O zi specială cu Năsturel (Corduroy)



(ATENȚIE: nici una din recomandările de mai jos nu sunt pentru copii sub 3 ani, din cauza pericolului de sufocare cu nasturi. Pentru copii peste vârsta de 3 ani, este indicată supravegherea de către adult.)

Am făcut prima oară cunoștință cu ursulețul Năsturel (Corduroy, așa cum este el cunoscut în întreaga lume) prin intermediul Adrianei, mămica din spatele blogului Clipe frumoase cu Ema. Prezentarea ei și activitățile propuse mi-au rămas multă vreme în memorie, așa că am pus pe lista noastră de achiziții cartea cu Năsturel.
De îndată ce a ajuns la noi acasă, cartea lui Don Freeman a devenit cea mai iubită din bibliotecă. Nu degeaba are un succes fenomenal chiar și la peste 50 de ani de la lansare!
Povestea ursulețului pe care nu voia să îl cumpere nimeni începe tare trist, dar asta e o bună ocazie pentru copii să empatizeze cu personajul  încă de la primele pagini. Faptul că, în final, ursulețul își găsește o casă și o prietenă care are grijă de el și îl iubește aduce multă bucurie copiilor! Mie îmi  place stilul simplu si apropiat al textului și, mai ales, efectul de suspans care se construiește de la o pagină la alta. Fetelor le place faptul că, la final, putem să ne îmbrățișăm în voie, la fel ca Năsturel și noua lui prietenă, Lisa.

Când am aflat că Editura Cartea Copiilor a lansat și al doilea titlu din serie, Buzunarul lui Năsturel, am hotărât să o cumpărăm fiindcă am știut câtă bucurie le va aduce fetelor. Nu m-am înșelat deloc!
Și cum o carte așa prețuită nu putea fi primită oricum, am organizat o zi dedicată lui Năsturel, zi în care am reluat câteva activități propuse de Adriana, în blogul mai sus amintit, dar și unele pe care le-am  creat special pentru a fi în ton cu cea de-a doua carte din serie.

”Buzunarul lui Năsturel” este povestea în care ursulețul pleacă în căutarea unui material potrivit pentru un buzunăraș la salopeta lui. Din păcate, rămâne peste noapte în spălătoria unde venise împreună cu Lisa si mama ei și, după ce terce prin noi peripeții, adoarme trist într-un coș de rufe. Bineînțeles, copiii se bucură că, a doua zi, Lisa îl recuperează pe Năsturel și acesta primește de la ea și buzunarul mult dorit!











Pentru cei care doriți să știți totul despre această serie, puteți accesa AICI site-ul oficial de unde puteți să descărcați gratuit și fișe si pagini de colorat.

1. Activitate secretă: coaserea unui nasture
Am cumpărat un gherghef rotund, numai  bun pentru a fi  folosit la cusut. Am decupat dintr-un prosopel de bucătărie un cerc puțin mai mare decât ghergheful și i-am oferit ocazia Elisei să coase nasturi folosind un ac mare. Atenția a fost solicitată la maxim, pașii au fost însușiți cu grijă și am profitat de oportunitate pentru a exersa folosirea adecvată a termenilor: gherghef, urechea acului, degetar. Această activitate am păstrat-o în secret,  într-un loc ferit de ochișorii sorei mai mici, dar și pentru a mă asigura că Elisa are acces la ea numai supravegheată de mine.


2. Șnuruirea unui buzunar
Pentru sora mai mică am ales să pun la dispoziție o activitate în care am folosit hârtie colorată tăiată în forma unui buzunar, pe care apoi am laminat-o și am perforat cu grijă pentru ca buzunarele perechi și aibă orificiile perfect aliniate. Am adăugat câteva șnururi și am încurajat-o pe Ema să ”coase” buzunare colorate lui Năsturel.
3. Sortarea nasturilor
Am ales să pun la dispoziție nasturi de lemn natur mici și mari, pentru una din activități și nasturi diferiți ca formă și culoare pentru  ca Ema să îi pună împreună pe cei identici.

4. Închide și deschide nasturele/ capsa
Pentru asta, am folosit un bolero pentru căruia i-am înlocuit nasturele cu unul mai deosebit, cu design floral. Am așezat bolero-ul într-un coșuleț iar fetele au putut astfel să exerseze atât închiderea și deschiderea nasturelui, cât și împăturitul și despăturitul hainelor.
Pentru variație, dar și pentru că majoritatea buzunarelor de la hainele fetelor se închid cu capse, am pus la dispoziție o ramă cu capse pe care am făcut-o mai demult. Dacă doriți să aflați cum, mergeți AICI.

5. Număratul nasturilor



7. Colaje cu nasturi
Am pus la dispoziție toți nasturii pe care îi aveam prin casă pentru ca fetele să îi folosească ”la decoruri”, cum spun ele. Le place ca, deseori, să pună împreună în mulțimi haotice sau forme inteligibile tot felul de mărunțișuri 

8. Surpriza de pluș
Am ezitat dacă să cumpăr sau nu vreun pluș care să semene cu Năsturel pentru că, în general, nu cumpăr jucării de pluș. Dar, de dat asta am găsit doi ursuleți mai mici decât palma mea, unul dintre ei semănând izbitor cu personajul. I-am dezbrăcat de îmbrăcămintea originală și, sub supravegherea fetelor, le-am cusut amândurora salopete verzi, din fetru. Le-am pus apoi năsturei și ne-am jucat cu ei. Au adus așa multă bucurie în seara aceea! Mai jos, este o poză în care apare năstrușnicul Năsturel care își caută nasturele potrivit!


Dacă v-a plăcut  acest articol, nu uitați să dați share  și să apreciați pagina noastră de Facebook, JURNAL DE PRINTESE, locul unde găsiți săptămânal noi idei de joacă creativă pentru copiii voștri!







Comentarii

Postări populare