpul nostru. Cu ajutorul acestor materiale am introdus treptat primele noțiuni de anatomie sub formă de joc de rol, momente de observare și la timpul nostru de lectură.
Iată câteva din cele mai utile materiale pe care le-am folosit:

1. Corpul uman din fetru 
Sunt unele lucruri pe care le pot face singură și alte lucruri pe care prefer să le încredințez unor mâini mai pricepute. Aveam de multă vreme în minte un astfel de proiect, dar știam că Maria Hulea va face o treabă mult mai bună decât mine. I-am trimis idei și am vorbit puțin despre ce anume vreau, însă ea mi-a depășit așteptările! Fetele sunt fascinate de noua noastră achiziție, se distrează așezându-se peste conturul corpului și  punându-și una alteia organele în poziția potrivită. Evident, distracția e și mai mare când e rândul meu!

Dimensiunile corpului realizat de Maria se potrivesc unui copil de 4-5 ani. Fetrul din care este lucrat este de bună calitate, nu se mototolește și nu se scămoșează usor.  Organele sunt ferme la atingere, nu se îndoaie și  își mențin forma pentru că sunt umplute. Partea și mai bună este că organele se pot prinde unul de altul cu capse și velcro (scai, arici) iar Maria mi-a lăsat și indicii valoroase folosind capse de aceeași culoare pentru a ști în ce poziție să le așez.   În partea superioară materialul are două orificii care permit agățarea. Noi îl agățăm pe spatele ușii, de un cuier. În parte de jos,  este atașat cu velcro un buzunar în care stau toate organele atunci când corpul e în poziție verticală.

Pe Maria o găsiți pe Facebook, AICI și v-o recomand din toată inima! Unul din motivele pentru care face cu atâta dăruire materiale și decorațiuni din fetru este acela că, astfel, poate susține o mică parte din costul terapiei pe care Rareș,  adolescentul ei cu autism, trebuie să o urmeze pentru  a putea  deveni independent în viitor!  Anul acesta am încercat  de la ei și  Vegeta de casă , un produs la pregătirea căruia participă și Rareș și care este minunat în bucătărie!



2. Puzzle stratificat din lemn
Anul trecut am cumpărat din Lidl acest puzzle în straturi pe care copilul le dă la o parte sau le așează în ordine: stratul de piele, stratul muscular, stratul organelor interne,
stratul osos.  Se desprind pe rând :capul, trunchiul, abdomenul și cele patru membre. Puzzle-ul conține un sistem de corectarea a erorii în sensul că dacă nu sunt potrivite corect, piesele nu încap pe fiecare strat, ci se ridică, nepermițând așezarea dreaptă, netedă.  Nu aș putea spune că sunt pe deplin mulțumită de aspectul lui ca reprezentare și, cu siguranță, regret că e făcut dintr-un material de calitate inferioară pentru că au sărit câteva așchiuțe de la capătul pieselor. Dar, pentru prețul pe care l-am plătit, și-a atins cu vârf și îndesat scopul!
3. Cărți tematice
În general, avem cărți de beletristică în limba română și cărți tehnice-științifice în limba germană.


Una din colecțiile pe care le iubesc este de la  Meyer KinderBibliotek care are o ediție excepțională despre corpul uman. Coperțile și paginile sunt cartonate, deci rezistente la multe, multe citiri! Cartea este ilustrată foarte realist, dar deloc vulgar.  Corpul reprezentat este cel al unui copil (băiețel, respectiv, fetiță), deci copiii se indentifică ușor cu imaginea. Cartea conține pagini transparente cu fiecare sistem, acestea suprapunându-se pentru a avea o imagine completă a ceea ce se află în interiorul corpului.



Cartea despre corpul uman de la Ravensburger este și ea interactivă în sensul că se pot deschide tot felul de ferestre princ are copilul află mai multe despre imaginea inițială. De exemplu, în imaginea de mai jos, stânga, copilul descoperă căror animale le aparțin scheletele din imagine, ridicând ferestrele cu degețelele.

4. Explorare pe cutia luminoasă
Am văzut această idee mai demult pe Pinterest și mi-a plăcut tare mult! De fapt, abia am așteptat serile de iarnă, când afară este întuneric și fetele sunt încă treze pentru a putea folosi cutia noastră luminoasă și radiografiile și rezultatele RMN pe care le păstrăm prin casă.  Cutia  luminoasă pe care o folosim este, de fapt, o improvizație: am folosit o cutie de plastic Samla cu dimensiunile 78/56/18 cm și, in interior, o lampă Knubbig, ambele din Ikea.  Noi o folosim pentru a observa frunze și flori laminate, pentru a ne juca cu biluțe colorate și spumă de ras, dar și pentru a observa ce este opac și ce este transparent. Acest gen de activitate este excelentă pentru serile de iarnă când vrei să faci tranziția către ora de culcare într-un mod liniștit și care să îl pregătească pe copil de somn și odihnă. Cu ajutorul acestei activități, Elisa a recunoscut dinții, globul ocular, baza coloanei vertebrale și creierul cu mare atenție și concentrare! I-a plăcut enorm să exploreze RMN-urile!


5. Carte cu autocolante: sistemul digestiv
Pentru că este cel mai simplu de înțeles și copilul are un oarecare control asupra lui, am ales o carte cu autocolante despre sistemul digestiv. Elisei îi face mare plăcere să caute locul potrivit pentru fiecare organ în cartea aceasta. Textul este dificil pentru un copil de aproape 5 ani, așa că i-l adaptez atunci când vrea să îi explic ce este pe pagină.

Voi ce materiale și resurse folosiți pentru a-i familiariza pe copii cu primele noțiuni de anatomie?


Jurnal de prințese este și pe Facebook! Fii la curent cu tot ce este nou pe blog, urmărindu-ne AICI



Comentarii

Postări populare