Explorarea senzorială a culorilor

Acum câteva săptămâni am descris aici câteva idei pe care le-am folosit pentru a o ajuta pe fetiţa noastră de 2 ani să numească şi să asocieze corect culorile. Pentru că asocierile şi sarcinile care se bazează pe sortare după criteriul culorii merg foarte bine, am hotărât să prezint fiecare culoare separat, oferind mai multe ocazii de a explora practic şi senzorial culorile. Scopul meu principal a fost acela de a vocaliza eticheta verbala a fiecărei culori în limbile română şi germană. Este un tip de prezentare pe care o puteţi pune în practică şi mai devreme de 2 ani, mulţi copii fiind pregătiţi pentru asta.

Ziua galbenă
Am început prin a o surprinde cu un aranjament nou la rafturile cu propuneri de joacă şi activităţi de învătare în care am inclus şi o floare, lucru care i-a plăcut foarte mult! A mângâiat cu atâta delicateţe petelele florii, că am simţit cum îmi mângâie mie sufletul cu zâmbeţelul ei minunat! Nu mă aşteptam să aducă atâta plăcere şi bucurie florica asta la noi acasă!


Am oferit apoi o gustare galbenă cu ce aveam prin casă: câteva boabe de porumb, banane, mango şi, bineînţeles, lămâia!


Cutia  de explorare cu puişori şi fluturaşi a fost de asemenea bine primită. 


Joaca senzorială cu  mălai ud este un hit la noi acasă, am mai exersat-o şi cu alte ocazii, mălaiul oferind o stimulare specială mânuţelor de copii. Mai întâi se enervează că nu pot să se cureţe uşor, apoi se obişnuiesc şi îşi întind singur pe piele amestecul. Dacă adăugaţi o linguriţă de miere la câteva linguriţe de mălai, obţineţi un scrub rapid pentru ten şi mâini şi chiar veţi avea timp să îl aplicaţi în timp ce copiii se joacă undeva unde nu pot face (prea mare) mizerie.


Nu putea lipsi, bineînţeles, plastilina galbenă din care avem la discreţie pentru că e făcută în casă şi păstrată cu succes câteva săptămâni la frigider, bine acoperită în folie de plastic. Reţeta mea este : o cană făină, 1/2 cană sare fină, 2 lg ulei, 1 lg bicarbonat de sodiu, 3/4 cană apă  fierbinte(în care am dizolvat colorantul alimentar). Puteţi să puneţi totul într-o crăticioară pe foc mic ca să se închege mai bine sau să turnaţi apa fierbinte peste amestec şi să amestecaţi cu o lingură până când devine uşor de frământat. Se adaugă făină sau apă, după nevoie. 


Am adăugat şi elementul practic: îmbrăcarea unor pantalonaşi galbeni, fiind singurul obiect de îmbrăcăminte de această culoare pe care îl aveam pentru ea. Ca să asigur şi recapitulare, m-am dotat cu paie de băut colorate oferindu-i mereu varianta galbenă la alegere când bea smoothie şi i-am schimbat periuţa de dinţi cu una de aceeaşi culoare.


Ziua verde


Dezlipit şi lipit broscuţe verzi. Pe lângă faptul că sunt evident, verzi, sarcina de desface cu degeţelele ceva aşa migălos e benefică pentru exersarea concentrării în sarcină şi întăririi muşchilor mici ai mâinii. 


Plastilină de casă


Explorarea texturii  şi gustului legumelor de culoare verde.


Ce a mai rămas din orezul colorat...



Transferul de biluţe de sticlă cu ajutorul polonicului minuscul.


Am încercat fără succes să pregătesc celebrele "sensory bottles" de care e plin pinterestul, dar mi-au ieşit tulburi, gelul de păr dând greş de data asta. Cea care i-a atras cât de cât atenţia a fost cea galbenă în care am pus jumătate apă, jumătate ulei şi nişte steluţe aurii care pluteau tare frumos!


Ziua roz
În ziua roz am urmat aproape aceeaşi reţetă: prezentarea unei flori, joacă cu nisip kinetic, joacă cu plastilină, îmbrăcat rochiţa şi chiloţeii, dezlipit şi lipit forme de spumă. Am condimentat totul jucându-ne cu Rozi (păpuşica cu păr roz, de care nu vor să se despartă) pe păturica moale şi călduroasă de culoare...roz, bineînţeles! 


Voi continua să pregătesc astfel de mici surprize pentru  toate culorile şi ne regăsim curând cu noi idei de a-l  implic pe copilul cel mare în activităţile legate de culori ale celui mic. Pe curând!



















Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare