Cartea cuvintelor dispărute - cartea care hrănește atât copiii, cât și părinții

Acum câțiva ani, când primul meu copil era încă foarte mic, au apărut pe Youtube primele canale cu muzică și animații ale cântecelor de grădiniță, în limba română. M-am bucurat foarte mult, dar au trecut de atunci mai bine de 5 ani și eu tot acasă sunt, având grijă de alt bebeluș.  Acum nu pornesc niciodată laptopul ca să ascultăm muzică pentru copii. Cântecele și animațiile au devenit atât de stridente și le percep ca pe o agresiune auditivă și vizuală. Mi-a ajuns. M-am săturat.
Mă întreb dacă cei care creează astfel de materiale pentru copii se gândesc și la părinții  care ascultă (uneori cu orele) acele cântece! Bănuiesc că nu...
Am început să am același sentiment și legat de cărți. Pe unele le-am citit de zeci de ori, le știu pe de rost! Însă, încet-încet, am dat la o parte acele cărți al căror text este, pur și simplu, stupid! 

Așa că, mă bucur din toată inima când găsesc o carte care e suficient de hrănitoare  atât pentru mine, cât și pentru copilul meu! Caut, în ultima vreme, altfel de cărți! Nu doar cărți de cultură generală sau care modelează comportamente, ci și  cărți care se citesc "în straturi", cărți care ne lasă cu întrebări, cărți care ne conduc în zone din noi pe care le aveam închise. 

Am comandat acum două săptămâni,  de la editura Frontiera, "Cartea cuvintelor dispărute", scrisă de Mircea Stanciu și ilustrată de Maria Brudașcă.

Încă nu am citit-o pe toată, descoperim doar unul sau două cuvinte pe zi fiindcă, în același timp,  citim și câte unul-două capitole din Spărgătorul de nuci si alte cărticele pentru surioara mai mică.
Elisa are o perioadă în care e curioasă să găsească rime, să identifice sinonime, să afle arhaisme, așa că această carte îi dă din plin ocazia să se  joace cu cuvintele!
Îi place, în mod deosebit, să deslușească cuvintele formate din litere stilizate! Citim împreună povestea cuvântului și apoi îi împărtășesc experiența mea personală cu acel cuvânt. Despre făgăduințe am povestit cel mai mult!

Am sentimentul că, după ce citesc pentru fetița mea, am și eu nevoie de  un moment de introspecție si căutare interioară. Și pentru acest lucru recomand din toată inima "Cartea cuvintelor dispărute"!

Făgăduință, snoavă, menire, a cotrobăi, tihnă, gogoman, tămăduire, nărav, cutezător, a astâmpăra.
 Aceasta este lista cuvintelor cărora le puteți da o nouă viață rostindu-le și deschizând ușa înțelegerii lor pentru copiii voștri.

Fiți și voi salvatori de cuvinte, redescoperiți-le, rostiți-le și aduceți-le din nou la viață!

Comentarii

Postări populare