”Tortul de clătite”- cea mai distractivă carte a anului

La grădinița unde merg fetițele mele responsabilitatea principală a uneia din educatoare este să le citească copiilor în limba germană. Elisa îi spune acesteia Elke-cititoarea! Au chiar și o bibliotecă foarte drăguță amenajată pentru copiii care vor să petreacă mai mult timp răsfoind cărți! Colecția lor adună niște titluri interesante despre care Elisa îmi povestește uneori. 
Într-una din zile a venit însă acasă cu mare entuziasm și mi-a spus că în ziua aceea Elke, ”die Vorleserin” îi citise CEA MAI DISTRACTIVĂ CARTE PE CARE A AUZIT-O EA VREODATĂ!
Pentru mine recenzia aceasta a fost mai mult decât suficientă! 
A doua zi mi-a și arătat cartea cu pricina și m-am pus pe căutat!
Mare mi-a fost bucuria când am descoperit că despre Petterson și motanul lui, Findus, se poate citi și în limba română pentru că  ”Tortul de clătite”, scrisă de Sven Nordqvist și care a apărut  la editura Pandora M. Din nu știu ce motiv Petterson a devenit Pettson în versiunea din limba română, dar de gradul continuității, noi citim tot Petterson!
(sursa)

Copilul meu a avut dreptate! Chiar este o carte distractivă, firul narativ îi ține atât pe copii cât și pe părinți în suspans până la capăt. Cartea a fost foarte bine tradusă, așa încât limba nu mi se împotmolește citind-o, textul curge natural, limbajul este unul familiar. Textul este plin de mici provocări lingvistice, cum îmi place mie să numesc diversele expresii pe care le-am întâlnit în text.
Pentru că noi nu mai locuim în România, sunt multe expresii cu care copiii noștri nu sunt familiarizați deloc și mă bucur când le întâlnim în cărți. ”A nu face mare brânză” a intrat deja în vocabularul Elisei care îmi aruncă priviri piezișe să verifice dacă zâmbesc sau nu atunci când  folosește expresia.

Despre stilul în care sunt realizate ilustrațiile pot să vă spun că îi captează pe copii fiindcă la fiecare pagină, în preajma personajelor principale, se desfășoară o acțiune paralelă pe care copiii o regăsesc în mici detalii foarte amuzante!


Prețul este, de asemenea, unul accesibil (sub 20 de lei  fără reduceri) dar eu aș fi plătit și mai mult pentru a o avea într-o variantă cu o copertă trainică. 

Din descrierea cărții aflăm că ...
...lui Findus îi place să-și sărbătorească ziua de naștere. Dar nu o dată, ci de trei ori pe an! Nicio aniversare însă nu e completă fără tortul de clătite făcut de stăpânul său, Pettson. Iar pentru asta, Pettson are nevoie de ouă, făină și lapte. Dar făina s-a terminat, așa că Pettson trebuie să dea o fugă cu bicicleta la prăvălie.
Numai că roata bicicletei trebuie umflată cu pompa care e închisă în atelier, cheia nu e nicăieri… și așa mai departe! Totul se transformă într-o aventură incredibilă și plină de haz, la finalul căreia cei doi prieteni pot savura tortul cu clătite mult așteptat.

Cea mai firească și potrivită concluzie pentru acestă carte este  pregătirea unui tort de clătite! Fie că aveți sau nu pretext, cu siguranță le va face plăcere să se joace făcându-l și, mai ales, să îl mănânce!
Fetita mea are 5 ani acum și iubește această carte!
Ne găsiți cu alte idei și recomandări despre ce ne place și ce mai citim și pe pagina de facebook Jurnal de printese !

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare