Cum să îi implici pe tătici în activitățile copiilor tăi




Andrei  și cu mine ne creștem copiii cu drag, făcând  și greșeli, din păcate, dar învățând unul alături de altul și de ei! Chiar dacă rolul meu în familie este oarecum ”specializat” , asta nu înseamnă că sunt singura care se ocupă de educația copiilor noștri. Iată câteva modalități de a încuraja tăticii să fie mai implicați în educația și, de ce nu, în viața copiilor noștri.

1. Lasă-l la o parte pe "eu știu mai bine"! 

Prea multe mame  stau mereu cu gura pe tați și le șoptesc (sau le strigă de-a dreptul) NU AȘA, e prea periculos, NU AȘA, eu l-am învățat altfel, NU AȘA, nu-l lăsa singur etc. Dacă începem de la a accepta că suntem diferiți și diversitatea îi va îmbogăți pe copiii noștri, atmosfera se relaxează, tații prind încredere și copiii se distrează mai mult! Acesta e adevărul!

Atunci când relația dintre tată și copil este stingheră, poate fi și din cauza unei mame sau a unei bunici care le-a luat mereu copilul din cale pentru că, nu-i asa, "ele știu mai bine cum se face". 

Dați libertate tatălui sa fie el însuși și să facă împreună cu copilul lui lucrurile care se potrivesc cel mai bine personalității și abilităților lui. Poate ca nu e genul care să stea sa citească aceeași carte de 100 de ori, dar se lasă gâdilat și poate sa îi învețe pe copii sa joace fotbal. Poate nu e genul care le oferă numai gustări sănătoase, dar știe glume bune! 
Soțului meu i se pare plictisitor sa citească povestea cu Năsturel sau cărțile cu Guguță de n ori, dar când o face schimbă numele personajelor, inventează alte finaluri și fetele se amuză cu el! 

2. Nu îl critica niciodată pe tatăl copiilor de față cu ei! 

Fiecare tată este un mic erou pentru copilul lui, nu spulbera încrederea copilului în tatăl lui prin vorbe rostite la nervi! 
Dimpotrivă, spune-i cât mult te bucuri când face ceva împreună cu copiii și scoate-i in evidență  calitățile. Adevărul e că putini bărbați au avut modele frumoase de tată, așa că putem să-i apreciem când se străduiesc! Validează-l în rolul de tată ori de câte ori ai ocazia! 

3. Creează oportunități pentru a-și împărtăși pasiunile lui cu copiii! 

Dacă este fan al unei anume echipe de fotbal, cumpără-le tricouri sau fulare care se potrivesc. Trimite-i la pescuit împreună sau pune un cd cu trupa lui preferată în mașină și familiarizează-l pe copil cu muzica preferată  a tatălui. 
Andrei, soțul meu, iubește sa facă fotografii și, pentru a împărtăși  pasiunea lui,  a cumpărat pentru fete un aparat care scoate poze pe loc. Au fost grozav de fericite sa facă poze cu el! 

4. Acceptă-i limitele și completează-l înțelept! 

Știu ca multe mame nu vor fi de acord cu punctul acesta. Eu mi l-am clarificat în urma unor discuții private cu mai multe mame care au acum copii de vârsta mea. 
Una dintre ele îmi spunea: am crescut 5 copii și nu am bătut pe niciunul dintre ei. Soțul meu își pierdea răbdarea cu ei la teme și îi mai altoia. Atunci am spus: gata, fac eu temele cu ei! Mi-a fost foarte greu, dar am acceptat că și lui îi e greu să fie altfel în momentele acelea și am rezolvat asa. 
Ideal ar fi să nu fie nevoie, dar adevărul e ca fiecare dintre noi avem slăbiciuni și, uneori, suntem împreună tocmai pentru a ne completa. Așa că, nu consider greșit să permitem partenerului să se ocupe exclusiv de un anume aspect până când reușim să depășim un anume blocaj sau să deprindem o anume abilitate. 
Pentru a nu întra în conflict cu punctul 1, este nevoie sa comunicăm și sa ne asumăm aceste roluri. 
Eu și soțul meu facem schimb dacă unul dintre copii plânge într-un anume fel, știți plânsul acela care nu are sfârșit și parcă nici motiv? Atunci știu că e momentul să fiu eu în preajmă pentru că soțul meu nu are disponibilitatea să asculte în acel moment asa cum ar avea nevoie copilul. Și invers, Andrei preia inițiativa atunci când suntem într-o situație care mie îmi activează o frică paralizantă. El este mai calm, mai securizant și poate da un sentiment de siguranță pe care eu nu l-aș avea în momentele acelea. 

Nu știu cine a zis inițial că unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le poți face pentru copiii tăi este să o iubești și să o respecți pe mama lor, dar cred ca funcționează de minune și în varianta pentru noi, mamele.

Respectul și prețuirea arătată soților este tot o formă de a ne iubi copiii. 

In final, ei sunt cei mai câștigați! 




Comentarii

Postări populare