Jocul propozițiilor: aruncă zarul și povestește!

Bine v-am regăsit!
Azi este o zi de recuperare pentru piticii mei după ce ieri ne-am luptat cu febra, durerea de urechi și nesomnul. Dar s-au trezit de dimineață cu chef de viață așa că am improvizat un joculeț drăguț.
Maria U. mi-a adus ieri multe lucrușoare de la băieții ei pentru băiatul meu și am pus deoparte deja niște cuburi din burete acoperit cu pânză. M-am bucurat sa văd că sunt cuburi perechi și au și clopoței înăuntru. Pentru molfăit și scuturat le va folosi Matei, cu siguranță, dar azi s-au jucat și fetele cu ele cam asa:
Am ales o pereche cu cuburi.
Fiecare fetiță a primit un cub.
Prima fetiță dă cu zarul/cubul și începe să spună cât mai multe propoziții folosind cuvântul care desemnează imaginea de pe zar.
Între timp, cealaltă fetiță tot aruncă zarul ei până când nimerește și ea aceeași imagine.
Fetița care spune propozițiile se oprește și se schimbă apoi rolurile.


Alte idei pe care aș vrea să le punem în aplicare folosind același stil de joc sunt :
1. Descrie ce vezi!
Copilul care a aruncat primul zarul trebuie să ofere cât mai multe detalii unei alte persoane din echipa lui în așa fel încât echipa sa ghicească imaginea înainte ca ceilalți nimerească aceeași imagine când aruncă zarul lor.
Pentru a oferi mai mult timp marcați o zona de aruncat zarul care presupune ca cel care îl aruncă să se și deplaseze pentru a-l recupera.
2. Mima
Dacă aveți copii mai mari, folosiți aceeași schemă ca cea de mai sus  dar înlocuiți descrierea cu mimatul.
3. Povești înlănțuite
Primul copil aruncă zarul și începe povestea folosind cuvântul care desemnează imaginea. Ar doilea copil continuă povestea adăugând o frază în care folosește cuvântul care desemnează imaginea care i-a căzut lui la aruncarea zarului. Faptul că se poate reveni la același cuvânt de mai multe ori îi va ajuta pe copii sa construiască o poveste mai detaliată.
4. Rime amuzante
Pe același principiu, fiecare copil contribuie cu un vers care conține cuvântul de pe  zar și rimează cu versul anterior.
5. Aruncat și prins
Deși sunt ușoare și mai greu de controlat. pot să țină loc de mingi sau bean bags  în jocuri de interior (mai ales la bloc, unde trebuie sa avem grijă să nu deranjăm vecinii).

Sper ca v-au plăcut ideile noastre și că, dacă aveați de gând să scapați deja de zarurile textile pentru bebeluși, v-am convins să le mai dați o șansă! 

Comentarii

Postări populare